Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CPB BEPA: Οι εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας βάζουν εμπόδια στην ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου - Ιστορική η βουτιά λόγω κορωνοϊού

tags :
CPB BEPA: Οι εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας βάζουν εμπόδια στην ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου - Ιστορική η βουτιά λόγω κορωνοϊού
Εξαιρώντας διάφορους κινδύνους όπως ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, πολλές εμπορικές διαφορές θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη
Η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσε να εξασθενήσει λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εκτιμά το κέντρο οικονομικών μελετών του ολλανδικού υπουργείου οικονομικών (CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis), χαμηλώνοντας τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη μετά την «άνευ προηγουμένου» πτώση τον Απρίλιο».
Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών μειώθηκε κατά 12,1% τον Απρίλιο (η μεγαλύτερη μηνιαία συρρίκνωση από τότε που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων το 2000).
View image on Twitter
Σε επίπεδο κινητού μέσου όρου τριών μηνών, ο δείκτης μειώθηκε κατά 7,2% τον Απρίλιο (καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2009) και αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο τον Μάιο.
Ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής του CPB, Roberto Azevêdo, σημείωσε ότι «η πτώση του εμπορίου που βλέπουμε τώρα είναι ιστορικά μεγάλη - στην πραγματικότητα, είναι η μεγαλύτερη καταγραφή.
Αλλά υπάρχει μια σημαντική παράμετρος εδώ: θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη.
Στην πραγματικότητα, τα τελευταία δεδομένα υποδηλώνουν ότι το χειρότερο φαίνεται πίσω μας (εάν δεν υπάρχει δεύτερο κύμα κορωνοϊού αργότερα φέτος) με τον δείκτη Baltic Dry να ανακάμπτει από τα τέλη Μαΐου / αρχές Ιουνίου.
View image on Twitter

Κοιτάζοντας τον κονητό μέσο όρο των 20 ημερών, ο δείκτης θα μπορούσε ακόμη και να γίνει θετικός σε ετήσια βάση στις αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, εξαιρώντας διάφορους κινδύνους όπως ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, πολλές εμπορικές διαφορές θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.
View image on Twitter
Πρώτα απ 'όλα, η μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Παρά τα θετικά σχόλια αξιωματούχων των ΗΠΑ, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι, ακόμη και αν η Κίνα ενισχύσει σημαντικά τις αγορές αγαθών των ΗΠΑ, θα απέχει πολύ από τις εκπλήρωση των απαιτήσεων των ΗΠΑ που ορίζονται στην «πρώτη φάση» της συμφωνίας.
Ως αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να αυξήσουν την πίεση στο Πεκίνο σύντομα προκειμένου να στηρίξουν το ΑΕΠ των ΗΠΑ λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές (3 Νοεμβρίου).
Ωστόσο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα διαφωνούσαν πιθανώς να δημιουργήσουν περαιτέρω εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης πρέπει να εξεταστούν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, «οι διατλαντικές σχέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν σε νέα χαμηλά τον επόμενο μήνα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει δασμούς σε δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών προϊόντων που στοχεύουν σε πολιτικά σημαντικές βιομηχανίες για τον Πρόεδρο Donald Trump και τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του στο Κογκρέσο.
Η ΕΕ ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να της δώσει το πράσινο φως για να επιβάλει δασμούς σε 11,2 δισ. δολάρια προϊόντων των ΗΠΑ για μια μακροχρόνια διαμάχη επιδοτήσεων αεροσκαφών.
Αναμένεται απόφαση μόλις τον Ιούλιο και η ΕΕ σκοπεύει να στοχεύσει σε παραγωγούς άνθρακα, αγρότες και αλιεία, εκτός από τους κατασκευαστές αεροσκαφών και ανταλλακτικών.
Την ίδια ώρα, μια άλλη διαμάχη σοβεί στην Ασία.

Το Bloomberg αποκάλυψε ότι «η Ινδία σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρά μέτρα ποιοτικού ελέγχου και υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα», καθώς η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των γειτόνων απειλεί τους οικονομικούς δεσμούς.

«Το κρατικό Bureau of Indian Standards οριστικοποιεί αυστηρότερους κανόνες για τουλάχιστον 370 προϊόντα για να διασφαλίσει ότι δεν θα εισαχθούν αντικείμενα που μπορούν να παραχθούν τοπικά.
Τα προϊόντα περιλαμβάνουν χημικά, χάλυβα, ηλεκτρονικά, βαριά μηχανήματα, έπιπλα, χαρτί, βιομηχανικά μηχανήματα, είδη από καουτσούκ, γυαλί, μεταλλικά είδη, φαρμακευτικά προϊόντα, λιπάσματα και πλαστικά παιχνίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης