Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Κίνας για τη διμερή επενδυτική συνθήκη

Σε κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Κίνας για τη διμερή επενδυτική συνθήκη
Με αργά βήματα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ – Κίνας για τη διμερή επενδυτική συνθήκη
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για μια διμερή επενδυτική συνθήκη εισέρχονται σε «κρίσιμο στάδιο», προειδοποιώντας ότι ετοιμάζουν νέα μέσα για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, εκτός εάν το Πεκίνο συμφωνήσει να ισορροπήσει τους όρους ανταγωνισμού στο εμπόριο.
Ο Valdis Dombrovskis αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική, δήλωσε στους Financial Times ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «μια μεγάλη ασυμμετρία στην πρόσβαση των δύο μερών στην αγορά».
Εμπορικοί αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν ότι, οι προοπτικές μιας συμφωνίας θα πρέπει να γίνουν σαφέστερες έως τα τέλη Ιουλίου 2020, μετά από ενδείξεις ότι το Πεκίνο θα υποβάλει προτάσεις για την προώθηση πιο «ακανθωδών» θεμάτων στις συνομιλίες.
Μια συνάντηση «υψηλού επιπέδου οικονομικού και εμπορικού διαλόγου» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Ο Dombrovskis σημείωσε ότι «οι συζητήσεις έχουν εισέλθει σε κρίσιμο στάδιο» και ζήτησε να δοθεί η ανάλογη ώθηση και από την κινεζική πλευρά.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με κρατικές επιχειρήσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που σχετίζονται με τις επιδοτήσεις και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας», δήλωσε ο Dombrovskis.
Πρόσθεσε ότι ένας από τους στόχους της ΕΕ θα είναι η εξασφάλιση «κανόνων προστασίας» που περιγράφονται από τις ΗΠΑ ως συμφωνία «Πρώτης Φάσης» με την Κίνα, που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο 2020.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν την επενδυτική συνθήκη, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και έξι χρόνια, ως την πιο άμεση λύση για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων στην εμπορική σχέση των δύο πλευρών.
Η ΕΕ ισχυρίζεται, πως ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει γερές βάσεις και ισορροπία.
Οι στόχοι της ΕΕ στις συνομιλίες περιλαμβάνουν την εξάλειψη των ανώτατων ορίων στην κτήση μετοχών, τις απαιτήσεις για τη δημιουργία κοινοπραξιών και άλλα όρια στις επενδύσεις της Ένωσης στην Κίνα.
Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επίσης να διασφαλίσουν αμερόληπτη ρυθμιστική μεταχείριση σε σχέση με τις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας και μεγαλύτερη διαφάνεια στις κρατικές ενισχύσεις.
Η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθεί μία συμφωνία που δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα πρότυπα, ξεκαθάρισε ο Dombrovskis.
«Ζητήσαμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις φέτος - αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, διότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.
«Η έμφαση εδώ δεν είναι τόσο η συγκεκριμένη προθεσμία. . .
Ο κύριος στόχος από την πλευρά μας είναι να διασφαλίσουμε ίσους όρους για εταιρείες μας στην Κίνα», συμπλήρωσε.
Η Sabine Weyand, γενική διευθύντρια της εμπορικής πολιτικής της Commission,στάθηκε στο γεγονός, πως η Κίνα πρόσφατα «δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να προωθήσει τα ουσιαστικά ισότιμα στοιχεία στη συμφωνία».
Τα σχόλια αυτά ακολουθούν χρονικά μία άκαρπη τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των επικεφαλής της ΕΕ, του προέδρου της Κίνας Xi Jinping και του πρωθυπουργού Li Keqiang.
Η συνάντηση δεν είχε ως αποτέλεσμα ένα κοινό ανακοινωθέν.
«Περιμένουμε την ίδια πρόσβαση στην κινεζική αγορά με εκείνη που έχουν οι Κινέζοι στην Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Commission Ursula von der Leyen στο ραδιόφωνο France Inter.
Οι Βρυξέλλες έχουν διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν ότι το ενδιαφέρον του Πεκίνου για την επενδυτική συνθήκη, η οποία θα περιορίσει επίσης τα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά, έχει εξασθενίσει, μετά και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Οι στόχοι της Κίνας στις συνομιλίες περιλαμβάνουν την εγγύηση των δικαιωμάτων για επενδύσεις στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, δεδομένης της αυξανόμενης ευαισθησίας της Ευρώπης για την ξένη ιδιοκτησία, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Η Commission τους τελευταίους μήνες στράφηκε δημόσια σε μια πιο σκληρή  προσέγγιση της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, ενώ προχώρησε στη σχεδίαση νέων εργαλείων για την προστασία των εταιρειών της ΕΕ από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, λέγοντας ότι αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να ισοσταθμιστούν οι όροι ανταγωνισμού με την Κίνα.
Ένα σύστημα ελέγχου της ΕΕ για άμεσες ξένες επενδύσεις πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο 2020, ενώ οι Βρυξέλλες αυτό το μήνα παρουσίασαν προκαταρκτικά σχέδια για τον αποκλεισμό εξαγορών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά επιδοτούνται από κυβερνήσεις εκτός ΕΕ.
 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης