Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ισχυρό το πλήγμα του κορωνοϊού στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης - Μέση ύφεση 4,6% το 2020

Fitch: Ισχυρό το πλήγμα του κορωνοϊού στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης - Μέση ύφεση 4,6% το 2020
Έκθεση της Fitch Ratings για τις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης
Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, με πρωτοφανή -αναμενόμενη- ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, τα άμεσα lockdowns φαίνεται να ήταν αποτελεσματικά και πολλές χώρες της περιοχής άρχισαν σταδιακά να βγαίνουν από τα μέτρα τον Μάιο.
Η ανάπτυξη θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αλλά για ολόκληρο το έτος η μέση ύφεση των ευρωπαϊκών αναδυόμενων οικονομιών προβλέπεται στο 4,6%, με ανάπτυξη 5% το 2021.
Τα δημοσιονομικά μέτρα χαλάρωσης θα προκαλέσουν προκαλέσει μεγάλη διεύρυνση των ελλειμμάτων (μέσο έλλειμμα 6,1% του ΑΕΠ, από 0,4% το 2019) και ώθηση του μέσου χρέους/ΑΕΠ για την περιοχή κατά 11%, στο 49% του ΑΕΠ.
«Αν και ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν σκληρός, οι χρηματοδοτικοί περιορισμοί δεν ήταν εμφανείς.
Πολλές χώρες έχουν πρόσβαση σε εξωτερικές αγορές.
Ακόμη και τον Μάρτιο, όταν οι συνθήκες χρηματοδότησης ήταν στις πιο δύσκολες, οι εκροές από την περιοχή ήταν μικρότερες από ό,τι για άλλες περιοχές αναδυόμενων αγορών.
Η μεγαλύτερη ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών στους περισσότερους από τις αναδυόμενες χώρες-παραγωγούς πετρελαίου στην Ευρώπη, έχει εξομαλύνει τις επιπτώσεις των χαμηλότερων τιμών.
Η ρευστότητα και η υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών απέτρεψαν κρίσεις σε τοπικούς τραπεζικούς τομείς.
Από την έναρξη της πανδημίας στην περιοχή, η Fitch έχει προχωρήσει σε αρνητική δράση για 10 αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης.
Η Σλοβακία είναι η μόνη υποβάθμιση, ενώ έξι βρίσκονται σε αρνητικό οutlook.
Αναθεωρήσαμε επί τα χείρω τρεις χώρες με θετικό outlook (Βουλγαρία, Κροατία και Ουκρανία)», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης