Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οργανισμός ακινήτων άγονων πλειστηριασμών στο νέο πτωχευτικό - Ποιοι θα μετέχουν, ποιοι θα παίρνουν πίσω τα σπίτια τους

Οργανισμός ακινήτων άγονων πλειστηριασμών στο νέο πτωχευτικό - Ποιοι θα μετέχουν, ποιοι θα παίρνουν πίσω τα σπίτια τους
Πως θα λειτουργεί, ποιοι θα μετέχουν, ποιοι θα παίρνουν πίσω τα σπίτια τους
Ενας οργανισμός με την εύλογη συμμετοχή του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα σχεδιάζεται να λειτουργήσει προκειμένου να αναλάβει τα ακίνητα των άγονων πλειστηριασμών και να εφαρμόσει το sales and lease back σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

Πως όμως θα λειτουργεί αυτός ο οργανισμός- Κεφάλαια

Από την πλευρά του Δημοσίου  πιθανότατα να μετέχει η Γενική Κυβέρνηση εκτός και εάν επιλεγεί η λύση της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου και από την πλευρά των ιδιωτών κεφάλαια θα αναζητηθούν από τις τράπεζες και τους servicers που σχετίζονται άμεσα με την πώληση ακινήτων.
Ο οργανισμός αυτός θα μπορεί να αγοράζει ακόμη και τα ακίνητα τα οποία καταλήγουν στις τράπεζες μετά από άγονους ουσιαστικά διαγωνισμούς.

Θεσμοί

Το σχήμα μιας έτοιμης εταιρίας του Δημοσίου δύσκολα θα προκριθεί καθώς αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ιδιωτικοποίησή της δηλαδή στον τρόπο με τον οποίον θα μετέχουν στην εταιρία αυτήν ιδιώτες.
Και ενώ οι σχεδιασμοί συνεχίζονται και το θέμα αυτό αποτελεί μια από τις τρεις εκκρεμότητες του πτωχευτικού, ο σχεδιασμός συνεχίζεται έτσι ώστε να τεθεί υπόψη τόσο των θεσμών όσο και της DGComp.
O σχεδιασμός αντλείται από χώρες όπως η Γαλλία και κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ όπου και λειτουργεί το αντίστοιχο σχήμα ή και αντίστοιχα σχήματα.
8 έτη παραμονή στο χαμένο ακίνητο
Στην εταιρία αυτήν θα εισφέρονται τα ακίνητα που καταλήγουν σε άγονους πλειστηριασμούς, ακίνητα που καταλήγουν σε τράπεζες (εφόσον η εταιρία θα μπορεί να πραγματοποιεί αγορές, και άλλα ακίνητα).
Πολλές από τις λειτουργίες της εταιρίας θα γίνονται outsourcing με δεδομένο πως η εταιρία αυτή θα πρέπει να εισπράττει ενοίκια από τα σπίτια που νοικιάζει στους παλιούς ιδιοκτήτες, .να πραγματοποιεί εξώσεις  αν χρειάζεται κοκ.
Kύκλοι σχετικοί με το πτωχευτικό  σημειώνουν πως τα ακίνητα αυτά θα μπορούν να δίδονται ως ενοικιαζόμενα στους ιδιοκτήτες τους  που τα έχασαν λόγω χρεών για διάστημα 8 ετών και εν συνεχεία εφόσον οι ιδιοκτήτες έχοντας τη δεύτερη ευκαιρία, μπόρεσαν να ανακάμψουν να είναι δυνατή η επαναγορά των σπιτιών αυτών ακόμη και με νέα χρηματοδότηση.
Σε ότι αφορά τους πρώην ιδιοκτήτες που αποτελούν ευάλωτες ομάδες το κράτος θα επιδοτεί το ενοίκιό τους για όσο διάστημα απαιτείται
Τμήμα της διαδικασίας αυτής θα αποτελεί κομμάτι της εξυγίανσης που προβλέπει το πτωχευτικό για τους ιδιώτες.

Εκκρεμότητες

Ωστόσο το θέμα της δημιουργίας του φορέα αυτού  αποτελεί και μία από τις τρεις εκκρεμότητες του νέου πτωχευτικού νομοσχεδίου.
Οι άλλες δύο σχετίζονται με το χρονικό ορίζοντα πέραν του οποίου κάποιος αποχτά τη δεύτερη ευκαιρία με την κυβέρνηση να επιθυμεί στον έναν χρόνο μετά την πτώχευση και οι τράπεζες στα τρία χρόνια και τέλος η τρίτη εκκρεμότητα είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στον οποίον αίτημα είναι να μετέχουν όσοι μετέχουν με κριτήρια και όχι ακρίτως.
Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης θεσμών που είναι σχεδόν καθημερινές εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Eιρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης