Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μικρά τεχνικά προβλήματα και πίεση χρόνου για το Target Model

tags :
Μικρά τεχνικά προβλήματα και πίεση χρόνου για το Target Model
Τεχνικές δυσλειτουργίες παρουσιάστηκαν στις πρώτες ημέρες των κοινών δοκιμών των συστημάτων ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου οι κοινές δοκιμές των ηλεκτρονικών συστημάτων λειτουργίας των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ και το ΕΧΕ. Δοκιμές που προβλέπεται να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς έως και τις 10 Ιουλίου με στόχο στις αρχές Αυγούστου να ξεκινήσει το λεγόμενο dry run δηλαδή οι δοκιμές συνεχούς προσομοίωσης της λειτουργίας όλων των πλατφορμών.
Ωστόσο τις πρώτες ημέρες των δοκιμών φαίνεται ότι δεν έλειψαν τα τεχνικά προβλήματα, η ύπαρξη των οποίων είναι μεν αναμενόμενη δημιουργεί όμως ακόμη μεγαλύτερη πίεση χρόνου σε ένα σύστημα το οποίο είναι ήδη πολύ πιεσμένο λόγω της καθυστέρησης που προκάλεσε το lockdown.
Η πίεση αφορά κυρίως τους ανθρώπους που εργάζονται για τη λειτουργία των πλατφορμών τόσο στον ΑΔΜΗΕ και το ΕΧΕ, όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες που συμμετέχουν στην αγορά, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να δεσμευτούν ότι τον Αύγουστο θα εργάζονται πυρετωδώς για το dry run. Εξάλλου ένα σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί καθυστερήσεις και δυσκολίες είναι το γεγονός πως τα στελέχη της General Electric που έχει αναλάβει το σύστημα διαχείρισης και εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης, δεν βρίσκονται στην Αθήνα μετά την αποχώρηση τους λόγω του COVID-19 αλλά παρακολουθούν τις δοκιμές εξ αποστάσεως.

Καθορισμός του τρόπου προσδιορισμού των προστίμων

Παρόλα αυτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας είναι αποφασισμένη να μην αποδεκτή καμία καθυστέρηση πέραν της 17ης Σεπτεμβρίου που είναι η ημερομηνία σταθμός για την έναρξη λειτουργίας του συνόλου των αγορών του Target Model. Πάντως επί του παρόντος η υπουργική απόφαση που θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα έως τις 17 Σεπτεμβρίου δεν έχει εκδοθεί, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία νέα παράταση.
Την ίδια ώρα η ΡΑΕ προχωρεί στην έκδοση σειράς αποφάσεων ρύθμισης των αγορών. Έτσι μετά των προσδιορισμό της ανώτατης και κατώτατης τιμής εκκαθάρισης στην αγορά της επόμενης ημέρας η ΡΑΕ καθόρισε τον τρόπο προσδιορισμού των προστίμων που θα επιβάλλονται στους συμμετέχοντες αν δεν υποβάλουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) εγκαίρως και σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα, τις νόμιμες δηλώσεις φυσικής παράδοσης και λήψης ενέργειας με βάση την εκκαθάριση των συναλλαγών θα επιβάλει το ΕΧΕ, σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ.
Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση του ΕΧΕ, το οποίο θεωρεί ότι η μη νόμιμη υποβολή́ Δηλώσεων Φυσικής Παράδοσης και Φυσικής Απόληψης για θέσεις επί Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων μπορεί να επηρεάσει τεχνητά́ το επίπεδο της Τιμής Εκκαθάρισης στη Ζώνη Προσφορών, στην οποία αυτές εντάσσονται ως Εντολές Πώλησης και Αγοράς.
Στις περιπτώσεις αυτές, το Χρηματιστήριο Ενέργειας εκτιμά ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να προσδοκούν διαφορετικό́ οικονομικό́ αποτέλεσμα Τιμών Εκκαθάρισης στην Αγορά́ Επομένης Ημέρας, από́ αυτό́ που θα εξασφάλιζε η υποβολή́ Εντολών με Αποδοχή́ Τιμής και Προτεραιότητα Εκτέλεσης. Τέτοιοι χειρισμοί θα μπορούσαν, υπό́ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να καταστήσουν τις εντολές τους Οριακές (marginal).

Τακτικές αναφορές χρεώσεων μη συμμόρφωσης

Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή́ του Προστίμου Δήλωσης Θέσης Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων αποφασίστηκε ότι πρέπει να συναρτάται άμεσα με το οικονομικό́ αποτέλεσμα της μη- νόμιμης υποβολής Δηλώσεων Φυσικής Παράδοσης/Απόληψης για τις Ημέρες Εκπλήρωσης Φυσικής Παράδοσης, κατά́ τις οποίες παρατηρείται η μη συμμόρφωση.
Έτσι το ύψος του προστίμου υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του όλες τις σχετικές παραμέτρους. Εξάλλου, η θέσπιση διαδικασίας τακτικών αναφορών χρεώσεων μη συμμόρφωσης στη ΡΑΕ είναι απαραίτητη ώστε η Αρχή́ να παρακολουθεί́ την εφαρμογή́ του Κανονισμού́, ιδίως κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας των νέων Αγορών και κατ ́επέκταση να μπορεί σε συνεργασία με το ΕΧΕ να τροποποιήσει τη διοικητικά́ οριζόμενη τιμή́ του προστίμου, εφόσον κριθεί́ σκόπιμο.
Στο πλαίσιο αυτό το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποστέλλει στη ΡΑΕ μέχρι τη δέκατη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα τις αναφορές για τον προηγούμενο μήνα. Οι μηνιαίες αυτές αναφορές θα περιλαμβάνουν τους συμμετέχοντες για τους οποίου επιβάλλονται χρεώσεις μη συμμόρφωσης, τη θετική απόκλιση ποσότητας ενεργειακών χρηματοπιστωτικών μέσων προς φυσική παράδοση ή/ και την αρνητική απόκλιση ποσότητας ενεργειακών χρηματοπιστωτικών μέσων, την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς για κάθε ζώνη κλπ.
Τα στοιχεία των μηνιαίων αναφορών θα μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά́ τη διαμόρφωση της εισήγησης του Χρηματιστήριου Ενέργειας αναφορικά́ με τον καθορισμό́ των παραμέτρων για τον υπολογισμό́ της χρέωσης μη συμμόρφωσης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης