Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανοιχτή η πλατφόρμα της ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Απρόθυμες οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα - Κίνδυνος να χαθεί 1 δις

tags :
Ανοιχτή  η πλατφόρμα της ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Απρόθυμες οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα - Κίνδυνος να χαθεί 1 δις
Μόλις 3.200 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα
Ανοίγει σήμερα 30/6 η πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗΣ προκειμένου να δεχθεί τις εργασιακές μεταβολές από τις ελάχιστες επιχειρήσεις, μόλις 3.200, που εντάχθηκαν στον μηχανισμό της ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ, γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση και τα αρμόδια οικονομικά υπουργεία, με δεδομένη την εξασφάλιση του 1 δις ευρώ για στήριξη της απασχόλησης μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία κινδυνεύουν να πάνε στις καλένδες.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαπενθημέρου εφαρμογής του μηχανισμού οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν με προσωπικό που αριθμεί περί του 32.000 εργαζόμενους, θα πρέπει να δηλώσουν τις συμβατικές  ώρες/ μήνα, καθώς και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας/ μήνα και τους εργαζόμενους οι οποίοι μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία.
Το οικονομικό επιτελείο, εξετάζει τρόπους ώστε να κάνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για την επόμενη χρονιά, αλλά και να μπορέσει να δικαιολογήσει στην Κομισιόν το κόστος του 1 δις που έχει πετύχει στην διαπραγμάτευση.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται  είναι η επιδότηση κατά 60%, τόσο του μισθολογικού, όσο και του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή.
Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας μέσω του ημερήσιου ωραρίου να επιλέγεται από τους εργοδότες, καθώς με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις δίδεται η δυνατότητα στους εργοδότες να μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών μέχρι και 50%, καταβάλλοντας αντίστοιχα μειωμένο μισθό. Για τον χρόνο που οι μισθωτοί δεν εργάζονται, το κράτος θα καταβάλλει οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό 60% επί των χαμένων καθαρών αποδοχών.
Η πληρωμή των εργαζομένων που θα ενταχθούν στον καταβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού.
Έτσι όσοι ενταχθούν τον Ιούνιο θα πληρωθούν στις 10 Ιουλίου.
Για το σύνολο του μήνα μπορεί να ενταχθεί για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και θα εισπράττει:
– Στο τέλος του μήνα τον μειωμένο έως και 50% καθαρό μισθό του από τον εργοδότη
– Εντός του πρώτου 10ημέρου του επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού, την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας από το κράτος.
Ο εργοδότης θα καταβάλει στον μισθωτό τις καθαρές αποδοχές που αντιστοιχούν στον χρόνο εργασίας του, δηλαδή τις καθαρές αποδοχές του ονομαστικού του μισθού μειωμένες έως και 50%.  
Ο εργοδότης δεν μπορεί να εντάξει στον Μηχανισμό εργαζόμενους που τελούν παράλληλα σε αναστολή. Μπορεί όμως να ανακαλέσει την αναστολή και να τους εντάξει απευθείας στο πρόγραμμα.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης