Οικονομία

Ο COVID 19 απομάκρυνε από την εργασία τους 225.000 εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση

Ο COVID 19 απομάκρυνε από την εργασία τους 225.000 εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση
Ο  πρόεδρος  της  Ομοσπονδίας  ΓιώργοςΧότζογλου ζητάει από την κυβέρνηση τα 534 ευρώ ανά εργαζόμενο μέχρι τον Ιούνιο  του 2021
Το δρόμο προς την έξοδο είδαν 225.000 εργαζόμενοι σε εστίαση και σε τουρισμό μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο του Απριλίου  αποτυπώνουν το πλήγμα που υπέστη επιχειρηματική κοινότητα  και οι εργαζόμενοι της στη εστίαση  και τον τουρισμό  που  στο σύνολο τους απασχολούνταν  περίπου 600.000.
Ο covid 19  έβγαλε από τον εργασιακό χάρτη το 1/3 των εργαζομένων που δουλεύουν  εποχικά στον Τουρισμό.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό  κ Γεώργιος Χότζογλου  μιλώντας στο BN εκτίμησε  ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες προβλέποντας ότι θα ξεπεράσουν τους 300.000 διότι η κατηγορία των εποχικών ξενοδοχείων ένα στα δύο θα παραμείνει κλειστό.
Για τις ξενοδοχειακές μονάδες συνεχούς λειτουργίας το 70% δεν έχει ανοίξει με συνέπεια να παραμένουν κλειστές μικρές επιχειρήσεις στην εστίαση όπως είναι οι ταβέρνες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων επισημαίνει ότι σε νησιά του Ιουνίου δεν έχουν  ανοίξει ούτε τα περίπτερα.
Υποστηρίζει ότι εργαζόμενοι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο εφιαλτικό σενάριο της οικονομικής ανέχειας  που θα  τους  καταδικάσει στη  φτώχεια.
Οι μέχρι πρότινος  εργαζόμενοι  κινδυνεύουν με εξώσεις από τους ιδιοκτήτες  αφού δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα ενοίκια  δεν δύναται  να αποπληρώσουν  και τους λογαριασμούς  ρεύματος.
Θεωρεί επιβεβλημένη την πολιτική στήριξης των εργαζομένων μέχρι τον Ιούνιο  του 2021 για τους εργαζόμενους που φέτος θα μείνουν  μακριά από  τις τουριστικές  μονάδες  και τις  μικρές  και  μεσαίες επιχειρήσεις του  επισιτισμού.
Το αίτημα της Ομοσπονδίας για την καταβολή των 534 ευρώ ανά εργαζόμενο που έχασε  τη δουλειά του  και  είναι σχεδόν βέβαιο  ότι στη  λίστα  θα προστεθούν επιπλέον  μερικές  δεκάδες  χιλιάδες απασχολούμενοι που θα χάσουν την εργασία  τους  τις  επόμενες  εβδομάδες. 
Ο κ. Χότζογλου λέει ότι επιβάλλεται να ικανοποιηθεί το  αίτημα  της Ομοσπονδίας καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιβιώσουν οι εποχιακοί υπάλληλοι  στον  επισιτισμό  και τον τουρισμό.
Πάντως τα στοιχεία  της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν την έκταση της καταστροφής που σημειώθηκε την περίοδο του lockdown.
Στο βαθύ …κόκκινο κινήθηκε ο τζίρος του λιανικού εμπορίου με την ένδυση και την υπόδηση να  εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο  στα επίπεδα του -83,1% τον Απρίλιο του 2020  σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Τα  βιβλία, τα έπιπλα ο οικιακός εξοπλισμός τα  ηλεκτρικά είδη  είχαν  πτώση -52,5% αντίστοιχα.
Ο κλάδος των καυσίμων και των λιπαντικών μειώθηκε -31.9%.
Κόντρα στο καθοδικό  ρεύμα κινήθηκε  ο κλάδος τροφίμων.
Τα  μεγάλα καταστήματα τροφίμων ο τζίρος ενισχύθηκε κατά +4,2%   και στα  μικρά  και μεσαία  καταστήματα τροφίμων ενισχύθηκε κατά+ 1,4%.
Η αρνητική πορεία των πωλήσεων στο λιανικό  εμπόριο διατηρήθηκε και σε σύγκριση  με τον προηγούμενοι μήνα τον Μάρτιο.
Η ένδυση και υπόδηση  παρουσίασε πτώση 54,7% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο.
Όλοι οι κλάδοι κινήθηκαν πτωτικά ακόμη και οι επιχειρήσεις τροφίμων καθώς ανακόπηκε η αυξημένη ζήτηση αγορών τροφίμων που  καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες της καραντίνας.
Τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων  είχαν πτώση 14,5% και τα  μικρά και μεσαία 13,6%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης