Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοκ μετά τις 31 Ιουλίου 2020 λήγουν μέτρα εκατοντάδων δισεκ. δολ.

Bank of America Merrill Lynch: Η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοκ μετά τις 31 Ιουλίου 2020 λήγουν μέτρα εκατοντάδων δισεκ. δολ.
Μετά τις 31 Ιουλίου, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σοκ που θα μπορούσε να είναι εξίσου οδυνηρό με αυτό που συνέβη στα τέλη Μαρτίου / Απριλίου αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch
Η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοκ μετά τις 31 Ιουλίου 2020 λήγουν μέτρα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων αναφέρει σε έκθεση της η Bank of America Merrill Lynch.
Μια ματιά στα πιο πρόσφατα οικονομικά δεδομένα, που συνοψίζονται στον εκρηκτικό δείκτη έκπληξης της Citigroup US econ, θα πρέπει να είναι αρκετή για να πείσει τους περισσότερους ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν σωστά μια διαδρομή ανάκαμψης σε σχήμα V.
Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αληθές, διότι η τρέχουσα οικονομική πορεία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου συνάρτηση της μαζικής δαπάνης δημοσιονομικών κινήτρων της αμερικανικής κυβέρνησης, που σε ένα μήνα θα ολοκληρωθεί.
Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η Bank of America, η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει δημοσιονομικούς γκρεμούς που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την πορεία ανάκαμψης, με τέσσερις τρόπους:

-λήξη παρατεταμένης ασφάλισης ανεργίας,
-μείωση των μέτρων στήριξης,
-εξάντληση των προγραμμάτων προστασίας της μισθοδοσίας
-μείωση των τοπικών και ομοσπονδιακών κινήτρων στην οικονομία.

Σε απάντηση, σε όλα αυτά η Bank of America Merrill Lynch αναμένει ότι ένα νομοσχέδιο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας θα εγκριθεί στα τέλη Ιουλίου 2020 για να αντιμετωπίσει ορισμένες - αλλά όχι όλες - από αυτές τις ανησυχίες.
Αυτό μπορεί να είναι αισιόδοξο σενάριο, καθώς εάν οι Δημοκρατικοί θέλουν να συνθλίψουν τις πιθανότητες επανεκλογής του Trump, τώρα είναι η ώρα για να σπρώξουν την οικονομία σε ύφεση με τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020 να πλησιάζουν.
Θα το πράξουν;
Θα το μάθουμε σε λίγες εβδομάδες, και σίγουρα στις 31 Ιουλίου που λήγουν μια πλειάδα μέτρων.

Η Bank of America Merrill Lynch αναλύει όλες τις παραμέτρους

Λόγω του σοκ που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, ισχυρά  οικονομικά κίνητρα επιστρατεύθηκαν για να στηρίξουν την αμερικανική οικονομία.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει προγράμματα περίπου 2,8 τρισεκ. δολάρια δημοσιονομικής τόνωσης, που ισούνται με το 13% του ΑΕΠ, ενώ η Fed έχει επεκτείνει τον ισολογισμό της στα 7,1 τρισεκ. δολάρια.
Η ταχύτατη και ισχυρή οικονομική υποστήριξη περιόρισε πιθανώς τις αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης και βοήθησε την προσπάθεια ανάκαμψης.
Αλλά πλησιάζουμε τώρα σε μερικούς «γκρεμούς» που θα αποδειχθούν επώδυνοι αν δεν αντιμετωπιστούν.
Ποιοι οι τέσσερις τομείς ανησυχίας:

Επιδόματα ανεργίας (UI):
Τα επιπλέον 600 δολάρια ανά εβδομάδα αναμένεται να λήξουν στις 31 Ιουλίου 2020.
Περίπου 20 εκατομμύρια άτομα λαμβάνουν ασφάλιση επιδομάτων ανεργίας, αυτό ισοδυναμεί με μείωση προσωπικού εισοδήματος ύψους 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων (576 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) ή 2,7% του ΑΕΠ.
Η πλειονότητα των εκπτώσεων φόρου και επιταγών ανακοινώθηκαν στα μέσα με τέλη Απριλίου.
Μέχρι σήμερα, περίπου 270 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 290 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χρησιμοποιηθεί.
Διαπιστώνουμε ότι οι καταναλωτές ξόδεψαν γρήγορα τα επιπλέον μετρητά, πράγμα που σημαίνει μείωση της στήριξης των δαπανών.
Πρόγραμμα προστασίας μισθοδοσίας:
Από τα 670 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν στο πρόγραμμα προστασίας μισθοδοσίας, περίπου το 77% έχει εγκριθεί.
Η νέα νομοθεσία επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020 να διαθέσουν τα χρήματα (έναντι τέλους Ιουνίου 2020 προηγουμένως), τα οποία παρατείνουν την υποστήριξη.
Ωστόσο, το μέγεθος της υποστήριξης μειώνεται δεδομένου ότι το ύψος του προγράμματος δεν έχει αλλάξει και σχεδιάστηκε αρχικά για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το αρχικό σοκ που θα διαρκούσε περίπου δύο μήνες.
ομοσπονδιακή και τοπική στήριξη:
Ο νόμος CARES διέθεσε 150 δισεκατομμύρια δολάρια στις Πολιτείες για να χρησιμοποιηθούν για απρόσμενα έξοδα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την Εθνική Διάσκεψη των Κρατικών Νομοθετών (NCSL), 29 πολιτείες αναμένουν ότι τα έσοδα του γενικού ταμείου για το 2021 θα είναι χαμηλότερα από τις προβολές τους πριν από τον κορωνοιό.
Χωρίς βοήθεια, αυτές οι Πολιτείες θα αναγκαστούν να μειώσουν περαιτέρω, δαπάνες, απασχόληση και υπηρεσίες.

Ποσοτικοποίηση του αντίκτυπου

Η BofA ομαδοποιεί τα προγράμματα τόνωσης έως σήμερα σε μεγάλους τομείς.
Περίπου το 23% των κονδυλίων έχουν διατεθεί προς τα νοικοκυριά για να αντισταθμίσουν τη σημαντική πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω της μείωσης της απασχόλησης.
Επιπλέον, εάν συμπεριληφθεί το απαιτούμενο μισθολογικό σκέλος των προγραμμάτων προστασίας μισθοδοσίας, το μερίδιο των κινήτρων στα νοικοκυριά υπερβαίνει το 40% των συνολικών κεφαλαίων που έχουν διατεθεί.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα μέτρα έχουν λειτουργήσει.
Τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 10,5% τον Απρίλιο 2020.
Η ετήσια μείωση της αποζημίωσης ύψους 879 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντισταθμίστηκε από αύξηση 2,999 τρισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων 361 δισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από ασφάλιση ανεργίας.
Δεδομένου ότι η προστασία μισθοδοσίας ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο, η BofA υποθέτει ότι είχε μικρή έως καμία επίδραση στο εισόδημα εργασίας τον Απρίλιο.
Εάν δεν συμπεριληφθεί το επίδομα ανεργίας, το προσωπικό εισόδημα των αμερικανών θα είχε μειωθεί κατά 5,6% τον Απρίλιο έναντι της αύξησης κατά 10,5% που σημειώθηκε.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες και την μείωση των φορολογικών κινήτρων παρατηρήσαμε σημαντική μείωση του προσωπικού εισοδήματος.
Κοιτώντας μπροστά στον Ιούνιο 2020, η BofA αναμένει και άλλη μείωση του εισοδήματος καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στην αγορά εργασίας από την φάση του επιδόματος ανεργίας. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ατόμων με επίδομα ανεργίας κέρδισε περισσότερα από ότι όταν εργαζόταν, αναμένεται πίεση στα εισοδήματα.
 Πράγματι, στοιχεία αποδεικνύουν ότι περίπου τα δύο τρίτα όσων λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας κερδίζουν περισσότερα από τους μισθούς που είχαν πριν ενταχθούν στα επιδόματα ανεργίας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί τον Αύγουστο;

Αυτός θα είναι ο πρώτος μήνας μετά την κατάργηση των μέτρων. Να σημειωθεί ότι θα λήξουν και 600 δολάρια ανα εβδομάδα.
Με βάση την πρόβλεψη της BofA για την αγορά εργασίας, τα επιδόματα ανεργίας τον Αύγουστο 2020 θα μπορούσαν να κινούνται στα 16 εκατ. δηλαδή περισσότερα 15 εκατομμύρια από τα επίπεδα πριν από τον κορωνοιό του Φεβρουαρίου 2020.
Ας υποθέσουμε ότι είναι 16 εκατομμύρια, η απώλεια του επιδόματος 600 δολάρια ανά εβδομάδα μεταφράζεται σε περίπου 36 δισ. δολάρια μείωση εισοδήματος τον Αύγουστο.

Το Πρόγραμμα Προστασίας Μισθοδοσίας (ΣΔΙΤ) υποστηρίζει επίσης το εισόδημα.
Εγκρίθηκαν 516 δισ. δολάρια σε δάνεια για τα προγράμματα προστασίας της μισθοδοσίας.
Το 75% αυτών των κεφαλαίων έπρεπε να καταβληθεί σε μισθοδοσίες για περίοδο 8 εβδομάδες.
Ως εκ τούτου, αυτό μεταφράζεται σε 387 δισ. δολάρια για την υποστήριξη του εισοδήματος εργασίας, κυρίως τον Μάιο και τον Ιούνιο 2020.
Ο νόμος έχει έκτοτε τροποποιηθεί έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να χρειάζονται μόνο το 60% των κεφαλαίων για το κόστος μισθοδοσίας σε διάστημα 24 εβδομάδων.
Ωστόσο, δεν έγιναν αλλαγές στο μέγιστο ύψος του δανείου, το οποίο είναι μικρότερο των 10 εκατομμυρίων δολαρίων ή 2,5 φορές των μέσων μηνιαίων μισθών του 2019.
Παρόλο που οι αλλαγές θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώνονται.

Εισόδημα και δαπάνες

Είναι σαφές ότι υπήρξε σημαντική ώθηση στο προσωπικό εισόδημα από τα δημοσιονομικά κίνητρα.
Αλλά πρέπει να δούμε πώς αυτό φιλτράρεται στην πραγματική οικονομία μέσω των καταναλωτικών δαπανών.
Τι δείχνουν οι έλεγχοι τόνωσης;
Ένα έγγραφο από το Chicago Fed (Karger et al. 2020) διαπίστωσε ότι τις δύο εβδομάδες αφότου τα νοικοκυριά έλαβαν τα κίνητρα  ξόδεψαν περίπου το 48%.
Στη συνέχεια, οι δαπάνες μειώθηκαν στα κανονικά επίπεδα.
Με βάση την ανάλυση με τα συγκεντρωτικά δεδομένα η BofA διαπίστωσε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος των στοιχειωδών δαπανών πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 5 ημερών μετά την παραλαβή των χρημάτων.
Εν τω μεταξύ, η πορεία των καταναλωτικών δαπανών θα επηρεαστεί από την πορεία για την επιδότηση ανεργίας.
Μια πρόσφατη ανάλυση διαπίστωσε ότι εάν το πρόγραμμα επεκταθεί όπως είναι μέχρι το τέλος του έτους, τότε 5 στους 6 πολίτες που το δικαιούνται θα κερδίζουν περισσότερα από τα επιδόματα ανεργίας από ότι εάν επιστρέψουν στη δουλειά τους. Εκτιμούν ότι, ενώ αυτό μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ το 2020, θα ήταν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του 2021.

Το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου;

Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί διαφωνούν για το εάν θα επεκτείνουν το διευρυμένο πρόγραμμα επιδομάτων ανεργίας για προφανείς λόγους.
Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο γενικά υποστηρίζουν την πλήρη επέκταση, όπως ψηφίστηκε με τον νόμο HEROES, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι αντιστέκονται, υποστηρίζοντας ότι η γενναιοδωρία του προγράμματος αποθάρρυνε την επιστροφή στην εργασία.
Μια εναλλακτική θα ήταν ένα μικρότερο ποσό ίσως 250-300 δολάρια ανά εβδομάδα με μπόνους επιστροφή στην εργασία.
Ο νόμος HEROES προσφέρει περίπου 1 τρισεκ. δολάρια αλλά στην πράξη θα διαμορφωθεί στα 500 δισεκ. δολάρια.
Υπήρξε επίσης κάποια συζήτηση για έναν νέο γύρο κινήτρων με τον Πρόεδρο Trump.
Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης ζητήσει και άλλα μέτρα, όπως μείωση φόρου μισθοδοσίας και ένα πακέτο για έργα υποδομών, αν και κανένα από αυτά δεν είναι πιθανό, καθώς η μείωση της φορολογίας των μισθών θα βοηθούσε μόνο εκείνους που εξακολουθούν να έχουν δουλειά, ενώ είναι απίθανο να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο για τις υποδομές μέχρι τις εκλογές.
Συνοπτικά, μετά τις 31 Ιουλίου, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σοκ που θα μπορούσε να είναι εξίσου οδυνηρό με αυτό που συνέβη στα τέλη Μαρτίου / Απριλίου, εκτός και εάν υπάρξει διμερής συμφωνία στο Κογκρέσο νέα δημοσιονομικά κίνητρα.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/citi%20us%20eco%20surprise%20index%206.29.jpg?itok=V0HFCGwx
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bofa%20cliff%201.jpg?itok=ZkuEziH5
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης