Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική Τράπεζα: Έγκριση από τη ΓΣ (30/6) για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση ομολόγου

Εθνική Τράπεζα: Έγκριση από τη ΓΣ (30/6) για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση ομολόγου
Ζητείται η παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για λήψη απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Την έγκριση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης (30 Ιουνίου 2020) για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοσης ομολογιακού Tier 1, μετατρέψιμου σε μετοχές, ζητάει η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο ενίσχυσης των κεφαλαίων της, αλλά και αποπληρωμής ενός Tier 1, εφόσον υπάρξουν οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της Εθνικής έχει και τυπικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς θα επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα, πιθανότατα το 2021 να πραγματοποιήσει ακόμα και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Είθισται τράπεζες και εταιρίες να ζητούν την προκαταβολική έγκριση από την γενική συνέλευση για μια σειρά μελλοντικών ενεργειών.
Για το ορατό μέλλον δεν υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση κεφαλαίου στην Εθνική τράπεζα, ίσως από το 2021 και υπό όρους.  
Ειδικότερα, ζητείται η παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για λήψη απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δυνάμει του άρθρου 24 παράγραφος 1 του Ν. 4548/2018 ή/και για έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων σύμφωνα με τοάρθρο 71 του Ν. 4548/2018 ή/και για έκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 4548/2018, ή/και για έκδοση Τίτλων Κτήσης Μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν. 4548/2018 και του άρθρου 5 παράγραφος 5 του Καταστατικού της Τράπεζας.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τον Νόμο 4548/2018 και το Καταστατικό της Τράπεζας, η Γενική Συνέλευση των Μετόχων μπορεί να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και/ήτην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων και/ήτηνέκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες,και/ήτην έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών, που μπορεί να ανέρχεται σε ποσό έως το τριπλάσιο του κεφαλαίου που υφίσταται κατά την ημερομηνία ανάθεσηςτων εν λόγω εξουσιώνστο Διοικητικό Συμβούλιο.
Οι ανωτέρω εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίουμπορούν να ανανεώνονται από τη Γενική Συνέλευση, για διάστημα που, κάθε φορά,δεν υπερβαίνει την πενταετία, και η ισχύς τους αρχίζει απότη λήξη κάθε προηγούμενης πενταετίας.
Στο πλαίσιο αυτό,και σύμφωνα με τοννέοεταιρικό νόμο 4548/2018, προτείνεται, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων του ΤΧΣ, η παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο, για τα παρακάτω θέματα, και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά την οποία η παρούσα εξουσιοδότηση παραμένει σε ισχύ, και σεκάθε περίπτωση μέχρι τη λήξη,που κατά περίπτωση μπορεί να είναι το νωρίτερο κατά
(i) την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, ή
(ii) την ημερομηνία οιασδήποτε Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ή
(iii)την ημερομηνία οιασδήποτε αλλαγής του Νόμου 3864/2010 (όπως σήμερα ισχύει), όποιο από τα (i) ή (ii) ή (iii) συμβεί νωρίτερα, προς αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με έκδοση κοινών μετοχών κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 24 παράγραφος 1 του Ν. 4548/2018, ή/και για έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων σύμφωνα με το άρθρο 71 του Ν. 4548/2018 ή/και για έκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 4548/2018και το άρθρο5 παράγραφος 5 του Καταστατικού της Τράπεζας, έως του τριπλάσιου ποσού του καταβεβλημένου κατά τον χρόνο της παρούσας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (ήτοι €8.232.436.377,00), και/ήτην έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών δυνάμει του άρθρου 56 παρ.2 του Ν. 4548/2018 και του άρθρου 5 παράγραφος 5 του Καταστατικού της Τράπεζας, ώστε σε περίπτωση δυνητικής άσκησης του συνόλου τους,το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας να μην αυξηθεί πάνω από το τριπλάσιο του συνολικού καταβεβλημένου κατά τον χρόνο της παρούσας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (ήτοι €8.232.436.377,00).
Σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιοαποφασίσει να κάνει χρήση της εν λόγω εξουσιοδότησης, προτείνεται να αποφασίσει κατά την διακριτική του ευχέρεια τους συγκεκριμένουςόρους της εν λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και/ήτηςέκδοσηςμετατρέψιμων ομολογιακών δανείων και/ήτηςέκδοσηςομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες,και/ήτηςέκδοσηςτίτλων κτήσης μετοχών,κατά τα προβλεπόμενα από τον νόμο.
Το Διοικητικό Συμβούλιοδύναται να ασκήσει την ανωτέρω εξουσία εφάπαξ ή τμηματικώς.
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εκδόσειςμετατρέψιμων ομολογιακών δανείωνκαι/ήεκδόσειςτίτλων κτήσης μετοχώνπραγματοποιούνταιμε δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας, εκτός εάν ρητώς καταργηθεί το δικαίωμα αυτό δυνάμει σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του εταιρικού νόμου.

Σχέδια αποφάσεων/ Σχόλια Διοικητικού Συμβουλίου επί θεμάτων ημερήσιας διάταξης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης