Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΓΣΕΒΒΕ: Περίπου 200.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν και το 33% των εταιριών θα κατεβάσει ρολά

ΓΣΕΒΒΕ: Περίπου 200.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν  και το 33% των εταιριών θα κατεβάσει ρολά
Το 40% των εταιρειών δεν θα πληρώσει τους φόρους και το 30% δεν θα καταβάλει τις εισφορές
Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίοι που δίνουν αγώνα για την επιβίωση και αναζητούν κεφάλαια ενίσχυσης της ρευστότητας τους προκειμένου να καλύψουν δαπάνες που στο μεγαλύτερο βαθμό παραμένουν ανελαστικές.
Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φέρνοντας προ των ευθυνών της την κυβέρνηση, επικρίνοντας ουσιαστικά την πολιτική των μέτρων για τα οποία θεωρεί ότι δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένα στον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της κρίσης.
Επιπλέον το εύρος των μέτρων δεν επαρκεί για να καλύψει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου που πλήττεται δυσανάλογα από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Η εκτίμηση ότι η ύφεση αν και βαθιά θα είναι βραχύβια και κατ’ επέκταση σε λίγους μήνες η οικονομία θα ανακάμψει «πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς εκτιμά ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις πιθανότατα δεν θα επιβεβαιωθούν και διατυπώνει τους φόβους τους ότι θα οδηγούμεθα σε κατακρήμνιση της οικονομικής δραστηριότητας και στην εκτίναξη της ανεργίας αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Καββαθά μόλις το 9% της επιχειρηματικότητας της χώρας δηλαδή 63.000 επιχειρήσει έχει λάβει ρευστότητα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ ii.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η συμμετοχή των επιχειρήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μεγάλη αλλά δεν φθάνει στα επίπεδα που θα επιθυμούσε το υπουργείο Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων ένταξης στο 2ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Με δεδομένο ότι μόνο οι ατομικές επιχειρήσεις που είναι δυνητικά δικαιούχοι της χρηματοδοτικής ενίσχυσης ξεπερνούν τις 200.000, το Υπουργείο Οικονομικών καλεί όσους δεν έχουν ήδη υποβάλει οριστική αίτηση να σπεύσουν να το κάνουν έως σήμερα τα μεσάνυχτα.
Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Το ζήτημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων που είχε επισημανθεί, στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εντοπίζει ως το σημαντικότερο πρόβλημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αποτυπώνουν την δυσμενή αυτή κατάσταση είναι τα εξής:
Οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.
Οι 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις.
Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.
Η μία στις τρεις (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.
Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις
Η 1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.
Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.
Παρά τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, έχει αρχίσει να προδιαγράφεται και κυρίως να γίνεται αποδεκτό ότι η ελληνική οικονομία δεν θα αποφύγει την βαθιά ύφεση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης