Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 4 διαγράμματα που προμηνύουν το επερχόμενο κραχ στις διεθνείς αγορές

tags :
Τα 4 διαγράμματα που προμηνύουν το επερχόμενο κραχ στις διεθνείς αγορές
Όλοι μιλούν για την τεράστια διαφορά μεταξύ των τιμών των μετοχών και των θεμελιωδών της οικονομίας αυτή τη στιγμή
Η ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μεγάλη αποσύνδεση της αγοράς από τα θεμελιώδη προκάλεσε έντονες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με τη μεγάλη διόρθωση που έρχεται.
Όλοι μιλούν για την τεράστια διαφορά μεταξύ των τιμών των μετοχών και των θεμελιωδών της οικονομίας αυτή τη στιγμή.
Και παραφράζοντας τον Jeremy Grantham, βρισκόμαστε τώρα στο κορυφαίο 1% των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο και στο χαμηλότερο 1% των οικονομικών αποτελεσμάτων (με βάση τον ετήσιο ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου).
Ένας δημοφιλής τρόπος για να αποδειχθεί αυτό το κενό φαίνεται στο παρακάτω γράφημα που απεικονίζει τις συνολικές αξίες των ιδίων κεφαλαίων μαζί με τα συνολικά εταιρικά κέρδη.

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη αποσύνδεση μεταξύ τιμών και κερδών σε τουλάχιστον 30 χρόνια.
Ωστόσο, αν αυτό μετατραπεί σε λόγο τιμής προς κέρδη, γίνεται σαφές ότι η φούσκα του χρηματιστηρίου πριν από 20 χρόνια ήταν πραγματικά η μεγαλύτερη.

Αλλά αυτό που δεν λαμβάνει υπόψη ένας απλός λόγος τιμής προς κέρδη είναι το γεγονός ότι η φούσκα Dotcom εμφανίζεται τόσο σοβαρή στο παραπάνω διάγραμμα, κυρίως επειδή τα περιθώρια κέρδους ήταν σχετικά χαμηλά τότε.
Επιπλέον, τα περιθώρια κέρδους τα τελευταία χρόνια σημείωσαν μια σημαντική διόγκωση.
Αυτό χρησιμεύει για να κάνει τις τιμές των μετοχών τα τελευταία χρόνια να φαίνονται λιγότερο ακριβές από ό,τι ήταν.

Αν λοιπόν ομαλοποιηθούν τα περιθώρια κέρδους (top hat, John Hussman), μπορούμε να δούμε ότι οι τιμές των μετοχών σήμερα είναι πιο ακριβές από ό, τι πριν από 20 χρόνια στην κορυφή της φούσκας της Dotcom.
Αποδεικνύεται ότι η τρέχουσα αποσύνδεση μεταξύ των τιμών των μετοχών και των βιώσιμων κερδών είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη από οτιδήποτε έχουμε δει στη σύγχρονη ιστορία.

Την τελευταία φορά που είδαμε τις τιμές και τα κέρδη να αποσυνδέονται με έναν τόσο ακραίο τρόπο, οδήγησε σε μια «χαμένη δεκαετία» για το χρηματιστήριο από το 2000 έως το 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης