Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβαθμίζεται σε «ΑΑ+» ο Καναδάς, από «ΑΑΑ» – Σταθερό το outlook

Fitch: Υποβαθμίζεται σε «ΑΑ+» ο Καναδάς, από «ΑΑΑ» – Σταθερό το outlook
Η Fitch Ratings υποβαθμίζει τον Καναδά
Σε μία κίνηση-έκπληξη προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, υποβαθμίζοντας σε «ΑΑ+» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Καναδά -ορίζοντας σε σταθερό το outlook.
Μέχρι πρότινος, η χώρα διατηρούσε εύκολα την ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» και δεν διαφαινόταν κάποια υποβάθμιση.
Όπως αναφέρει η Fitch, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών του Καναδά, απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Καναδάς θα αντιμετωπίσει ένα πολύ διευρυμένο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2020, συνοδευόμενο από ύφεση και πολύ υψηλότερους δείκτες δημόσιου χρέους.
Το υψηλότερο έλλειμμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δημόσιες δαπάνες για αντιστάθμιση της απότομης πτώσης της παραγωγής, καθώς τμήματα της οικονομίας έκλεισαν για να περιοριστεί ο ιός.
Αν και αυτό θα υποστηρίξει την ανάκαμψη, οι επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας αντιμετωπίζουν προκλήσεις, υπογραμμίζεται.
Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την προσδοκία της Fitch ότι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ του Καναδά θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα.
«Οι δυνάμεις του Καναδά στηρίζουν τις βαθμολογίες.
Σε αυτά περιλαμβάνεται η προηγμένη, καλά διαφοροποιημένη και οικονομία υψηλού εισοδήματος, καθώς και η πολιτική σταθερότητα του Καναδά, η ισχυρή διακυβέρνηση και το πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής, το οποίο επέφερε σταθερή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό.
Ο Καναδάς έχει μια μεγάλη θετική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, καθοδηγούμενη από τα ξένα συνταξιοδοτικά περιουσιακά στοιχεία του.
Ωστόσο, η εξάρτηση από ξένες ροές χαρτοφυλακίου για τη χρηματοδότηση διαρκών ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών είναι μια αδυναμία, η οποία συνέβαλε σε ένα συνεχές και αυξανόμενο επίπεδο καθαρού εξωτερικού χρέους», αναφέρεται.
Η Fitch αναμένει η απάντηση στον κορωνοϊό να αυξήσει το ενοποιημένο ακαθάριστο δημόσιο χρέος του Καναδά στο 115,1% του ΑΕΠ το 2020, από 88,3% του ΑΕΠ το 2019 -υπερβαίνει την τρέχουσα μέση τιμή της κατηγορίας «AA», στο 42,3% του ΑΕΠ για το 2020.
Τα εθνικά συνταξιοδοτικά ταμεία του Καναδά έχουν μεγάλα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, που ανέρχονται συνολικά στο 16,5% του ΑΕΠ το 2019, τα οποία υποστηρίζουν χαμηλότερες επίσημες μετρήσεις καθαρών χρεών.
Η Fitch αναμένει ο λόγος χρέους/ΑΕΠ του Καναδά να σταθεροποιηθεί ευρέως στο 120% -121% του ΑΕΠ το 2022-2024.
Ο οίκος αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα να αυξηθεί στο 16,1% του ΑΕΠ το 2020 (από πλεονάσματα κάτω του 1% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-2019), και μετά να περιοριστεί στο 6,5% και 3% του ΑΕΠ το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.
«Η απάντηση της του Καναδά στον κορωνοϊό υπήρξε σημαντική. (…)
Τα μέτρα lockdown και η πίεση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα προκαλέσουν σοβαρή ύφεση στην καναδικής οικονομία, 7,1% του ΑΕΠ το 2020.
Η σταδιακή βελτίωση του παγκόσμιου εμπορίου, του εμπορίου και των συνθηκών στην εγχώρια αγορά εργασίας αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη 3,9% του ΑΕΠ το 2021».

Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις των καναδικών τραπεζών

Οι αξιολογήσεις και οι προοπτικές (outlook) των καναδικών τραπεζών παραμένουν αμετάβλητες, παρά τη σημερινή (24/6) υποβάθμιση του αξιόχρεου της βορειοαμερικανικής χώρας, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Η υψηλότερη αξιολόγηση -μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας- αφορά τη Royal Bank of Canada, με «ΑΑ» -και αρνητικό outlook.
Ο αμερικανικός οίκος κάνει λόγο για σημαντική μακροοικονομική επιδείνωση -η Fitch είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές για τον καναδικό τραπεζικό τομέα σε αρνητικές, τον Μάριο 2020- και δυσκολίες από την αναμενόμενη οικονομική ύφεση.
«Επιπλέον, η συνεχιζόμενη επιδείνωση των μέτρων πιστωτικής ποιότητας των τραπεζών, συνοδευόμενη από διαδοχικά τρίμηνα της αρνητικής λειτουργικής κερδοφορίας και μείωση των δεικτών κεφαλαίου χωρίς αξιόπιστα σχέδια για την ανοικοδόμηση αυτών των μέτρων, θα ήταν επίσης αρνητική για τις αξιολογήσεις τραπεζών.
Οι αξιολογήσεις των τραπεζών ενσωματώνουν τη σημαντική δημοσιονομική, νομισματική και κανονιστική απάντηση στην πανδημία», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης