Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση η ΕΚΤ, υπερασπίζεται το QE - Έκτακτα σχέδια σε περίπτωση αποχώρησης της Bundesbank

Στην αντεπίθεση η ΕΚΤ, υπερασπίζεται το QE - Έκτακτα σχέδια σε περίπτωση αποχώρησης της Bundesbank
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν να παραδώσουν σημαντικά έγγραφα στις γερμανικές αρχές, προκειμένου να αποδείξουν την αναλογικότητα
Στην αντεπίθεση περνά η ΕΚΤ απέναντι στις προκλήσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί το QE.
Οι αναλυτές εκλαμβάνουν ως έμμεση απάντηση στις προκλήσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπερασπίστηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου 2020.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ υπερασπίστηκε την αγορά περιουσιακών στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί ότι η αγορά κρατικών ομολόγων ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αναζωογονηθεί η οικονομία της ζώνης του ευρώ και να ενισχυθεί ο πληθωρισμός.
Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αναφέρει ότι η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της, με αγορές άνω των 2 τρισ. ευρώ, ζητώντας από την Bundesbank να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, εκτός εάν η ΕΚΤ μπορεί να αποδείξει την αναλογικότητα εντός τριών μηνών.
«Υπάρχουν άφθονα στοιχεία από μία διεξοδική βιβλιογραφία, που δείχνουν ότι τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων γενικά και το Πρόγραμμα Αγοράς κρατικών ομολόγων ειδικότερα, είχαν αποδειχθεί αποτελεσματικά», αναφέρει η ΕΚΤ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν να παραδώσουν σημαντικά έγγραφα στις γερμανικές αρχές, προκειμένου να αποδείξουν την αναλογικότητα.
Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει άμεσα στη διαδικασία, αφήνοντας τη σχετική πρωτοβουλία στην Bundesbank.
Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή της Bundesbank, εφόσον χρειαστεί αλλά και να ξεκινήσει μία άνευ προηγουμένου νομική δράση έναντι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης