Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα σύσκεψη σήμερα 1/7 για τον πτωχευτικό κώδικα με καινούριες προτάσεις ενόψει της επίσκεψης των θεσμών

Νέα σύσκεψη σήμερα 1/7 για τον πτωχευτικό κώδικα με καινούριες προτάσεις ενόψει της επίσκεψης των θεσμών
Nέα σύσκεψη για το πτωχευτικό
Νέα σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα 1 Ιουλίου 2020 για τον πτωχευτικό κώδικα με καινούριες προτάσεις ενόψει της επόμενης επίσκεψης των θεσμών.
Τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται την ερχόμενη εβδομαδα ενώ η εκτίμηση αναφέρει πως το θέμα να κλείσει σε επίπεδο υψηλών κλιμακίων των θεσμών στην προγραμματισμένη συνάντηση με την κυβέρνηση στις 13 Ιουλίου.
Εκκρεμότητες παραμένουν τα όρια και η περίμετρος προστασίας της α' κατοικίας, ο φορέας που θα αναλαμβάνει τα ακίνητα των οποίων ο πλειστηριασμός κυρήσσεται άγονος και θα πραγματοποιεί λειτουργίες sales and lease back  και τα χρόνια που θα απαιτείται προκειμένου ο πτωχός να απαλλάσσεται πλήρως από το χρέος του επομένως να λαμβάνει τη δεύτερη ευκαιρία.
Εν τω μεταξύ στο τέλος Ιουλίου ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα προστασίας της α΄ κατοικίας και επομένως σταματάει η λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας μέχρι να διαμορφωθεί το καινούριο καθεστώς προστασίας το οποίο αφορά τα θύματα της πανδημίας και επομένως πολύ περισσότερο κόσμο για λιγότερο όμως χρονικό διάστημα που θα τύχουν μιας διακεκριμένης μεταχείρισης.
Οπως είναι γνωστό η υποχρέωση της χώρας μας για την εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία αφορά το τέλος του πρώτο εξαμήνου του 2021.
Ωστόσο η χώρα ανέλαβε την υποχρέωση ο νέος πτωχευτικός κώδικας να ολοκληρωθεί άμεσα, να ψηφιστεί στο τέλος του τρίτου τριμήνου και να ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους.
Οι θεσμοί θα δουν το θέμα του νέου κώδικα συνδυαστικά και με τα προβλήματα που αναμένεται να ανακύψουν στα πιστωτικά ιδρύματα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από τα νέα κόκκινα δάνεια που εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν.
Οι θεσμοί αναμένουν να έχουν την εικόνα για τα θέματα αυτά από τις ίδιες τις τράπεζες με ραντεβού που ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Θέματα ρευστότητας και εκτιμήσεις για τα κόκκινα δάνεια και κυρίως για τα καινούρια NPEs που θα δημιουργηθούν από τις νέες χρηματοδοτήσεις βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των θεσμών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες παρά το γεγονός πως η ΕΚΤ δίνει πολύ μεγάλες ευχέρειες (η επιλογή των παγωμένων δόσεων επεκτείνεται μέχρι το Σεπτέμβριο ενώ οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν για συγκεκριμένους κλάδους σε μορατόρια ως και το ερχόμενο έτος) οι θεσμοί δεν θέλουν να επιτρέψουν να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κακοπληρωτών εξαιτίας της πανδημίας και σκοπεύουν να λάβουν σχετικές μέριμνες.
Επομένως ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα λάβει σχετικές μέριμνες προς αυτήν την κατεύθυνση αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης