Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επενδύσεις 4,7 δισ. ευρώ στο σύστημα μεταφοράς ηλ. ενέργειας την περίοδο 2020-2029

tags :
Επενδύσεις 4,7 δισ. ευρώ στο σύστημα μεταφοράς ηλ. ενέργειας την περίοδο 2020-2029
Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης περιλαμβάνει τη διασύνδεση όλων των νησιών, αλλά και τη δημιουργία “λεωφόρων” εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
Την αναγκαιότητα ανάπτυξης αποθηκευτικών συστημάτων ηλεκτρισμού κυρίως μέσω αντλητικών υδροηλεκτρικών σταθμών και συσσωρευτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή απορρόφηση από το ηλεκτρικό σύστημα της διεσπαρμένης παραγωγής των ΑΠΕ επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2020-2029 το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ μόνο για την πρώτη τριετία 2020-2023, ενώ για το σύνολο της περιόδου προβλέπονται επενδύσεις 4,7 δις ευρώ.
Το Πρόγραμμα στην πλήρη ανάπτυξή του περιλαμβάνει τη διασύνδεση όλων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα αλλά και τη δημιουργία “λεωφόρων” εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τις απαραίτητες διασυνδέσεις.
Για το 2020 ο Διαχειριστής έχει προγραμματίσει δαπάνες 552,84 εκατ. ευρώ σε έργα ενίσχυσης δικτύου και επιπλέον 4,26 εκατ. ευρώ σε έργα επέκτασης σύνδεσης χρηστών ή δικτύου.
Για το 2021, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 391,73 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση δικτύου και 12,65 εκατ. ευρώ για την επέκταση σύνδεσης, για το 2022 προγραμματίζεται η δαπάνη ποσών 630,30 εκατ. ευρώ και 16,51 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το 2023 το ποσόν των 342,82 εκατ. ευρώ για την δίκτυα και 13,10 εκατ. ευρώ για την επέκταση της σύνδεσης χρηστών ή δικτύου.
Συνολικά για τα έργα αυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι γνωστές διασυνδέσεις της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των δικτύων και 46,52 εκατ. ευρώ για τα έργα επέκτασης σύνδεσης χρηστών ή δικτύου.

Οι ΑΠΕ οδηγός ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς

Όπως τονίζει ο Διαχειριστής “οδηγός -παράμετρος για την ανάπτυξη του Συστήματος στα επόμενα χρόνια θα είναι η εξυπηρέτηση της ανάγκης μεγάλής διείσδυσης ΑΠΕ, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών στόχων οι οποίοι έχουν τεθεί για τα έτη 2020 και 2030, με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ τα έργα του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδίως η υλοποίηση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, επεκτείνει τον κορμό 400 kV του Συστήματος σε βαθμό ικανό να καλύψει πλέον όλη την ηπειρωτική χώρα. Το εν λόγω σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωση, εκτιμάται ότι είναι δυνατό να καλύψει τις ανάγκες διακίνησης ισχύος για αρκετά χρόνια στο μέλλον, συνυπολογιζόμενης και της αναμενόμενη μεγάλη ανάπτυξη της διεσπαρμένης παραγωγής (κυρίως ΑΠΕ) και της εφαρμογής τεχνικών «έξυπνων δικτύων» (smart grids).

Αναγκαία τα συστήματα αποθήκευσης

Το ΕΣΕΚ προβλέπει την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας έως το 2030 και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ τουλάχιστον στο 35% της συνολικής κατανάλωσης της ενέργειας.
Η επίτευξη αυτού του στόχου προδιαγράφει έναν ριζικό μετασχηματισμό του τομέα του ηλεκτρισμού, καθώς οι ΑΠΕ θα υποκαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα με συμμετοχή άνω του 60% στην τελική κατανάλωση του ηλεκτρικής ενέργειας.
Το σύστημα των 400 kV, που διαμορφώνεται, από άποψη ικανότητας διακίνησης ισχύος, θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των στόχων του 2020 και του 2030, όσον αφορά στην παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια.
Όμως, όπως προειδοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, η απορρόφηση της ισχύος των ΑΠΕ στη χώρα, στο πλαίσιο των στόχων του 2030, δεν εξαρτάται μόνον από την ικανότητα διακίνησης της ισχύος από το Σύστημα Μεταφοράς, αλλά επιβάλλει και την ένταξη νέων συστημάτων αποθήκευσης (κυρίως αντλητικών υδροηλεκτρικών σταθμών, αλλά και συσσωρευτών), σε συνάρτηση με την εξέλιξη των διαθέσιμων τεχνολογιών.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης