Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα της αγοράς – Ανοδικό άνοιγμα με πολύ μικρό τζίρο

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα της αγοράς – Ανοδικό άνοιγμα με πολύ μικρό τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Κλείνει εξάμηνο σήμερα και ίσως έχουμε κινήσεις ωραιοποίησης, οι οποίες θα βελτιώσουν το τζίρο. Μετά από 4 πτωτικές δικαιούται μία τεχνική αντίδραση η αγορά. Είναι και βελτιωμένη η ψυχολογία στο εξωτερικό. Σήμερα ολοκληρώνεται και η περίοδος δημοσίευσης αποτελεσμάτων χρήσης 2019. Κάποιες βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν απομειώσεις.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν σταθεροποιητικά με μικρές διακυμάνσεις γύρω από το χθεσινό κλείσιμο. Το ΧΑ άνοιξε με άνοδο αλλά με μικρό τζίρο. Βοηθάει η Τιτάν και οι τράπεζες. Καλό άνοιγμα από Μυτιληναίο και ΔΕΗ. Ο μικρός τζίρος δε δίνει πολλά περιθώρια για σχόλια. Περιμένουμε τη συνέχεια…

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Χωρίς το μέρισμα σήμερα η ΕΥΔΑΠ και χωρίς το έκτακτο η Jumbo. Υποχωρεί η Jumbo στο άνοιγμα κατά 0,80% και η ΕΥΔΑΠ κατά 4% και βρίσκεται στα 7 ευρώ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Το θετικό είναι πως αλλάζει και μπαίνουν και κάποιες διατάξεις που αν γίνουν σωστά θα μπορέσουν να έρθουν επενδύσεις. Πρέπει να δοθούν κίνητρα αντίστοιχα με άλλων χωρών και να αρθούν τα εμπόδια που στέκονται τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων.

Επίσης, είναι θετικές οι διατάξεις για τις επιτροπές, για τις αποδοχές και άλλα, ωστόσο θα πρέπει να το δούμε στην πράξη. Στην ουσία θα πούμε πως χρειάζεται «εκπαίδευση» των εισηγμένων. Οι εταιρείες όταν είναι εισηγμένες δεν είναι τσιφλίκι μίας οικογένειας, οι οποία αποφασίζει και διατάζει.

Θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να δουν από νωρίς για παράδειγμα τις τεράστιες αμοιβές κάποιων διοικήσεων και να τις συμβουλεύσουν πως πρέπει να αλλάξουν. Έχουν κάπου να πατήσουν. Πρέπει να γίνει αλλαγή νοοτροπίας. Νόμους έχουμε πολλούς, όχι ότι δε χρειάζονται, αλλά ξέρετε πως εύκολα θα βρουν τη λύση για να κάνουν τα ίδια.

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ: Να γίνονται έλεγχοι προς όλους και για όλα. Να μπουν άτομα που γνωρίζουν την κεφαλαιαγορά και πως λειτουργεί. Ας πάρουν άτυπους συμβούλους από χρηματιστηριακές που γνωρίζουν πράγματα και θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας. Παραδείγματα όσα θέλετε.

Κυρίως όμως να φροντίσουν αυτά που δημοσιεύονται να είναι πραγματικά ή έστω κοντά στην πραγματικότητα. Μην ψάχνουμε στο μέλλον τα ταμεία άλλων εταιρειών. Να χτιστεί αξιοπιστία και να δείξουμε πως θέλουμε να γίνουμε σοβαρή αγορά.

Και η σοβαρότητα των επιχειρηματιών να επεκταθεί και εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης. Να πεισθούν οι επιχειρηματίες ότι η επικοινωνία με τους μετόχους, η προβολή της εταιρείας φέρνει καλά αποτελέσματα.

INTERTECH: Βελτιωμένες οι πωλήσεις στα 21,1 εκατ. ευρώ το 2019 από 19,5 εκατ. ευρώ το 2018 αλλά ζημιές 1,2 εκατ. ευρώ από 832 χιλ. ευρώ. Επιβάρυνε το αποτέλεσμα απομείωση απαιτήσεων η οποία αύξησε και το χρηματοοικονομικό κόστος. Αν δεν υπήρχαν αυτό το έκτακτο οι ζημιές θα ήταν μικρές.

Τα ίδια κεφάλαια είναι στα 8,4 εκατ. ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις στα 9,6 εκατ. ευρώ. Μετά από μεγάλες απομειώσεις στις απαιτήσεις τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ακόμα 6,2 εκατ. ευρώ και αποθέματα 5,5 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ.

DOPPLER: Πωλήσεις 17,7 εκατ. ευρώ από 15,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 131 χιλ. ευρώ από ζημία 803 χιλ. ευρώ. Μπορεί να γύρισε σε κέρδη αλλά αυτά είναι μικρότερα από τα κέρδη πρώτου εξαμήνου. Ωστόσο τα EBITDA ανήλθαν στα 2,08 εκατ. ευρώ και αρκετά πάνω από την εκτίμηση της διοίκησης.

Το μεικτό κέρδος ενισχύθηκε σημαντικά στα 3,9 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα και παρά την αύξηση του τζίρου κρατήθηκαν στα ίδια επίπεδα τα έξοδα διάθεσης και διοίκησης. Αλλά αυξήθηκαν τα άλλα έξοδα λόγω απομείωσης. Το χρηματοοικονομικό κόστος μειώθηκε ενώ ο φόρος ήταν υψηλός. Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι, αφού τα κέρδη θα μπορούσαν να ήταν πιο υψηλό χωρίς την απομείωση.

ΛΟΓΙΣΜΟΣ: Και εδώ οι απομειώσεις στοίχισαν. Ζημιές 210 χιλ. ευρώ το 2019 από κέρδος 37 χιλ. ευρώ.

PAPERPACK: Εδώ έχουμε πρώτο τρίμηνο 2020. Πωλήσεις 4,7 εκατ. ευρώ από 5,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 559 χιλ. ευρώ από 670 χιλ. ευρώ.

ΔΟΥΡΟΣ: Ανακοίνωσε πως δε μπορεί να βγάλει αποτελέσματα λόγω πανδημίας. Αν είναι δυνατόν! Λογικά θα ανασταλεί και εδώ η διαπραγμάτευση όπως στην ΑΕΓΕΚ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης