Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron - Merkel: Η ώρα της αλήθειας για το Ταμείο Ανάκαμψης - Εφικτή συμφωνία τον Ιούλιο - Παρέμβαση του ΔΝΤ υπέρ επιχορηγήσεων

Macron - Merkel: Η ώρα της αλήθειας  για το Ταμείο Ανάκαμψης - Εφικτή συμφωνία τον Ιούλιο - Παρέμβαση του ΔΝΤ υπέρ επιχορηγήσεων
Mίλησαν για όλα κρίσιμα ζητήματα Μerkel και Macron
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, στον πύργο Μέζενμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου, με τον κύριο Macron να επισημαίνει ότι η ώρα της αλήθειας για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει φτάσει.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της κοινής Συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα ηγηθεί των προσπαθειών για την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής μεταπανδημικής ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θα συνεργαστούμε και θα προετοιμάσουμε κατάλληλα την Ευρώπη για να ξεπεράσει αυτή την κρίση.
Είμαι πολύ χαρούμενη που συμφωνούμε με τον πρόεδρο Macron ότι θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις.
Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την πανδημία.
Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις» υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Επιπλέον η Angela Merkel εξέφρασε την ελπίδα της ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 17/18 Ιουλίου.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o Emmanuel Macron επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.
Υπογράμμισε ότι το Ταμείο πρέπει να περιλαμβάνει 500 δισ. ευρώ για τη χορήγηση ενισχύσεων στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημική κρίση.
«Η καγκελάριος και εγώ το διατυπώσαμε γραπτώς:
Είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας» σημείωσε ο Emmanuel Macron.
«Χωρίς αυτό, η Ευρώπη δεν θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» πρόσθεσε.
«Έχουμε φτάσει στην ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη.
Με την αποφασιστική γαλλογερμανική δέσμευση μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε μια στιγμή επιτυχίας» κατέληξε.

Παρέμβαση του ΔΝΤ για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ - Τάσσεται υπέρ των επιχορηγήσεων έναντι των δανείων

Παρέμβαση στη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια στόματος της επικεφαλής οικονομολόγου.
Η Gita Gopinath τάχθηκε υπέρ της χορήγησης επιχορηγήσεων έναντι δανείων στις χώρες που έχουν υποστεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα από την κρίση που προκάλεσαν τα lockdowns για τον περιορισμό της πανδημίας.
«Ένα σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού πακέτου για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, πρέπει να αποτελείται από επιχορηγήσεις παρά από δάνεια», δήλωσε στο Der Spiegel η Gopinath.
«Διαφορετικά δεν θα προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη», τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Απρίλιο να δημιουργήσουν ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης ώστε να στηρίζουν την ανάκαμψη των 27 κρατών - μελών από την πανδημία.
Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθώς παραμένει το χάσμα Βορρά - Νότου για την αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων και τους όρους που θα τα συνοδεύουν.

Τρόικα, σχεδόν στα ελληνικά πρότυπα

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, πανευρωπαϊκό μνημόνιο θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. με τρόικα, σχεδόν στα ελληνικά πρότυπα - Θα είναι εργαλείο δημοσιονομικής προσαρμογής
Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. θα έχει μνημονιακούς όρους, θα είναι ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο το οποίο θα έχει σαφείς όρους που θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή στην μετά τον κορωνοιό εποχή και στην φάση της ανάκαμψης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ουσιαστικά το βασικό εργαλείο της Ευρώπης για να επανέλθουν οι χώρες στα αυστηρά πλαίσια δημοσιονομικής προσαρμογής που προυπήρχαν του κορωνοιού.
Οι χώρες που αντιδρούν δηλαδή Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία Φινλανδία και Δανία δεν έχουν αλλάξει την στρατηγική τους.
Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η Αυστρία π.χ. για να πετύχει τους στόχους της μπορεί να μεταθέσει την συμφωνία... ακόμη και για τον Οκτώβριο του 2020.
Η συμφωνία εντός του Ιουλίου 2020 στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Ιουλίου 2020 δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει αίσια κατάληξη.
Ορισμένους όρους φαίνεται να τους δέχονται πάνω από 6 χώρες καθώς θεωρούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να είναι ένας μηχανισμός παροχής δωρεάν χρήματος μέσω των επιδοτήσεων.
Με βάση την Αυστρία και τον Καγκελάριο της χώρας Sebastian Kurz – όπως προκύπτει από διάφορες πηγές το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει

1) Να έχει σαφέστατο πλαίσιο όρων με μεταρρυθμίσεις και πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι το μέσο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επαναφοράς των αυστηρών πλαισίων για ελλείμματα και χρέος που ίσχυαν πριν τον κορωνοιό.
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ουσιαστικά ένα μνημόνιο που θα αγγίξει όσες χώρες κάνουν χρήση των δανείων και επιδοτήσεων, θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα μεταρρυθμίσεων και σαφείς όροι του τι πρέπει να κάνει κάθε χώρα.
Η πιθανότητα επιβολής ειδικών φόρων και άλλων μέτρων είναι στο τραπέζι.
2) Θα πρέπει κάθε χώρα να παρουσιάσει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων και δράσεων μεταξύ αυτών θα επιβληθούν και φόροι και θα παρασχεθούν και εγγυήσεις για τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3) Θα συσταθεί μια τύπου ελληνικής Τρόικα χωρίς το ΔΝΤ προφανώς αλλά από κράτη και θεσμούς όπως τον ESM που θα παρακολουθούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
4) Θα πρέπει να οριστεί ένα σαφές και σύντομο χρονοδιάγραμμα της ζωής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ταμείο εις το διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει ενώ η διατήρηση του μετά την λήξη θα σχετίζεται μόνο με τις αποπληρωμές των δανείων.
Η 4ετής διάρκεια του Ταμείου θεωρείται για ορισμένες χώρες μεγάλο χρονικό διάστημα.
5) Κάθε φορά που μια χώρα δεν επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους θα χάνει την επόμενη δόση καθώς τα χρήματα που θα ξεκινήσουν να δίδονται από τον Απρίλιο ή Μάιο του 2021 θα χορηγούνται με ρυθμό 2 φορές τον χρόνο.
6) Το βασικό σενάριο που ήταν 750 δισεκ. εκ των οποίων 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. θα αλλάξει με πιθανό μείγμα όχι το 55% επιδοτήσεις και 45% δάνεια αλλά 50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις δηλαδή 375 δισεκ. ευρώ δάνεια και 375 δισεκ. επιδοτήσεις.
Στο σενάριο αυτό προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα γιατί θα αυξηθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στα κράτη της ευρωζώνης.
7) Θα αλλάξει η κατανομή των κεφαλαίων και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να αδικηθεί η Ελλάδα και αντί να λάβει 32 δισεκ. να πάρει 24 ή 25 δισεκ. σε βάθος 4ετίας.
Στο σενάριο αυτό η Ελλάδα θα λαμβάνει 6,25 δισεκ. ετησίως αντί 8 δισεκ. με την μορφή 3,12 δισεκ. δάνεια και 3,12 δισεκ. επιδοτήσεις.
Ως γνωστό η Commission είχε χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά κλειδιά κατανομής όπως ανεργία και κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.α. και ζητούνται αλλαγές γιατί κάποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την Πανδημία.
8) Υπάρχουν σκέψεις και όχι αποφάσεις – πιθανόν να μην περάσει αυτή η πρόταση – εάν τελικώς κριθεί αναγκαίο στο α΄ τρίμηνο του 2021 να συσταθεί ευρωπαϊκή bad bank μέρος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν να δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά μόνο για τα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της ύφεσης.
Με βάση ορισμένες παραδοχές σε σύνολο 550 δισεκ. προβληματικών δανείων στην Ευρώπη τα νέα NPEs μπορεί να φθάσουν στα 80 με 100 δισεκ. το μέγιστο εκ των οποίων 30 δισεκ. στην Ιταλία και 6 με 8 δισεκ. στην Ελλάδα.
9) Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχουν δύο δόσεις ετησίως Ιανουάριο και Ιούνιο κάθε έτους με εξαίρεση το 2021 όπου θα δοθούν τον Απρίλιο ή Μάιο του 2021 και Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2021.
10) Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χώρες που αντιδρούν έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων πέραν της αλλαγής της κατανομής μεταξύ δανείων και επιδοτήσεων να μην υπάρχει στα δάνεια κοινό επιτόκιο – τάσσονται κατά της έμμεσης αμοιβαιοποίησης χρέους – αλλά να λαμβάνεται υπόψη ένας παράγοντας όπως η απόδοση του 10ετούς ομόλογου που είναι και σημείο αναφοράς ή benchmark.
H Γερμανία θα δανείζεται στο -0,41% και η Ελλάδα στο 1,27% με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.
Μπορεί η Commission να δανείζεται με κοινό επιτόκιο από τις αγορές κάθε χρόνο θα δανείζεται 180 δισεκ. και θα δανείζει με αρνητικό την Γερμανία λόγω των αρνητικών επιτοκίων αλλά θα χάνει από την Ελλάδα λόγω του θετικού επιτοκίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης