Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lacalle (Οικονομολόγος): Οι 4 λόγοι που το bailout των κεντρικών τραπεζών θα είναι καταστροφικό

Lacalle (Οικονομολόγος): Οι 4 λόγοι που το bailout των κεντρικών τραπεζών θα είναι καταστροφικό
Την ώρα που εφαρμόζεται το μεγαλύτερο σχέδιο οικονομικής στήριξης μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, βλέπουμε την επικίνδυνη άνοδο των εταιρειών zombie και την κατάρρευση των μικρών και των νεοσύστατων επιχειρήσεων, υπογραμμίζει ο D. Lacalle
Παρά τα τεράστια προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, η παγκόσμια οικονομική σκηνή βλέπει μια ανησυχητική αύξηση της αδυναμίας πληρωμών ή μεγάλων καθυστερήσεων των πληρωμών από πλευράς επιχειρήσεων, τονίζει σε ανάλυσή του ο οικονομολόγος Daniel Lacalle.
Οι ισολογισμοί των κύριων κεντρικών τραπεζών, δηλαδή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Τράπεζας της Ιαπωνίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, έχουν αυξηθεί στα 20 τρισεκ. δολάρια ποσοστό 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ σύμφωνα με Fitch Ratings.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο συνδυασμένο σχέδιο διάσωσης και στήριξης στην παγκόσμια ιστορία, υποστηρίζει ο D. Lacalle, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν με ρυθμούς ρεκόρ και η ανεργία έχει φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες.
Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος σε αυτό που αποκαλώ "διάσωση όλων", ή συνειδητή απόφαση των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών να παρέχουν οποιαδήποτε αναγκαία υποστήριξη σε όλους τους τομείς και εταιρείες με πρόσβαση στο χρέος.
Τα περισσότερα από αυτά τα πακέτα τόνωσης και τα μέτρα ρευστότητας στοχεύουν στη στήριξη των τρεχουσών κρατικών δαπανών και στην παροχή ρευστότητας σε εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία, με πρόσβαση στο χρέος, και σε παραδοσιακούς τομείς.
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι την ίδια στιγμή που βλέπουμε το μεγαλύτερο σχέδιο δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ήδη βλέπουμε δύο επικίνδυνες επιπτώσεις:
A. την άνοδο των εταιρειών zombie και
B. την κατάρρευση των μικρών επιχειρήσεων και των νεοσύστατων επιχειρήσεων
.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), ο αριθμός των αθετήσεων υποχρεώσεων των παγκόσμιων ομολόγων αυξήθηκε στα 50 δισεκ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2020 παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και την υψηλή ρευστότητα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Deutsche Bank και την Bank of International Settlements, ο αριθμός των εταιρειών zombie στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, μεγάλες εταιρείες που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τόκων τους με λειτουργικά κέρδη, έχει αυξηθεί σε νέα υψηλά όλων των εποχών.
Το 2019, οι καθηγητές Πετρουλάκης της ΕΚΤ και Andrews του ΟΟΣΑ τόνιζαν πως, «Το πρόβλημα της παραγωγικότητας της Ευρώπης οφείλεται εν μέρει στην άνοδο των εταιρειών zombie που συγκεντρώνουν ευκαιρίες ανάπτυξης για άλλους» ("Τι μας λένε οι εταιρείες Zombie για το πρόβλημα παραγωγικότητας της Ευρώπης", World Economic Φόρουμ, Απρίλιος 2019).
Αυτό το πρόβλημα μόνο αυξάνεται στην τρέχουσα κρίση.
Η αύξηση των προεπιλογών ομολόγων είναι συνέπεια προηγούμενης υψηλής μόχλευσης σε ένα εξασθενημένο περιβάλλον λειτουργικού εισοδήματος.
Αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί εάν η δημιουργική καταστροφή λειτουργεί για τη βελτίωση της οικονομίας, καθώς οι αναποτελεσματικές εταιρείες αναλαμβάνονται από αποτελεσματικές και οι νέοι επενδυτές αναδιαρθρώνουν τις προβληματικές επιχειρήσεις για να τις καταστήσουν ανταγωνιστικές.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι το πώς η τεράστια ρευστότητα και τα χαμηλά ποσοστά διαιωνίζουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και διατηρούν ζωντανό ένα εξαιρετικό ποσό εταιρειών zombie.
Η διατήρηση και αύξηση των εταιρειών zombie καταστρέφει κάθε θετικό αποτέλεσμα από την αναδιάρθρωση και την καινοτομία.
Επιπλέον, για να διατηρήσουν τις ταμειακές ροές και να παραμείνουν ζωντανές, οι εταιρείες μειώνουν τις επενδύσεις σε καινοτομία, τεχνολογία και έρευνα.
Εν τω μεταξύ, οι μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν σκληρά περιουσιακά στοιχεία ή έχουν πρόσβαση στο χρέος διαλύονται καθημερινά.
Στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου το 80% της απασχόλησης προέρχεται από μικρές επιχειρήσεις, η «διάσωση όλων» γίνεται μια μαζική μεταφορά πλούτου από τη νέα οικονομία στην παλιά οικονομία, εμποδίζοντας μια ισχυρότερη και πιο παραγωγική ανάκαμψη.
Στην ευρωζώνη, οι κύριοι δικαιούχοι των αγορών εταιρικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι που είχαν ήδη αντιμετωπίσει αδύναμα περιθώρια, χαμηλή ανάπτυξη και φουσκωμένους ισολογισμούς το 2019.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κανάλι χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας είναι περισσότερο διαφορετικό και ο αντίκτυπος από την επίδραση των εταιριών zombie είναι μικρότερος, αλλά όχι αμελητέος ή άσχετος.
Μερικά από αυτά τα προβλήματα μπορεί να ήταν αναπόφευκτα σε μια κρίση, αλλά η πλειονότητα αυτών θα μπορούσε να μετριαστεί σημαντικά με την εφαρμογή πολιτικών από την πλευρά της προσφοράς αντί για μεγάλα κυβερνητικά ερεθίσματα και σχέδια ανάκαμψης που βασίζονται στην προσθήκη περισσότερου χρέους σε ήδη προβληματικούς τομείς.

Το Bailout of Everything (εφ 'όσον είναι μεγάλο) δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους.

Οι τομείς χαμηλής παραγωγικότητας και οι χρεωμένοι τομείς επιβιώνουν,  δημιουργώντας ένα διεστραμμένο κίνητρο που ωφελεί την κακή επένδυση και την κακή κατανομή κεφαλαίου.
Επιπλέον, καθώς αυτοί οι τομείς είχαν ήδη πλεονάζουσα ικανότητα και διαρθρωτικά προβλήματα, η διάσωση δεν οδηγεί σε υψηλότερη δημιουργία θέσεων εργασίας ή σε ισχυρότερες επενδύσεις.
Επιπλέον, οι τομείς υψηλής παραγωγικότητας πιθανότατα θα υποστούν την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση αφού τα σχέδια διάσωσης αυτών των κυβερνήσεων μειώσουν το δυναμικό απασχόλησης και την πιθανότητα αύξησης των πραγματικών μισθών καθώς σταματά η αύξηση της παραγωγικότητας.
Τέλος, όταν οι κυβερνήσεις διασώζουν μεγάλα και υπερμεγέθη συγκροτήματα, η επένδυση σε καινοτομία, η αποτελεσματικότητα και η αναδιάρθρωση των ζημιογόνων τμημάτων μειώνεται σοβαρά.
Γιατί;
Επειδή ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις συμφωνούν να αναλάβουν μερίδια ή να διασώσουν μεγάλους τομείς είναι ακριβώς να τους αποτρέψουν από την αναδιάρθρωση κατά πρώτο λόγο.
Οι φορολογικές περικοπές και τα μέτρα ρευστότητας που βασίζονται στην προσφορά σε μικρές επιχειρήσεις και τεχνολογία θα είχαν λειτουργήσει σημαντικά καλύτερα και με χαμηλότερο κόστος για τους φορολογούμενους.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις.

Μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, με ανάπτυξη χαμηλής παραγωγικότητας και προκλητική απόδοση της χαμένης απασχόλησης, καθώς και κακή αύξηση των επενδύσεων, είναι πιθανότατα η παράπλευρη ζημιά του λανθασμένου και υπό πανικού καθοδηγούμενου Bailout of Everything.
Δυστυχώς,
Γ. θα δημιουργήσει μεγαλύτερο χρέος και
Δ. υψηλότερους φόρους που θα περιπλέξουν περαιτέρω τα πράγματα για τους φορολογούμενους και τους καινοτόμους τομείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης