Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Σταθερό κρατά το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα στο 8,25% - Ανακάμπτει η λίρα

Τουρκία: Σταθερό κρατά το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα στο 8,25% - Ανακάμπτει η λίρα
Δεν μεταβάλλει το επιτόκιο η τουρκική κεντρική τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας την Πέμπτη 25 Ιουνίου σταμάτησε απροσδόκητα έναν μακρύ διάστημα ποσοτικής χαλάρωσης, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 8,25%, επικαλούμενη «τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχθηκε η οικονομία εν μέσω της πανδημικής κρίσης».
Ως εκ τούτου, η τουρκική λίρα, η οποία έχει υποστεί φέτος μια μείωση της τάξεως του -13%, στο άκουσμα ότι η κεντρική τράπεζα δεν μείωσε, τελικά, τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης όπως αναμενόταν, έκανε μια μικρή αναπήδηση, κερδίζοντας έδαφος.
Να σημειωθεί πως, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός «τρέχει» με 11,4%, το πραγματικό επιτόκιο της Τουρκίας βρίσκεται ήδη σε αρνητικό έδαφος.
Στο μεταξύ, οι αναλυτές της γείτονος ανησυχούν για τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας που τείνουν προς εξάντληση, με την οικονομική δραστηριότητα να σημειώνει σημαντική επιβράδυνση.
Μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο είναι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν για την ενεργοποίηση γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων, που προφύλαξαν τη λίρα τον περασμένο μήνα, όταν βυθίστηκε έναντι του δολαρίου (7:1).
Η πανδημική κρίση του κορωνοϊού έφερε την τουρκική οικονομία σε δεινή θέση το β’ τρίμηνο.
Επίσης, οδήγησε σε κάποια σε αύξηση του πληθωρισμού», ανέφεραν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι «η οικονομική ανάκαμψη έχει ξεκινήσει από τον Μάιο».
Η κεντρική τράπεζα «ανησυχεί περισσότερο για τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την πανδημία και προτιμά να υιοθετήσει μια προσέγγιση αναμονής για τους προσεχείς μήνες», υποστηρίζει ο Serkan Gonencler, οικονομολόγος της Seker Invest.
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο αναφοράς σε εννέα διαδοχικές συναντήσεις από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, όταν ήταν στο 24%.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον προηγούμενο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας επειδή δεν ακολούθησε τις εντολές του για μονοψήφια επιτόκια.
Τον Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 7,4%.
Την Πέμπτη επανέλαβε ότι «οι αποπληθωριστικές επιπτώσεις θα γίνουν πιο διαδεδομένες το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν το βασικό επιτόκιο να μειωθεί στο 8%.
Η λίρα σταθεροποιήθηκε έως και 0,3% πριν εγκατασταθεί στα 6,8550 στις 12:47.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης