Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υπό επιτήρηση για υποβάθμιση οι τράπεζες της Σ. Αραβίας

Fitch: Υπό επιτήρηση για υποβάθμιση οι τράπεζες της Σ. Αραβίας
Η Fitch ετοιμάζει υποβαθμίσεις για τις τράπεζες της Σ. Αραβίας
Σε επιτήρηση για υποβάθμιση (εντός των επόμενων τριών μηνών) έθεσε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και βιωσιμότητας των τραπεζών της Σαουδικής Αραβίας η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η δράση αντικατοπτρίζει τους αυξημένους κινδύνους από τη σοβαρή και παρατεταμένη επιδείνωση του εσωτερικού λειτουργικού περιβάλλοντος, μετά την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου και την πανδημία.
«Με μικρή ορατότητα στην ανταπόκριση των αρχών όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες, επικρατούν στο τραπεζικό σύστημα μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με τη διάρκεια του σοκ και τον αντίκτυπό του.
Οι χαμηλότερες κυβερνητικές δαπάνες σε βασικούς τομείς της οικονομίας και οι καθυστερημένες πληρωμές θα μπορούσαν να έχουν επίδραση ντόμινο στους περισσότερους τομείς της οικονομίας.
Τα κτίρια και οι κατασκευές, οι συμβάσεις, η φιλοξενία (επίσης υπό την πίεση του κορωνοϊού), οι έμποροι λιανικής πώλησης ή οι έμποροι αυτοκινήτων ενδέχεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα, γεγονός που με τη σειρά του ενδέχεται να βλάψει την ικανότητα των δανειστών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.
Οι τράπεζες της Σ. Αραβίας εκτίθενται σε αυστηρότερη ρευστότητα εάν η κυβέρνηση αποσύρει καταθέσεις από το τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στο τέλος του 2019, οι καταθέσεις κρατικών φορέων αντιπροσώπευαν το 23% των καταθέσεων σε ολόκληρο το σύστημα.
Η υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε επίσης να είναι έντονη και να επιδεινωθεί από τη χαμηλότερη ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα θα υποφέρουν από τα χαμηλότερα επιτόκια και συγκρατημένες νέες επιχειρήσεις
Οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας κυμαίνονται από 'a-' έως 'bb +', αντικατοπτρίζοντας διάφορα πλεονεκτήματα των franchise, με τα ισχυρότερα να επωφελούνται από το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και τα υψηλά περιθώρια.
Οι μετρήσεις ποιότητας περιουσιακών στοιχείων τους, παρόλο που έχουν αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυρές και οι δείκτες κεφαλαίου συγκρίνονται καλά με τα διεθνή πρότυπα», αναφέρεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης