Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Εθνική τράπεζα στις 30 Ιουνίου αποφασίζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη Γενική Συνέλευση - Όλες οι λεπτομέρειες

H Εθνική τράπεζα στις 30 Ιουνίου αποφασίζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη Γενική Συνέλευση - Όλες οι λεπτομέρειες
Το Bankingnews διασφάλισε και παρουσιάζει το σχέδιο των παρατηρήσεων του δ.σ. επί της Γενικής Συνένευσης
Στη Γενική Συνένλευση της Εθνικής στις 30 Ιουνίου συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας αυτήν την εβδομάδα κυρίως λόγω του θέματος 6 της συνέλευση που είναι η γνωστή εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσει αυτό πότε θα ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας.
Το Bankingnews διασφάλισε και παρουσιάζει το σχέδιο των παρατηρήσεων του δ.σ. επί της Γενικής Συνένευσης.
Αν και η εξουσιοδότηση δεν έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα εν τούτοις είναι σαφές πως η τράπεζα που δεν θα είναι και η μόνη θα οδεύσει προς αύξηση κεφαλαίου κάτι που θα αποφασιστεί όταν υπάρξει ολόκληρη η εικόνα.
Τέτοια εικόνα για την Εθνική αλλά και για τις άλλες τράπεζες δεν πρόκειται να υπάρξει πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους ή σωστότερα πριν τη λήξη των moraturium όπου θα φανεί ποιοι και πως θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Σύμφωνα πάντως με πηγές που γνωρίζουν τα θέματα για την Εθνική που είναι μια από τις τέσσερις συστημικές η οποία μαζί με τη Eurobank δείχνουν πως αντιμετωπίζουν μικρότερα θέματα το ύψος μιας κεφαλαιακής ενίσχυσης ενδέχεται να κινηθεί μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρω ώστε να ξεπεραστούν οριστικά τα όποια προβλήματα. Ομως κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει με τίποτα πριν το 2021.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι πρόχειρες εκτιμήσεις της EBA μιλούν για 382 δισ. ευρώ με τον Ευρωπαϊκό Νότο να έχει την τιμητική του.
Το κρίσιμο θέμα 6 ζητά την ψήφο της γενικής συνέλευσης προκειμένου να δοθεί: Χορήγηση της εξουσιοδότησης στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να αποφασίζει για αύξηση κεφαλαίου με βάση το άρθρο 24 παρ 1 του ν.4548/2018 και/η για την έκδοση εταιρικών μετατρέψιμων ομολόγων με βάση το άρθρο 71 του ν. 4548/2018 και/η την έκδοση ομολογιακών δανείων που συμμετέχουν στα κέρδη με βάση το άρθρο 72 του ν 4548/2018 και ή την έκδοση stock Warrants του άρθρου 56 παρ.2 του νόμου 4548/2018 και του άρθρου 5 , παρ.5 του καταστατικού της τράπεζας.
Οπως αναφέρεται: Σύμφωνα με τον νόμο 4548/2018 και το καταστατικό της τράπεζας, η Γενική Συνέλευση των μετόχων μπορεί να εξουσιοδοτήσει το ΔΣ να αποφασίσει για αύξηση κεφαλαίου, και/η την έκδοση εταιρικών μετατρέψιμων ομολόγων με και/η την έκδοση ομολογιακών δανείων που συμμετέχουν στα κέρδη με βάση το άρθρο 72 του ν 4548/2018 και / ή την έκδοση stock Warrants τα οποία μπορούν να ανέλθουν σε ύψος τρεις φορές πάνω από το επίπεδο του υφιστάμενου κεφαλαίου κατά την ημερομηνία που εξουσιοδοτείται το ΔΣ για τις συγκεκριμένες κινήσεις, όπως αυτές περιγράφηκαν προηουμένως.
Το δικαιίωμα αυτό που παραχωρείται στο ΔΣ μπορεί να ανανενεωθεί από τη Γενική Συνέλευση για μία χρονική περίοδο που κάθε φορά δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 χρόνια και πρέπει να τίθεται σε ισχύ όταν λήξει η προηγούμενη ανάλογη περίοδος.
Στο πλαίσιο αυτό και σε εφαρμογή του νέου εταιρικού νόμου 4548/2018, προτείνεται, παρά τα δικαιώματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Γενική Συνέλευση να χορηγήσει στο ΔΣ της τράπεζας την εξουσιοδοότηση για τα θα θέματα που αναφέρονται και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά την οποία η εξουσιοδότηση παραμένει σε ισχύ και είναι έγκυρη και σε οποιαοδήποτε περίπτωση λήγει καθώς το θέμα μπρορεί να είναι νωρίτερα από την, 
1) επόμενη ετήσια Γενική Συνέλευση, ή την ημερομηνία της
2) έκτακτης γενικής συνέλευσης ή την ημερομηνία Όποιας
3) αλλαγής του νόμου 3864/2010 (ο οποίος ισχύει σήμερα), οποιαδήποτε από τις προαναφεθείσες περιπτώσεις συμβεί νωρίτερα (1,2,3) για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέσω της έκδοσης κοινων μετοχών (άρθρο 24 παρ. 1 του ν 4548/2018) ή/και έκδοσης εταιρικών μετατρέψιμων ομολόγων ή/και έκδοσης ομολόγων με συμμετοχή στα κέρδη (άρθρο 72 του ν 4548/2018) και άρθρο 5 του καταστατικού της τράπεζας σε ποσό ως και το τριπλάσιο του συνόλου του paid-up share capital (πληρωμένου μετοχικού κεφαλαίου) της τράπεζας κατά την ώρα αυτής της γενικής συνέλευσης (πχ. € 8,232,436,377.00), και / ή την διοργάνωση έκδοσης stock Warrants του άρθρου 56 παρ 2 του ν. 4548/2018 και του άθρθρου 5 παρ 5 του καταστατικού της τράπεζας. ώστε σε περίπτωση ενδεχόμενης άσκησης όλων των δικαιωμάτων αυτών το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας να μην αυξηθεί περισσότερο από το το τριπλάσιο του συνολικού πληρωμένου μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά την ημερομηνία αυτής της γενικής συνέλευσης (πχ € 8,232,436,377.00).
Προτείνεται ότι σε περίπτωση του το ΔΣ αποφασίσειν να χρησιμοποιήσει αυτη την εξουσιοδότηση, θα το αποφασίσει κατά την κρίση του τους λεπτομερείς όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαιου ή/ και της έκδοσης μετατράψιμων ομολογιών ή/και έκδοσης ομολογιών με συμμετοχή στα κέρδη, ή και έκδοσης stock warrants, με βάση τις προβλέψεις του νόμου.
Η εξουσία αυτή μπορεί να ασκηθεί από το ΔΣ είτε εφάπαξ είτε σταδιακά.
Σημειώνεται ότι όποια από αυτές τις κινήσεις θα πραγματοποιηθεί μέσω της άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης από τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας, εκτός και αν αυτά τα δικαιώματα έχουν ρητώς καταργηθεί με ψήφισμα της γενικής συνέλευση των μετόχων, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν για την τράπεζα
Ας τέλος πάντως πως σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bankingnews το ενδιαφέρον του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική, θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τη διοίκηση της τράπεζας και προκειται να συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

To σχέδιο των παρατηρήσεων του ΔΣ επί της Γενικής Συνέλευσης

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης