Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tegnell: Ο εμπνευστής του «Σουηδικού πειράματος» υπερασπίζεται την μη επιβολή lockdown για τον κορωνοΐό - Αβέβαιη και μακρά η μάχη με τον ιό

Tegnell: Ο εμπνευστής του «Σουηδικού πειράματος» υπερασπίζεται την μη επιβολή lockdown για τον κορωνοΐό - Αβέβαιη και μακρά η μάχη με τον ιό
Η στρατηγική της Σουηδίας είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Tegnell
Μετά από τρεις μήνες ασταμάτητης διαμάχης για την επιτυχία ή όχι του Σουηδικού μοντέλου αντιμετώπισης του κορωνοΐού, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας πρόκειται να πάει διακοπές.
Το πρόβλημα όμως για τον Anders Tegnell είναι οτι πιθανότατα δεν θα μπορεί να απομακρυνθεί από το σπίτι του και τη Σουηδία αφού ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποκλείσει τη Σουηδία από τις περίφημες ασφαλείς ταξιδιωτικές λίστες.
Ο Tegnell ήταν ουσιαστικά αυτός που συνέστησε στην κυβέρνηση της χώρας να μην ακολουθήσει την τακτική του Lockdown και να ορίσει περιοριστικά μέτρα όπως τα περισσότερα κράτη.
Είναι δηλαδή ο εμπνευστής του «σουηδικού πειράματος» το οποίο κατά πολλούς δεν στέφτηκε και με μεγάλη επιτυχία καθώς η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 στον κόσμο.
Ωστόσο, ο Tegnell επιμένει ότι η στρατηγική της Σουηδίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένη.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα, ο Σουηδός επιδημιολόγος απασχόλησε και πάλι την επικαιρότητα όταν κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον χαρακτηρισμό «τρελές», που αποδίδεται στις χώρες που επέλεξαν να μην εφαρμόσουν αυστηρούς περιορισμούς.
Όπως είπε ο Tegnell «ο κόσμος βρίσκεται μόλις στο πρώτο στάδιο απέναντι σε μια μακρά και αβέβαιη μάχης με τον Covid-19.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική της Σουηδίας - διατηρεί ανοιχτό το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, και παράλληλα εκπαιδεύει τους ανθρώπους να τηρούν απομακρυσμένες οδηγίες - είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος αντιμετώπισης μακροπρόθεσμα».
Ενοχλημένος από τη διεθνή στάση απέναντι στη Σουηδία και πιθανότατα και τον ίδιο δήλωσε πως «ανυπομονώ για μια πιο σοβαρή αξιολόγηση του έργου μας από ό, τι έχει γίνει μέχρι τώρα καθώς δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς θα τελειώσει όλο αυτό».
Ωστόσο, την Παρασκευή (26/6), ο Tegnell κέρδισε τη δημόσια μάχη απέναντι στον ΠΟΥ, ο οποίος υπέπεσε σε  ένα λάθος.
Ο ΠΟΥ είχε αρχικά εντάξει τη Σουηδία σε μια ομάδα 11 χωρών όπου παρουσίαζαν «νέα αύξηση των κρουσμάτων η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί με περιοριστικά μέτρα θα οδηγούσε σε έξαρση της νόσου, την όποια δεν θα αντέξουν τα συστήματα υγείας».
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από τα επίσημα στοιχεία της χώρας γεγονός που ανάγκασε τον ΠΟΥ να ανασκευάσει καθώς τα κρούσματα παραμένουν σταθερά.
Το κύριο επιχείρημα του Tegnell ωστόσο είναι ότι τα αυστηρά Lockdown ενδέχεται να αποτρέψουν προσωρινά την εξάπλωση του ιού, αλλά δεν θα τον εμποδίσουν να επιστρέψει.
Ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις έρχονται για να μείνουν.
«Με τον ίδιο τρόπο που όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της δημόσια υγείας.
Κι όπως φάνηκε αυτό μπορεί να είναι η ενδοοικογενειακή βία, η μοναξιά και η ανεργία», δήλωσε.
Να σημειωθεί οτι Anders Tegnell είχε παραδεχθεί στις 3 Ιουνίου στο Bloomberg οτι η στρατηγική του ήταν λανθασμένη και οδήγησε σε πολλούς θανάτους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης