Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan, Nordea: Δεν έρχεται δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού – Κρίσιμες οι επόμενες έξι ημέρες

JP Morgan, Nordea: Δεν έρχεται δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού – Κρίσιμες οι επόμενες έξι ημέρες
Δεν έρχεται δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού, παρά την ανησυχία περί του αντιθέτου, σύμφωνα με τις JP Morgan και Nordea
Δεν «βλέπουν» δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού οι JP Morgan και Nordea, που επισημαίνουν πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της επιδημικής καμπύλης αλλά και για τους θανάτους.
Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ να αυξάνονται σε επικίνδυνα επίπεδα και την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων, που θα οδηγήσει σε νέο μεγάλο χτύπημα στην αμερικανική οικονομία, να αυξάνεται, έχουν αναδειχθεί δυο μεγάλα ιδεολογικά στρατόπεδα:
Από τη μια μεριά βρίσκονται εκείνοι που εστιάζουν στις κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας και από την άλλη αυτοί που υποβαθμίζουν τη σοβαρότητά της, αποδίδοντας την αύξηση των λοιμώξεων στα περισσότερα διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου.
Μάλιστα, στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στη μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ κρουσμάτων και ποσοστών θνησιμότητας.
Αυτή η απόκλιση παρουσιάζεται στο παρακάτω διάγραμμα.
Φυσικά, αυτή πρόκειται για μια απλοποιημένη παρουσίαση της προαναφερθείσας διαμάχης.
Ωστόσο θέση παίρνουν και οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες.
Η JP Morgan αναφέρει πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ανησυχητική επιδείνωση του λεγόμενου αριθμού R.
Επιπλέον, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία σημειώνει ότι τα δεδομένα που έρχονται από την Κίνα, τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και από τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, δηλώνουν ότι η άρση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων δεν έχουν αυξήσει τον R, ούτε έχουν επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των νοσηλειών.
Ακόμη, η αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένα κράτη της Λατινικής Αμερικής, ή σε χώρες όπως η Ινδία, δεν συνεπάγεται νέο κύμα κρουσμάτων.
Αντίθετα, αυτά τα κράτη απλώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Η αύξηση των μολύνσεων, μάλλον, οφείλεται στα χαλαρά μέτρα που έλαβαν τα κράτη αυτά όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση και ότι ήραν τα lockdown προτού η επιδημική καμπύλη επιπεδωθεί.
Η JP Morgan υπενθυμίζει επίσης ότι οι περισσότερες από τις πολιτείες των ΗΠΑ που αναφέρουν σημαντικές αυξήσεις διεξάγουν περισσότερα διαγνωστικά τεστ.
Στον αντίποδα, αν εστιάσει κανείς στις νοσηλείες, η αύξηση είναι ήπια.

Τούτου λεχθέντος, η JP Morgan επισημαίνει ότι τα αρνητικά πρωτοσέλιδα και ο κίνδυνος ανατροπής των μέτρων επαναλειτουργίας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο Τέξας, την Καλιφόρνια, την Αριζόνα και το Νιου Τζέρσεϊ, μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την ψυχολογία των καταναλωτών, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη.
Εάν υλοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος, θα πρέπει να περιμένουμε ανάπτυξη τύπου U και όχι σχήματος V, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά την απόκλιση που παρουσιάζουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έναντι των θανάτων, η Nordea θεωρεί πως, παρά την πρόσφατη επιδείνωση των στατιστικών στοιχείων, η οικονομία των ΗΠΑ είναι αδύνατον να σταματήσει, όπως συνέβη τον Μάρτιο.
«Η νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε αύξηση του αριθμού των καθημερινών θανάτων.
Τα θανατηφόρα περιστατικά έχουν επιπεδωθεί» επισημαίνει η Nordea.
Εάν ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών δεν αυξηθεί σε σύγκριση με τον τρέχοντα αριθμό κρουσμάτων, αυτό πιθανότατα υποδηλώνει είτε i) ότι η δυνατότητα των διαγνωστικών τεστ έχουν αυξηθεί σημαντικά, ii) ότι ο ιός εξαπλώνεται σε περιοχές με νεότερο πληθυσμό (π.χ. Ινδία και Βραζιλία) ή iii) ότι το CFR (λόγος θνησιμότητας προς τα κρούσματα) μειώνεται.



Η Nordea, επίσης, υποστηρίζει πως η αύξηση των λοιμώξεων στις ΗΠΑ αφορά πολιτείες που δεν είχαν χτυπηθεί από τον ιό, οπότε δεν υπάρχει δεύτερο κύμο κρουσμάτων.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως δεν ενστερνίζεται την άποψη του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, πως τα κρούσματα αυξάνονται λόγω των περισσότερων διαγνωστικών τεστ που διεξάγονται.
Απλώς ο ιός εξαπλώνεται.
Συνοψίζοντας, η Nordea επισημαίνει το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τους θανάτους.
Εάν οι θάνατοι δεν αυξηθούν στις αρχές Ιουλίου, τότε ο ιός είτε εξαπλώνεται σε μέρος του πληθυσμού που δεν είναι τόσο ευαίσθητο, είτε η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την αύξηση στα τεστ είτε ο ιός έχει γίνει λιγότερο θανατηφόρος καθώς έχουμε καλοκαίρι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης