Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία – Οι τοποθετήσεις μελών

Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία – Οι τοποθετήσεις μελών
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά-αριστερά σαν αλογόμυγες», ανέφερε ο Ν. Παππάς
«Η ΝΔ είναι προσκολημμένη στο μοντέλο της χρεοκοπίας.
Δεν έχει καταλάβει τίποτα από τους λόγους της κρίσης», τόνισε ο Θ. Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αμέσως μετά τον Α. Τσίπρα.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος  άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι όχι μόνο «αδυνατεί» να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά την βλέπει ως «ευκαιρία» για να «αναδιαρθρώσει την ελληνική οικονομία προς όφελος των λίγων».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει «restart» στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λέγοντας πως «χάσαμε χρόνο» και «δεν έχει ανοίξει όπως θα έπρεπε το κόμμα».
Από την πλευρά του, ο Ευ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «κρίση δημοκρατίας» που προστίθεται στην τριπλή «οικονομική, υγειονομική, κλιματική» κρίση, τονίζοντας και την ανάγκη να υπάρξει καθημερινή πάλη με τον παραγοντισμό και το πελατειακό κράτος.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, «ξέρουμε τι είναι η δεξιά και ξέρουμε τι γίνεται και ότι δεν έχει καμία σχέση με την κριτική που μας ασκούν», «ζούμε σε μία χώρα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηχογραφήσει, ο οποιοσδήποτε μπορεί να απειλήσει ότι θα δημοσιεύσει αυτήν την ηχογράφηση, ο οποιοσδήποτε μπορεί να επιλέξει πότε θα δημοσιεύσει την ηχογράφηση».
Τέλος, δήλωσε περήφανος για την αυστηρή κριτική του κόσμου της Αριστεράς, λέγοντας πως είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε κριτική.
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, τόνισε ότι  «κανένας δεν αρνήθηκε ποτέ την ανάγκη διεύρυνσης, μετεξέλιξης, διεύρυνσης», και πως πρέπει να αξιοποιηθούν οι πιο καλές παραδόσεις της Αριστεράς.
Ο Ν. Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του κόμματος, σημειώνοντας ότι δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και πως αυτό το κόμμα πρέπει να κάνει ατομική και συλλογική αυτοκριτική, ακόμα και «για το παραμικρό, αν ξέφυγε μια κουβέντα».
Ο κ. Παππάς δήλωσε υπερήφανος που υπηρετεί με αυτόν τον πήχη αξιών την αριστερά και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά-αριστερά σαν αλογόμυγες».
Από την πλευρά του, ο Ν. Φίλης στάθηκε στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στο «βρώμικο '89» δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι μπορεί να επαναληφθεί», καθώς είναι «άλλοι οι πρωταγωνιστές», «άλλα τα διακυβεύματα» και  «άλλη η ιστορία της αριστεράς».
Ο κ. Φίλης ότι « η αριστερά υπήρξε δύναμη κάθαρσης τότε.
Όχι δύναμη συνενοχής», ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ είπε πως «είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης αντέχει και οικοδομεί καθεστώς».
Εκτίμησε ότι «δεν είναι κυβέρνηση που θα φύγει αύριο, και ακόμα και αν φύγει, θα αφήσει τα αποτυπώματά της στους αρμούς της εξουσίας» και συμπλήρωσε πως «»η αριστερά και το ηθικό της πλεονέκτημα δίνουν καθημερινά εξετάσεις.
Δεν έχει λόγο να κάνει εκπτώσεις από τις αρχές της».
Ο κ. Φίλης σχετικά με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σημείωσε  πως «έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας», ανέφερε ότι αυτή έχει να κάνει με «το ύφος, το ήθος και την αλαζονεία που εξέπεμπε για συγκεκριμένα ζητήματα.
Και τέτοια ζητήματα τα ζούμε αυτές τις ημέρες».
Τέλος, ο Παύλος Πολάκης έκανε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις, αφήνοντας αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Πολάκης «κάποιοι μιλάνε με όρους ουδετερότητας και βάζουν στο ίδιο ζύγι τα υπαρκτά σκάνδαλα που πήγαμε εμείς στη Δικαιοσύνη, με τη σκανδαλολογία και τη λασπολογία που εκτοξεύει ο υπόκοσμος του μαρινακιστάν και του κουρτακιστάν», «καταπίνουμε τα σκάνδαλα της ΝΔ και αυτομαστιγωνόμαστε για τους μαρινάκηδες και τους κουρτάκηδες».
Ο κ. Πολάκης μίλησε για «πλήρη δικαίωση» των ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη Novartis και κατέληξε λέγοντας πως «δεν γίνεται να μας πυροβολεί ο εχθρός με καλάσνικοφ και εμείς να κρατάμε το βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, αναφέρθηκε στις ευρύτερες εξελίξεις που κατακερματίζουν τους κοινωνικούς ιστούς και δημιουργούν την ανάγκη αναθεμελίωσης της αριστεράς.
Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, στο ραντεβού της αναθεμελίωσης της Αριστεράς αποφασίζουμε να πάμε με το όχημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και "το κεντρικό ζήτημα είναι το ζήτημα της δημοκρατίας".
Ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στην πολιτική των πολιτικών αντιπάλων του ανέφερε ότι στόχος τους είναι να βγει από το δημοκρατικό παιχνίδι η αριστερά.
Υπογράμμισε ότι "η στρατηγική μας δεν μπορεί παρά να είναι πανστρατιά, για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η καρδιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.
Αλλιώς η σύγκρουση δεν μπορεί να βγει σε πέρας".
Ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε επιστροφή στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο, ότι ναι μεν οι διαφορές είναι διμερείς, όμως  πρέπει να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης