Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πέρασαν 18 χρόνια από τότε που ο Κωστόπουλος (Alpha bank) προέβλεψε την ανάγκη 2,5 τραπεζών στην Ελλάδα – Σήμερα οι τράπεζες είναι… μόλις μια

Πέρασαν 18 χρόνια από τότε που ο Κωστόπουλος (Alpha bank) προέβλεψε την ανάγκη 2,5 τραπεζών στην Ελλάδα – Σήμερα οι τράπεζες είναι… μόλις μια
Φθάνοντας το σήμερα μετά από 18 χρόνια το ερώτημα που ανακύπτει είναι η πρόβλεψη Κωστόπουλου επιβεβαιώθηκε, διαψεύστηκε, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί;
Έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε που ο Γιάννης Κωστόπουλος ο επικεφαλής τότε της Alpha bank είχε κάνει μια πρόβλεψη η οποία συζητήθηκε πολύ.
Είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα χρειάζεται 2,5 τράπεζες, τότε συνολικά στο σύστημα υπήρχαν περίπου 10 μεσαίες και μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα και συνολικά μεγάλες και μικρές σχεδόν 20. 
Εκείνη την περίοδο σύσσωμος ο τύπος είχε επικεντρωθεί στις συγχωνεύσεις και εξαγορές και προσπαθούσε να ερμηνεύσει την εκτίμηση του Γιάννη Κωστόπουλου βασικού μετόχου και επικεφαλής του ομίλου Alpha bank που ευημερούσε εκείνη την περίοδο.
Οι 2,5 τράπεζες τι αφορούσαν;
Ο Γιάννης Κωστόπουλος είχε εκτιμήσει ότι στην Ελλάδα χωρούν 2,5 τράπεζες οι οποίες θα έχουν οι δύο μεγάλες 100 δισεκ. δάνεια δηλαδή 200 δισεκ. συνολικά και η μισή τράπεζα 50 δισεκ δάνεια.
Ο Κωστόπουλος πίστευε ότι δεν μπορεί μια τράπεζα με 30 δισεκ. δάνεια να θεωρηθεί μεγάλη… συγκρινόμενη με την αλματώδη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών τραπεζών εκείνης της περιόδου.  
Πριν τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις ως αποτέλεσμα της βαθειάς κρίσης χρέους που έπληξε και το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα… είχαν επιχειρηθεί σχέδια συγχωνεύσεων μεταξύ των τραπεζών που δεν απέδωσαν.
Η Εθνική συνομιλούσε με την Alpha bank και η Alpha bank με την Eurobank κ.α. όλα αυτά τα deals δεν προχώρησαν.
Δεν προχώρησαν και άλλοι σχεδιασμοί όπως π.χ. στην Alpha bank που διοικούσε ο Κωστόπουλος είχε προτείνει η νέα διοίκηση να αποτελείται από τον Μαντζούνη Πρόεδρο και Φιλάρετο Διευθύνοντα Σύμβουλο αλλά ούτε αυτός ο σχεδιασμός ευδοκίμησε.
Ο Γιάννης Κωστόπουλος λοιπόν θεωρούσε ότι η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει 250 δισεκ. δάνεια σχεδόν 1,43 φορές το ΑΕΠ του 2020.
Φθάνοντας το σήμερα μετά από 18 χρόνια το ερώτημα που ανακύπτει είναι η πρόβλεψη Κωστόπουλου επιβεβαιώθηκε, διαψεύστηκε, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί;
Τελικώς με βάση την σημερινή πραγματικότητα ο Γιάννης Κωστόπουλος έκανε μια εκτίμηση για 2,5 τράπεζες οι οποίες ήταν… πολλές.
Γιατί;
Σήμερα τα δάνεια ανέρχονται σε 169,89 δισεκ. εκ των οποίων 71 δισεκ. είναι προβληματικά και 99 δισεκ. υγιή.
Από τα 99 δισεκ. τα 45 δισεκ. έχουν υποστεί κάποιας μορφής ρύθμιση.
Αλλά ενήμερα θεωρούνται τα 99 δισεκ. ευρώ δάνεια.
Τα 99 δισεκ. ευρώ δάνεια ή στρογγυλά 100 δισεκ. αντιστοιχούν στην μια τράπεζα που είχε προβλέψει ο Γιάννης Κωστόπουλος.
Άρα μετά από 18 χρόνια οι 2,5 τράπεζες στην πράξη είναι 1 τράπεζα.
Πριν 18 χρόνια τα NPEs και NPLs ήταν 4% οπότε στην πρόβλεψη Κωστόπουλου 100 δισεκ. δάνεια ισοδυναμούσαν με σχεδόν 100 δισεκ. υγιή δάνεια.
Η ιστορία έρχεται να αποδείξει ότι το τραπεζικό σύστημα συρρικνώθηκε απόρροια της επιθετικής συρρίκνωσης της οικονομίας και των NPEs και το ζητούμενο πλέον είναι.
Χρειαζόμαστε τις 2,5 τράπεζες του Γιάννη Κωστόπουλου ή πρέπει η Ελλάδα να διαθέτει 4 τράπεζες με 25-30 δισεκ. υγιή δάνεια;
Στην Ελλάδα υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες που εμφανίζουν από 69 έως 60 δισεκ. ενεργητικό ή 248 δισεκ. ενεργητικό.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα διαθέτει το πιο συγκεντρωτικό μοντέλο τραπεζικού συστήματος στον κόσμο, οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες κατέχουν το 95% των μεριδίων αγοράς δανείων και καταθέσεων, όταν διεθνώς οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες κατέχουν το 60% των μεριδίων αγοράς.
Η περαιτέρω συγκέντρωση δεν αποτελεί λύση με όρους ανταγωνισμού και ολιγοπωλίων, οπότε οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα δάνεια που χορηγούν.
Όμως πριν μειωθούν τα 71 δισεκ. προβληματικά δάνεια οποιαδήποτε πιστωτική αύξηση… ενέχει τεράστιο ρίσκο αύξησης των προβληματικών δανείων άρα κεφαλαιακής ζημίας….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης