Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schnabel (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει και κάτω από το 0% – Κίνδυνος για τη νομισματική ένωση

Schnabel (ΕΚΤ):  Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει και κάτω από το 0%  – Κίνδυνος για τη νομισματική ένωση
Η αναιμική πορεία των τιμών θα εδραιωθεί, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την νομισματική ένωση, υπογράμμισε η Schnabel
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να υποχωρήσει και κάτω από το μηδέν τους επόμενους μήνες, δήλωσε το Σάββατο (27/6/2020) η Isabel Schnabel, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την ορθότητα της πολιτικής κινήτρων.
Η Schnabel δήλωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει το πρόγραμμα πανδημίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του  κορωνοϊού οφείλεται στις ανησυχίες ότι η αναιμική πορεία των τιμών θα εδραιωθεί, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την νομισματική ένωση.
«Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει κοντά στο 0% έως το 2021 ενώ ακόμη και αρνητικοί ρυθμοί είναι πιθανοί», δήλωσε ο Schnabel.
«Θα ήταν αντίθετο με την ίδια την ιδέα του ενιαίου νομίσματος να παραμείνουμε αδρανείς και να παρακολουθούμε την πανδημία να διαλύει την Ευρωζώνη και να δημιουργεί βαθιές διαιρέσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή σε μια ενιαία νομισματική πολιτική μακροπρόθεσμα», σημείωσε.
Τα σχόλια της Schnabel ήταν σε μεγάλο βαθμό απάντηση στους ισχυρισμούς ότι τα έκτακτα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ είναι άσκοπα, σημειώνει το Bloomberg.
Η Schnabel είπε ότι χωρίς νέες αγορές ομολόγων, «πιθανότατα θα βρεθούμε στη μέση μιας σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία, την απασχόληση και την εξέλιξη των τιμών και των μισθών στη ζώνη του ευρώ».
Υπεραμύνθηκε επίσης της απόφασης να απορρίψει η ΕΚΤ πολλά από τα όρια που είχε επιβάλει στο προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, λέγοντας ότι υπάρχουν «σαφείς εγγυήσεις» για να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο πανδημίας δεν παραβιάζει το νόμο που απαγορεύει στην κεντρική τράπεζα να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.
Το λεγόμενο «κεφαλαιακό κλειδί», μια αρχή βάσει της οποίας η αγορά ομολόγων συνδέεται με το σχετικό μέγεθος κάθε οικονομίας, παραμένει μια «σημαντική πυξίδα που μας καθοδηγεί μεσοπρόθεσμα» και «θα μπορούσαμε τελικά να μειώσουμε τις παρεκκλίσεις του παρελθόντος.
Υπεραμύνθηκε επίσης της επιλογής αγοράς ομολόγων έναντι πρόσθετων μειώσεων επιτοκίων, λέγοντας ότι η εσωτερική ανάλυση έδειξε πως η ΕΚΤ θα έπρεπε να μειώσει το επιτόκιο στο  - 1,7% από το τρέχον - 0,5% για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την ποσοτική χαλάρωση.
«Περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων θα εντείνουν σημαντικά τις επιπτώσεις στους δανειολήπτες και τις τράπεζες», είπε.
Οι απώλειες στους αποταμιευτές «θα ήταν σχεδόν τόσο μεγάλες όσο οι συνολικές απώλειες που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών».
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης