Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το έντονο παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Erdogan, ο κομβικός ρόλος της Merkel και του αμερικανικού παράγοντα

Το έντονο παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Erdogan, ο κομβικός ρόλος της Merkel και του αμερικανικού παράγοντα
Στην Αθήνα εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες υπήρχε η πεποίθηση πως πρέπει να επιστρέψουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών
Παρασκήνιο και πολλές διπλωματικές κινήσεις, που ξεκίνησαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάιο είχε η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Erdogan την Παρασκευή 26/6/2020 που κράτησε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Στην Αθήνα εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες υπήρχε η πεποίθηση πως πρέπει να επιστρέψουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς οι σχέσεις βρίσκονταν στο ναδίρ και υπήρχε ανησυχία λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο για εκτροχιασμό τους.
Η συνομιλία των δύο πλευρών κινήθηκε γύρω από την ένταση, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας.
Κυρίως όμως αντηλλάγησαν απόψεις στα λεγόμενα θέματα «χαμηλής διπλωματίας».
Στην περίπου ημίωρη συνομιλία – μαζί με τις μεταφράσεις – συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι προσπάθειες αντιμετώπισής τους καθώς και ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο ολόκληρης της ΕΕ και συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής».
Η Ελλάδα επί της αρχής δείχνει αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην πρώτη ομάδα των τρίτων χωρών με τις οποίες η ΕΕ θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Διπλωματικές πηγές: Βήμα εκτόνωσης της έντασης

Διπλωματικές πηγές σπεύδουν να υπογραμμίσουν τη σημασία να αποκατασταθεί η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές σε επίπεδο ηγεσίας, καθώς διανύουμε μια μακρά περίοδο κλιμακούμενης έντασης στις διμερείς σχέσεις με τη ρητορική από τουρκικής πλευράς να ξεπερνά συχνά το πλαίσιο και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον τρόπο που ευρύτερα η Άγκυρα επιδιώκει να κάνει «δυναμικά» έντονη την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διαμορφώνουν ένα συνολικότερα επιβαρυμένο περιβάλλον.
Χαρακτηριστικό των υψηλών τόνων που υιοθετήθηκαν στο μεσοδιάστημα είναι ότι στις αρχές Μαρτίου και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η κρίση στον Έβρο με την προσπάθεια μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, ο Erdogan είχε αναφέρει, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι δεν θα ήθελε να συνομιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κομβικός ρόλος της Merkel
 
Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αποκατάστασης της επικοινωνίας των δύο πλευρών είχε  διαδραματίσει η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Ο πρωθυπουργός έχει διαρκή επικοινωνία με την καγκελάριο και μάλιστα είχαν μιλήσει πρόσφατα, χωρίς αυτό να γίνει γνωστό.
Η συνομιλία έλαβε χώρα μετά τη συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας για τις επιχορηγήσεις 500 δισεκ. ευρώ λόγω Covid -19.
Τότε ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα με τα οικονομικά ζητήματα έθεσε στην καγκελάριο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο πλαίσιο διεθνοποίησης του προβλήματος.
Τονίζεται ο ρόλος – κλειδί της Merkel , καθώς διατηρεί καλές σχέσεις με  την Άγκυρα ενώ η Γερμανία από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ που αυξάνει τις δυνατότητες παρέμβασης.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Πλην της συνομιλίας με τη Merkel στην επαφή Μητσοτάκη –  Erdogan ρόλο διαδραμάτισε και ο αμερικανικός παράγοντας που αποτελεί διαχρονικά μέσο πίεσης προς την Τουρκία, παρά την κατά καιρούς αμφίθυμη στάση της Άγκυρας.
Οι ΗΠΑ παρά τα έντονα εσωτερικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, έχουν  στραμμένο το βλέμμα τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρέσβη στην Αθήνα Geoffrey Pyatt ενώ τον Οκτώβριο του 2019 είχε επισκεφθεί την Άγκυρα.
Η Ουάσινγκτον  θα έκανε τα πάντα για να αποφευχθεί  μία απρόβλεπτη κατάσταση μεταξύ δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ.   
Εν  κατακλείδι η συνομιλία Μητσοτάκη -  Erdogan δεν επιλύει κάποια από τις πολλές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών αλλά αποτελεί το πρώτο βήμα για «σπάσει ο πάγος», προκειμένου  να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο.
Σε δεύτερο χρόνο θα συνεχιστούν οι επαφές σε επίπεδο πρέσβεων των δύο χωρών έτσι ώστε να διατηρείται ανοιχτή η γραμμή επικοινωνίας.

Γεραπετρίτης: Αναγκαία πράξη αποκατάστασης της επικοινωνίας

«Η κατάσταση θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να εξομαλυνθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης  σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας την επικοινωνία Μητσοτάκη – Erdogan «αναγκαία πράξη αποκατάστασης της επικοινωνίας στο ύψιστο επίπεδο».
«Είναι η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας».
Ταυτόχρονα όμως, «εξακολουθούμε να διατηρούμε τις κόκκινες γραμμές μας, όπως τις έχουμε, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία παραχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
Και εν συνεχεία, «είναι πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντοτε αρωγός της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά ακόμη και αν έχεις ανοιχτά μέτωπα, θα πρέπει να τα συζητάς.
«Δεν πρόκειται να πάμε προφανώς σε διπλωματία των όπλων, για μας πάντα αποτελεί το έσχατο μέσο, όμως η Ελλάδα στο διπλωματικό παιχνίδι δεν είναι μόνη, έχει την έμπρακτη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών».
Ερωτηθείς, τέλος, αν στο απευκταίο σενάριο η χώρα μας θα βρεθεί μόνη, χωρίς συμμάχους, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε:
«Εκτιμούμε ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας, ότι θα έχουμε την έμπρακτη στήριξη και των ευρωπαίων εταίρων μας και των συμμάχων μας στην ευρύτερη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου. Αλλά!
Είμαστε πανέτοιμοι να διαχειριστούμε και μόνοι μας.
Υπάρχει ένα εξαιρετικό ηθικό, πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη».
Και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ηθικού μετά την επιχειρησιακή νίκη στον Έβρο «απέναντι στη φερόμενη ως πολυδύναμη Τουρκία.
Η Ελλάδα πλέον έχει τη δυνατότητα από μόνη της να σταθεί επιχειρησιακά απέναντι στον καθένα», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.

Τσίπρας: Έλλειμμα εθνικής στρατηγικής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότηησης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πολιτική του στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης, στην αρχή απέφευγε να πιέσει την Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα αυξηθούν οι ροές.
Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τον Έβρο, διέκοψε κάθε δίαυλο με την 'Αγκυρα.
Τώρα επιχειρεί να ξανανοίξει διαύλους και την ίδια στιγμή να ισορροπήσει με τον κ. Σαμαρά που τον προειδοποιεί κατά του διαλόγου.
Και βέβαια, ούτε κυρώσεις ζητάει, ούτε από την Merkel απαιτεί αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, ούτε προβάινει στην επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με προοπτική να επεκτείνει στην Κρήτη.
Εμείς θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη στάση απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας».
Προειδοποίησε ωστόσο: «Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια όπως οι Οθωνοί ή άλλα μικρότερα νησιά κάνουν λάθος.
Είμαστε υπέρ της συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία να είναι όπως-όπως, και ό,τι νάναι».
Απευθύνθηκε δε, στον πρωθυπουργού λέγοντας πως «τον προειδοποιούμε να αλλάξει ρότα, γιατί με τα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε».

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Στην επιστροφή της γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρονται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τηλεγραφήματα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.  
H Hurriyet, η Sozcu και το Haber 7 αναφέρουν ότι οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συζήτησαν για θέματα «χαμηλής πολιτικής».
Η Hurriyet επαναφέρει και τη δήλωση του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή να συζητήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα και οι δύο γειτονικές χώρες μπορούν να επιλύσουν ζητήματα όπως τα δικαιώματα επί των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται και σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι, η Αθήνα είναι έτοιμη να συζητήσει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης