Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προς την έξοδο από τους δείκτες Emerging Markets του MSCI οδεύουν Τουρκία και Αργεντινή - Τι θα σημάνουν οι αλλαγές για την Ελλάδα

Προς την έξοδο από τους δείκτες Emerging Markets του MSCI οδεύουν Τουρκία και Αργεντινή - Τι θα σημάνουν οι αλλαγές για την Ελλάδα
H αγορά της Τουρκίας είναι στην ίδια υποκατηγορία με εκείνη που εντάσσεται και η ελληνική αγορά, ήτοι στις αναδυόμενες αγορές της γεωγραφικής περιοχής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας
Προς την έξοδο από τους δείκτες Emerging Markets του MSCI οδεύουν Τουρκία και Αργεντινή, καθώς η κρίση του κορωνοϊού κατέστησε τις αγορές στις δύο χώρες δύσκολα προσβάσιμες για τα κέφαλαια διεθνώς.
Σε περίπτωση που ο MSCI κάνει πράξη τα σχέδια αυτά, τότε οι άλλες αγορές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα αυξήσουν τη στάθμισή τους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η αγορά της Τουρκίας είναι στην ίδια υποκατηγορία με εκείνη που εντάσσεται και η ελληνική αγορά, ήτοι στις αναδυόμενες αγορές της γεωγραφικής περιοχής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας.
Image
Έτσι, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους δεικτών αναφοράς στον κόσμο προειδοποίησε την Αργεντινή και την Τουρκία ότι σύντομα θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από το MSCI Emerging Markets Index και σε περίπτωση που γίνει θα καταστεί όλο και πιο δύσκολο για τους ξένους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στις αντίστοιχες μετοχές τους.
«Ενώ η μεταβλητότητα αυξήθηκε δραματικά λόγω της πανδημίας του Covid-19, οι παγκόσμιες αγορές μετοχών παρέμειναν προσβάσιμες και συνέχισαν να λειτουργούν καλά, επιτρέποντας στις εισηγμένες να αντλούν κεφάλαια και τους επενδυτές να διαχειρίζονται τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της κρίσης», δήλωσε ο Δημήτρης Μελάς, επικεφαλής έρευνας μετοχών και πρόεδρος της η MSCI Index Policy Committee.
Ωστόσο, δύο σημαντικές αναδυόμενες αγορές, η Αργεντινή και η Τουρκία, «υπέστησαν σημαντική επιδείνωση» στην προσβασιμότητα στην αγορά τους τελευταίους 12 μήνες, συνέχισε ο Μελάς.
«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό τους από το MSCI Emerging Markets Index».
Ο δείκτης MSCI Emerging Markets είναι ένα σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται από πολλά παγκόσμια κεφάλαια και χρηματιστήρια.
Αποτυπώνει τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες χώρες και χρησιμοποιείται συχνά ως μέτρο της απόδοσης των μετοχών στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.
Το MSCI δήλωσε ότι θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με τους συμμετέχοντες στην αγορά σχετικά με την ταξινόμηση των δεικτών MSCI Argentina ως μέρος της αναθεώρησης των δεικτώμ το 2021.
Διαβούλευση θα ξεκινήσει και για την πρόταση επαναταξινόμησης του MSCI Turkey Index στις Frontier Markets ή Standalone Markets «εάν το ήδη επιδεινούμενο επίπεδο προσβασιμότητας της τουρκικής αγοράς μετοχών επιδεινωθεί περαιτέρω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης