Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσουνάμι εξελίξεων μετά το ηχητικό Μιωνή - Αποχώρηση Παπαγγελόπουλου - Τσίπρας για Παππά: Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί

Τσουνάμι εξελίξεων μετά το ηχητικό Μιωνή - Αποχώρηση Παπαγγελόπουλου - Τσίπρας για Παππά: Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για την κασέτα που παρέδωσε ο Σάμπυ Μιωνής
(upd6) Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι εξελίξεις μετά το ηχητικό υλικό με τη συνομιλία του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία, Σάμπυ Μιωνή.
Μάλιστα, οι ηχηρές αποκαλύψεις έχουν μετατοπίσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος είχε συγκεντρώσει πάνω όλα τα πυρά της κυβέρνησης, στον Νίκο Παππά και τον Αλέξη Τσίπρα.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συντηρεί το ζήτημα όσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς δεν δίνουν πειστικές απαντήσεις. Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην αποπομπή του κ. Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη.
Ρωτάμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν γνώριζε.
Έχει δύο επιλογές: Ή να διαγράψει τον κ. Παππά ή να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους», δήλωσε σήμερα (26/6/2020) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών.
«Έχουμε μπροστά μας ένα πρωτοφανές γεγονός και καλούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για αυτό», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ενδεικτικό της αμηχανίας που επικρατεί είναι ότι ο Νίκος Παππάς παρά το μπαράζ δηλώσεων και τηλεοπτικών εμφανίσεων που έκανε δεν ξεκαθάρισε την εικόνα μετά τα όσα ακούστηκαν να λέει στον επιχειρηματία. Αρχικά υποστήριξε ότι είναι προϊόν μοντάζ, στην πορεία ισχυρίστηκε ότι παρερμηνεύονται τα λεγόμενά του και τελικά έχει καταλήξει στη θέση πως όντως είπε όσα ακούγονται στο ηχητικό, ωστόσο, οι αναφορές σε «μαγαζιά» και «λεφτά» δεν αφορούσαν τον κ. Παπαγγελόπουλο ή κάποιον άλλο υπουργό της τότε κυβέρνησης αλλά τον συνομιλητή του Σάμπυ Μιωνή.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε από το Μεσολόγγι ότι το ηχητικό υλικό αποτελεί αντιπερισπασμό για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου το κλίμα έχει βαρύνει από τις αποκαλύψεις με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας: Ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη - Παππάς: Αναλαμβάνω την ευθύνη, κάνω την αυτοκριτική μου
    
 Να αναλάβει την ευθύνη για τα πεπραγμένα του και όσα αποκαλύπτονται μετά τη δημοσιοποίηση του διαλόγου του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή κάλεσε τον Νίκο Παππά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Απαντώντας, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη.
«Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι απέναντι μας δεν έχουμε απλά μια κυβέρνηση, ένα αντίπαλο κόμμα, αλλά ένα σύστημα εξουσίας. Που δε διστάζει να κάνει τα πάντα και να αξιοποιήσει τα πάντα για να εδραιωθεί» τόνισε σε υψηλούς τόνους ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Με φόντο την υπόθεση Παππά, ο  Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη. παραλήψεις ή αστοχίες».
Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ο Νίκος Παππάς ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τον Πρόεδρο και μεταξύ άλλων είπε τα εξής:Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω.
Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι αυτό την ευθύνη.

Αναλυτικά, η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:Έναν μόλις χρόνο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι αδύναμη να διαχειριστεί τη κρίση αλλά και τις συνέπειες των επιλογών της.
Οδήγησε την οικονομία σε ύφεση τον Οκτώβρη του 19, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εκλογή της.
Και με την αδράνεια και ατολμία της να πάρει μέτρα στήριξης μετά τον κορωονοιό, έχει ήδη επιφέρει ένα εφιαλτικό υφεσιακό τέλμα.
Η χώρα μπαίνει σε ένα βαθύ κοινωνικό και οικονομικό τούνελ και σε μία περίοδο θεσμικού εκφυλισμού και παρακμής που απειλεί την ίδια τη δημοκρατία.
Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη κρίση την οδηγεί στην επιλογή να σύρει την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο της παραπολιτικής και της σκανδαλολογίας.
Και αυτό δεν γίνεται τυχαία.
Αποσκοπεί στο να κρύψει τα υπαρκτά και μεγάλα σκάνδαλα της ΝΔ, αποσκοπεί στο να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το βασικότερο: να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, από την αδικαιολόγητη αδράνεια της κυβέρνησης να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που πλέον ήδη αρχίζουν να γίνονται ορατά καθημερινά.
Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι απέναντι μας δεν έχουμε απλά μια κυβέρνηση, ένα αντίπαλο κόμμα, αλλά ένα σύστημα εξουσίας.
Που δε διστάζει να κάνει τα πάντα και να αξιοποιήσει τα πάντα για να να εδραιωθεί.
Και διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα όλοι όσοι πίστεψαν ότι η δεξιά ήρθε στην εξουσία με ένα αλλαγμένο μετριοπαθές πρόσωπο.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι παρά ένα κακέκτυπο της κυβέρνησης Σαμαρά.
Επιλέγει πολιτικές καταστροφής της κοινωνικής συνοχής, επιλέγει συνειδητά ψαλίδι στη διαφάνεια και στη δημοκρατία.
Επιλέγει εν τέλει τη λάσπη για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους.
Απέναντι, λοιπόν, σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη.
Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους.
Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη. παραλήψεις ή αστοχίες.
Όχι απλά για να πάμε παρακάτω.
Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε.
Από εκεί και πέρα όμως δε πρέπει να παραβλέπουμε τη μεγάλη εικόνα.
Και η μεγάλη εικόνα είναι το μείζον θεσμικό ζήτημα, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος.
Οι παρακρατικές πρακτικές σκοτεινών εποχών της μεταπολίτευσης που έχει όμως ανασύρει ο κ. Μητσοτάκης είναι καταδικασμένες στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο δεν θα καλύψουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές και κληρονόμους.
Σας καλώ λοιπόν στη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης μα δώσουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και επανεκκίνησης.
Και ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουμε στη ΝΔ, στο κόμμα της χρεωκοπίας, της αδιαφάνειας και της ταύτισης με την ολιγαρχία, να κάνει το άσπρο μαύρο.
Δεν θα τους επιτρέψουμε να αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Προτείνω να εισηγηθούμε ομόφωνα στη ΚΕΑ να υιοθετήσει και επίσημα την προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία» στο όνομα του κόμματος και να σχεδιάσουμε το συνέδριό μας για το φθινόπωρο.
Οι οριστικές αποφάσεις και η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί στο τέλος του καλοκαιριού.
Επίσης η ΚΕΑ να πρέπει να αναθέσει στο Πολιτικό Συμβούλιο να συγκροτήσει Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου στο τέλος του καλοκαιριού.
Και να αξιοποιήσουμε το χρόνο του καλοκαιριού για να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα, να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, δίπλα στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της κρίσης.

Αποχώρησε ο Παπαγγελόπουλος από την Προανακριτική - «Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικές παρακρατικές μεθόδους»

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε σήμερα (25/6/2020) ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αποχωρώντας από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και μην απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της.
Στις διαρροές που συνδέουν την αποχώρηση του από την επιτροπή με το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων σε βάρος του, απάντησε με γραπτή του δήλωση το απόγευμα της Πέμπτης, όπου αναφέρει: «Στα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της ΝΔ διευκρινίζω: Αποχώρησα για να μην νομιμοποιήσω την προαναγγελθείσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο καθώς και από υπουργό της κυβέρνησης, πολιτική μου δίωξη, με ταυτόχρονη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου.
Τρέμουν τις καταθέσεις μαρτύρων και δεν τους καλούν.
Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικες παρακρατικές μεθόδους».

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι και σήμερα το μεσημέρι ο κ. Παπαγγελόπουλος επί της ουσίας κατέθετε μόνος του τις δικές του απόψεις όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά με όλα τα μέλη της επιτροπής.
Στην συμφωνία που είχε γίνει επρόκειτο από σήμερα το μεσημέρι μετά τη μια και μέχρι και αύριο το βράδυ να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της.
Όμως ο κ. Παπαγγελόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να μπει σε αυτή τη διαδικασία επειδή δεν κλήθηκαν οι μάρτυρες που είχε ζητήσει και επειδή η επιτροπή δεν δέχτηκε την κατά αντιπαράσταση εξέταση του με τον Αντώνη Σαμαρά.
Μάλιστα ο κ. Τσοβόλας ανέφερε ότι είναι παράνομη και άδικη η διαδικασία και ότι αποχωρούν αυτός και ο πελάτης του σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς έχουν παραβιαστεί τα στοιχειώδη δικαιώματα του κατηγορουμένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι η προανακριτική επιτροπή να μην προχωρήσει στην εξέταση άλλων μαρτύρων, αλλά να ζητήσει προθεσμία για τη σύναξη του πορίσματος που θα υποβληθεί στην Ολομέλεια.

Η εισαγγελική έρευνα

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση έχει πάρει πλέον πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, να διατάζει προκαταρκτική έρευνα για την κασέτα που παρέδωσε ο Σάμπυ Μιωνής.
Η Εισαγγελία της Αθήνας θα διερευνήσει προς κάθε κατεύθυνση την υπόθεση, όπου ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται να δηλώνει πρωτοφανή πράγματα εις βάρος του πρώην συναδέλφου του στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και να αφήνει σαφείς αιχμές για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε δική του προσωπική ατζέντα, η οποία «κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού» και ότι κάποιοι «έβγαλαν λεφτά».

Οι φήμες για περισσότερες κασέτες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση του δικηγόρου του Σάμπυ Μιωνή, Πέτρου Πανταζή, ότι ο πελάτης του διαθέτει κι άλλες αποδείξεις και στοιχεία τα οποία και θα καταθέσει εν ευθέτω χρόνω.
Ο δικηγόρος του Σάμπυ Μιωνή προκάλεσε, όπως είπε, «τον οποιονδήποτε να πάει το υλικό για ανάλυση» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει γίνει καμία συρραφή».
Τόνισε δε ότι, όταν ο Νίκος Παππάς ακούγεται στο ηχητικό να αναφέρεται σε κάποιους που βγάζουν λεφτά, μιλούσε για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο Παπαγγελόπουλος κατηγορεί τον Μιωνή για κατασκοπεία

Για κατασκοπεία κατηγόρησε τον Σάμπυ Μιωνή ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καταθέτοντας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
«Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που αφορούν σε Έλληνα και ξένο αξιωματούχο συνιστά περίπτωση κατασκοπείας για τον κ. Μιωνή.
Διαπράχθηκε κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδος και κάποιοι εδώ μέσα συνήργησαν.
Λέει ο κ. Μιωνής ότι μας έχει φλομώσει η Μοσάντ στις πληροφορίες.
Και βεβαίως μπορεί.
Κοινοποιείται όμως αυτό; Αυτά τα διαβάζουν ξέρετε κι άλλες χώρες, εχθρικές με το Ισραήλ.
Για να ξέρουμε ποιοι είναι εγκληματίες σε αυτή τη χώρα και ποιοι είναι οι πατριώτες», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος συνέχισε και με προσωπικές αναφορές, λέγοντας στους βουλευτές ότι «στον τάφο μου να γραφτεί “Ο άνθρωπος που δεν υπέκυψε”».
Στη δήλωση περί κατασκοπείας κλήθηκε να απαντήσει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε πως είναι ζήτημα που ερευνά η προανακριτική.
«Δεν εμπλεκόμαστε.
Το πολιτικό γεγονός είναι ένα.
Αν θα βγει κ. Τσίπρας να διαγράψει τον κ. Παππά ή θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους», συμπλήρωσε.

Ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας

Παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου έλαβε, με απόφαση της Ολομέλειας, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, μετά την ολοκλήρωσή της, σήμερα Πέμπτη 25/6.
Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την 15η Ιουλίου προκειμένου τα κόμματα να παραδώσουν τις πορισματικές τους θέσεις και αυτές στη συνέχεια να παραδοθούν στον πρόεδρο της Βουλής.
Πηγή της επιτροπής δηλώνει ότι «η αποδεικτική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα».
Σε ερώτηση ωστόσο αν μπορεί παρόλα αυτά να κατατεθούν νέα αποδεικτικά στοιχεία για τις ερευνώμενες υποθέσεις, η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι η γραμματεία της επιτροπής, στην περίπτωση που προσκομιστεί υλικό, δεν μπορεί να μην το παραλάβει.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε τα κόμματα θα ενημερωθούν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα λάβουν υπόψη τους το νέο υλικό.

Πάνω από 200 χιλιάδες οι σελίδες του αποδεικτικού υλικού προς εξέταση από τα κόμματα, για να τεκμηριώσουν τα πορίσματά τους

Ξεπερνά τις 200.000 σελίδες το υλικό πάνω στο οποίο τα κόμματα θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις πορισματικές τους θέσεις μέχρι την 15η Ιουλίου, καταληκτική ημερομηνία των εργασιών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Μέσα στο υλικό αυτό περιελήφθη πριν από λίγα 24ωρα και τη ηχητικό απόσπασμα της ιδιωτικής συνομιλίας Σάμπυ Μιωνή και Νίκου Παππά που έχει ήδη διαβιβαστεί στην εισαγγελία πρωτοδικών.
Η συγκεκριμένη επιτροπή ήταν η πρώτη στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία δίχως να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, κλήθηκε, με νέα απόφαση της ολομέλειας, να διεξαγάγει προκαταρκτική εξέταση για νέα αδικήματα.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δηλαδή η Ολομέλεια αποφάσισε την συγκρότηση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εξετάστηκαν οι εξής μάρτυρες.

• Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas.
• Νικόλαος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου».
• Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis.
• Νικόλαος Μανίας, ειδικός στα συστήματα τιμολόγησης φαρμάκων, ανεξάρτητος αναλυτής-συνεργάτης υπουργείων που εμπλέκονταν στην τιμολόγηση.
• Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή.
• Εμμανουήλ Βουλκίδης, εκδότης-διαφημιστής με ειδικότητα στον τομέα της υγείας.
• Κωνσταντίνος Ράνος, ειδικός στα οικονομικά του φαρμάκου, διετέλεσε σύμβουλος υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης.
• Μάξιμος Σαράφης, προστατευόμενος μάρτυρας
• Αικατερίνη Κελέση, προστατευόμενος μάρτυρας
• Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
• Ελένη Ράικου: Αντεισαγγελέας Εφετών, προκάτοχος της σημερινής προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
• Παναγιώτης Αθανασίου: πρώην οικονομικός εισαγγελέας
• Γεωργία Τσατάνη: εισαγγελική λειτουργός που έχει συνταξιοδοτηθεί
• Ευγενία Κυβέλου, εισαγγελική λειτουργός
• Ξένη Δημητρίου, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
• Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, εισαγγελικός λειτουργός
• Ιωάννης Μωραϊτάκης, εισαγγελικός λειτουργός
• Γεώργιος Γρίβας, εισαγγελικός λειτουργός
• Σάμπυ Μιωνής, επιχειρηματίας
• Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέλος της προανακριτικής που εξαιρέθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας
• Παύλος Πολάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μέλος της προανακριτικής επιτροπής που εξαιρέθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας

Κατά πλειοψηφία η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, είχε αποφασίσει να καλέσει ανωμοτί για εξηγήσεις και τρία μη πολιτικά πρόσωπα, τον εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη, τον εκδότη-αρθρογράφο Αλέξανδρο Τάρκα και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. ετά την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου ότι δεν μπορεί να κληθούν ως ύποπτοι μη πολιτικά πρόσωπα, δεν ελήφθη απόφαση να κληθούν ούτε ως απλοί μάρτυρες.
Ως μάρτυρες δεν κατέθεσαν ποτέ στην επιτροπή η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης.
Στην προανακριτική επιτροπή έχουν όμως διαβιβαστεί οι έγγραφες εξηγήσεις τους ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.

www.bankingnews.grΠροκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Πάνω από 200 χιλιάδες οι σελίδες του αποδεικτικού υλικού προς εξέταση από τα κόμματα, για το πόρισμα
Ξεπερνά τις 200.000 σελίδες το υλικό πάνω στο οποίο τα κόμματα θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις πορισματικές τους θέσεις μέχρι την 15η Ιουλίου, καταληκτική ημερομηνία των εργασιών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Μέσα στο υλικό αυτό περιελήφθη πριν από λίγα 24ωρα και τη ηχητικό απόσπασμα της ιδιωτικής συνομιλίας Σάμπυ Μιωνή και Νίκου Παππά που έχει ήδη διαβιβαστεί στην εισαγγελία πρωτοδικών.Η συγκεκριμένη επιτροπή ήταν η πρώτη στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία δίχως να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, κλήθηκε, με νέα απόφαση της ολομέλειας, να διεξαγάγει προκαταρκτική εξέταση για νέα αδικήματα.Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δηλαδή η Ολομέλεια αποφάσισε την συγκρότηση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εξετάστηκαν οι εξής μάρτυρες.
• Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas.• Νικόλαος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου».• Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis.• Νικόλαος Μανίας, ειδικός στα συστήματα τιμολόγησης φαρμάκων, ανεξάρτητος αναλυτής-συνεργάτης υπουργείων που εμπλέκονταν στην τιμολόγηση.• Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή.• Εμμανουήλ Βουλκίδης, εκδότης-διαφημιστής με ειδικότητα στον τομέα της υγείας.• Κωνσταντίνος Ράνος, ειδικός στα οικονομικά του φαρμάκου, διετέλεσε σύμβουλος υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης.• Μάξιμος Σαράφης, προστατευόμενος μάρτυρας• Αικατερίνη Κελέση, προστατευόμενος μάρτυρας• Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου• Ελένη Ράικου: Αντεισαγγελέας Εφετών, προκάτοχος της σημερινής προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.• Παναγιώτης Αθανασίου: πρώην οικονομικός εισαγγελέας• Γεωργία Τσατάνη: εισαγγελική λειτουργός που έχει συνταξιοδοτηθεί• Ευγενία Κυβέλου, εισαγγελική λειτουργός• Ξένη Δημητρίου, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου• Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, εισαγγελικός λειτουργός• Ιωάννης Μωραϊτάκης, εισαγγελικός λειτουργός• Γεώργιος Γρίβας, εισαγγελικός λειτουργός• Σάμπυ Μιωνής, επιχειρηματίας• Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέλος της προανακριτικής που εξαιρέθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας• Παύλος Πολάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μέλος της προανακριτικής επιτροπής που εξαιρέθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας
Κατά πλειοψηφία η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, είχε αποφασίσει να καλέσει ανωμοτί για εξηγήσεις και τρία μη πολιτικά πρόσωπα, τον εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη, τον εκδότη-αρθρογράφο Αλέξανδρο Τάρκα και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. ετά την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου ότι δεν μπορεί να κληθούν ως ύποπτοι μη πολιτικά πρόσωπα, δεν ελήφθη απόφαση να κληθούν ούτε ως απλοί μάρτυρες.Ως μάρτυρες δεν κατέθεσαν ποτέ στην επιτροπή η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης. Στην προανακριτική επιτροπή έχουν όμως διαβιβαστεί οι έγγραφες εξηγήσεις τους ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης