Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Merkel προσέφερε κλαδί ελιάς στις 4 χώρες που λένε όχι στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Η Merkel προσέφερε κλαδί ελιάς στις 4 χώρες που λένε όχι στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ
Η Merkel εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ταμείο
Ένα κλαδί ελιάς πρόσφερε η Angela Merkel στα «τέσσερα» έθνη που αντιτίθενται στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Ταμείο Αποκατάστασης ύψους 750 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει επίσης να επιδείξουν προθυμία να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους και να τις κάνουν πιο «σύγχρονες».
Η Merkel εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ταμείο και για τον νέο προϋπολογισμό σε σύνοδο κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, παρόλο που παραδέχτηκε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος».
Πάντως τόσο η Merkel όσο και ο Γάλλος πρόεδρος, Ε. Macron, προσπαθούν να δώσουν το μήνυμα της ενότητας.
Άλλωστε, ο Macron ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνάντησε τη Merkel αυτοπροσώπως από τότε που επιβλήθηκε το lockdown.
Το σόου της ενότητας είχε τεράστια συμβολική αξία.
Η Merkel και ο Macron ήταν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αποφυγή της ύφεσης στην ΕΕ.
Στα μέσα Μαΐου, οι δύο ηγέτες στήριξαν την ιδέα ενός ταμείου ανάκαμψης για να βοηθήσουν την Ένωση να ανακάμψει από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
Το σχέδιο προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανείζεται χρήματα σε διεθνείς κεφαλαιαγορές και να τα χορηγεί μετρητά σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ είναι βαθιά διχασμένοι για τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
Υπάρχει διαφωνία ως προς το μέγεθός του, πόσο πρέπει να δοθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων και πόσο με δάνεια, την περίοδο που θα τεθεί σε λειτουργία και την ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής των δανεισμένων χρημάτων.
Οι λεγόμενες «τέσσερις» χώρες - Σουηδία, Ολλανδία, Δανία και Αυστρία - θέλουν το ταμείο να είναι μικρότερο και περισσότερα από τα μετρητά να διανέμονται ως δάνεια.
Λένε ότι πρέπει να συνοδεύεται από όρους.
Σύμφωνα με τη Merkel πραγματοποιήθηκε ένας «τεράστιος αριθμός συνομιλιών» από τον Charles Michel, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να προσπαθήσει να ανοίξει το δρόμο για συμφωνία στη σύνοδο κορυφής 17-18 Ιουλίου, παρόλο που παραδέχτηκε ότι υπήρχε «κάποια αντίσταση που πρέπει να ξεπεραστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης