Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ισχυρό προβάδισμα για Biden έναντι Trump, λόγω κορωνοϊού και George Floyd

tags :
Economist: Ισχυρό προβάδισμα για Biden έναντι Trump, λόγω κορωνοϊού και George Floyd

Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί ο Joe Biden, έναντι του ανθυποψηφίου του και νυν Αμερικανού προέδρου, Donald Trump
Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, έναντι του ανθυποψηφίου του και νυν Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο Economist Intelligence Unit (EIU).
Ειδικότερα, σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου, οι αναλυτές του Economist δήλωσαν ότι το προεκλογικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους μήνες, καθώς η ζυγαριά γέρνει κατά πολύ υπέρ Biden.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, όπως σημείωναν πολλοί ειδικοί, ο Trump φαινόταν πως θα κέρδιζε εύκολα άλλη μία θητεία, χάρη στην ακμάζουσα οικονομική δραστηριότητα, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και την αποδιοργάνωση που κατατρύχει το Κόμμα των Δημοκρατικών.
Ωστόσο, όλα είναι πολύ διαφορετικά πλέον.
Η πανδημική κρίση του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Η συνεχιζόμενη, βαθιά ύφεση που επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθησαν για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου και οι σοβαρότερες αναταραχές που σημειώθηκαν σε κοινωνικό επίπεδο, με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd υπέσκαψαν τα θεμέλια της διακυβέρνησης Trump.
Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου και στα δύο προαναφερθέντα ζητήματα ήταν διχαστική και αντιδημοφιλής, με αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν έδαφος, σημειώνει ο Economist στην έκθεσή του.
Και παρότι ο Trump διαθέτει ισχυρή βάση ψηφοφόρων, την οποία οι αναλυτές εκτιμούν γύρω στο 40%-44% του πληθυσμού, ο Economist επισημαίνει πως ο Trump χρειάζεται να προσελκύσει ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους για να νικήσει στις εκλογές.
Τα επιχειρήματα υπέρ Trump έχουν εξασθενήσει.
Ως αποτέλεσμα, ο Economist δεν αναμένει οι ψηφοφόροι να τον στηρίξουν στις επικείμενες εκλογές.

Oικονομική προοπτική

Καταλύτη για την προεκλογική εκστρατεία Trump θα αποτελέσει η κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το EIU.
Ωστόσο, η προσδοκία για μια ανάπτυξη σχήματος V το γ’ τρίμηνο του 2020, με τη σταδιακή άρση του lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, φαίνεται υπερβολική, σύμφωνα με τον Economist, προσθέτοντας:
Οι καταναλωτικές δαπάνες δεν θα επανέλθουν σε προπανδημικά επίπεδα έως ότου γίνει διαθέσιμο ευρέως ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας Covid-19 – κάτι το οποίο δεν προβλέπεται να συμβεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.
Η αδύναμη ζήτηση θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρεί την ανεργία περίπου στο 10% κατά τη στιγμή των εκλογών.
Η έκθεση σημειώνει, επίσης, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα φύλαξαν πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ύφεση που προκλήθηκε από πανδημία.
Ωστόσο, εάν η έκτακτη οικονομική βοήθεια δεν παραταθεί τον Ιούλιο, πολλοί Αμερικανοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα.
«Αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για τον Trump, καθώς οι οικονομικές συνθήκες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων» αναφέρει ο Economist, συμπληρώνοντας πως και αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Αρνητικό ρεκόρ στο 37% για την αποδοχή του Trump εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων

Στο μεταξύ, στα τάρταρα βρίσκεται η αποδοχή του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Η αποδοχή του Αμερικανού προέδρου έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο 37% , εν μέσω κριτικής ότι ζήτησε να μειωθεί η διενέργεια των τεστ για τη νόσο.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos για λογαριασμό του Reuters, η οποία διεξήχθη στις 22-23 Ιουνίου, η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της ένορκης κατάθεσης του John Bolton στο Κογκρέσο.
Μόλις το 37% επικροτεί τον χειρισμό της πανδημίας από τον Donald Trump, ποσοστό το οποίο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, από τις αρχές Μαρτίου, όταν οι ερευνητές άρχισαν να θέτουν το εν λόγω ερώτημα.
Το 55% δήλωσε ότι αποδοκιμάζει την πολιτική Trump σχετικά με τον κορωνοϊό.
Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Joe Biden, υποψήφιος των Δημοκρατικών, οδηγεί καταγράφει προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του Trump,
Το προβάδισμά του μειώθηκε ελαφρώς, από τις 13 μονάδες της περασμένης εβδομάδες.
Όπως σημειώνει το Reuters, o Trump καθυστέρησε να αναγνωρίσει δημοσίως τη σοβαρότητα της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 120 χιλ. Αμερικανών μέχρι στιγμής.
Στην πρώτη του ομιλία μετά την πανδημία, που πραγματοποιήθηκε στην Οκλαχόμα το Σάββατο, ο πρόεδρος είπε σε χιλιάδες υποστηρικτές του ότι η δοκιμή ήταν η διενέργεια τεστ αποτελεί δίκοπο μαχαίρι και ότι ζήτησε από τους υγειονομικούς να επιβραδύνουν τον ρυθμό, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων.
Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Trump δεν τους στην πραγματικότητα, να επιβραδύνουν τα διαγνωστικά τεστ.
Τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 25% σε εθνικό επίπεδο, με αιχμή πολιτείες όπως το Τέξας, η Αριζόνα και η Φλόριντα που ήταν πιο «χαλαρές» στην τήρηση κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης