Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Crash test για οικονομία και υγεία το άνοιγμα του τουρισμού – Ανησυχία για νέα κρούσματα και τοπικά lockdowns – Στους 192 οι νεκροί από κορωνοϊό

Crash test για οικονομία και υγεία το άνοιγμα του τουρισμού – Ανησυχία για νέα κρούσματα και τοπικά lockdowns – Στους 192 οι νεκροί από κορωνοϊό
Σε δέκα ημέρες θα φανούν οι επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα από την έλευση των τουριστών - Περισσότερες από 200 πτήσεις αναμένονται σήμερα 1/7 σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας
(upd6) Το απόλυτο crash test για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας υγείας τους επόμενους μήνες αποτελεί το σημερινό άνοιγμα των συνόρων που επί της ουσίας σηματοδοτεί και το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού.
Τα νέα πάντως δεν είναι αισιόδοξα.
Για σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 230 πτήσεις όταν τον περσινό Ιούλιο οι αφίξεις έφταναν κατά μέσο όρο τις 670 σε ημερήσια βάση.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πληρότητες της τάξης του 20% τον Ιούλιο.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα αρνητικά αυτά στοιχεία και δεδομένα έχουν συνεκτιμηθεί και το κύριο βάρος δίνεται αφενός στο να γίνει ένα ακόμα κρίσιμο βήμα προς την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς και αφετέρου να σωθεί ότι σώζεται από τη φετινή τουριστική χρονιά.
Το τόνισε άλλωστε κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αφού είπε πως έχει γίνει «η καλύτερη δυνατή προετοιμασία», επεσήμανε πως «ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά και πως θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος».
Ωστόσο σημείωσε ότι «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Και ενώ η πορεία του τουρισμού θα κρίνει το που θα κλείσει για το 2020 η ύφεση και το πόσο βαρύ θα είναι το αποτύπωμα της κρίσης στην ελληνική οικονομία, αγωνία εκφράζουν και οι επιδημιολόγοι για το τι θα σημάνει αυτό το άνοιγμα των πυλών της χώρας και στη δημόσια υγεία.
Μέχρι στιγμής και παρά τα διάσπαρτα ανά την Ελλάδα κρούσματα, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι εξαιρετική και πλήρως ελεγχόμενη.
Ωστόσο, όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως με την έλευση χιλιάδων τουριστών, θα αυξηθούν σημαντικά και τα κρούσματα.
Αλλά το ερώτημα που δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί είναι το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων και τι θα σημάνει τόσο για το σύστημα υγείας όσο και για τους κατοίκους των διάφορων τουριστικών περιοχών και το κυριότερο εάν αυτό θα συνεπάγεται νέα τοπικά lockdowns.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση και οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς τα πήγε η Ελλάδα απέναντι σε αυτήν, θα πρέπει να αναμένονται σε περίπου δύο εβδομάδες.

Σύψας: Δύσκολο πείραμα ο τουρισμός εν μέσω πανδημίας – Σε 10 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες

Δύσκολο πείραμα χαρακτήρισε το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Χύψας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σύψας είπε ότι «πρόκειται για ένα δύσκολο πείραμα το να έχουμε τουρισμό εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού».
«Τις επόμενες δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες θα ξέρουμε ποια θα είναι η επίδραση του ανοίγματος των συνόρων.
Είναι προφανές ότι ανοίγοντας μαζικά τα σύνορα, όπως γίνεται από σήμερα, ο κίνδυνος να έχουμε εισαγόμενα κρούσματα και διασπορά αυξάνεται» τόνισε ο κ.Σύψας, ο οποίος χαρακτήρισε το σύστημα QR (τον στοχευμένο έλεγχο του κάθε τουρίστα) πολύ εξειδικευμένο, αλλά θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη αν δουλεύει.
Ο κ.Σύψας υπογράμμισε την αναγκαιότητα αποφυγής συνωστισμού και συγχρωτισμού ιδίως στις περιοχές υψηλής συγκέντρωσης τουριστών.

Γώγος: Μεγάλη πρόκληση το άνοιγμα των συνόρων – Θα τα καταφέρουμε

Μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας για τουρίστες ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα τα καταφέρει.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος είπε ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι εξαιρετικός και ότι το όλο εγχείρημα στο χαρτί έχει σχεδιαστεί πάρα πολύ καλά, αλλά η εφαρμογή του στην πράξη είναι αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη.
«Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε» είπε ο κ.Γώγος, αναφέροντας ότι το σύστημα QR δηλαδή ο στοχευμένος έλεγχος των τουριστών ίσως είναι η καλύτερη λύση που υπήρχε προκειμένου να υπάρχει άμεση διάγνωση, περιορισμός και ιχνηλάτηση τυχόν κρούσματος.
Ο κ. Γώγος είπε ότι είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και επεσήμανε ξανά τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής συχρωτισμού.
Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρχές, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη διασπορά σε όλη τη χώρα.
«Αν για παράδειγμα βρεθούν 12 κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου είναι θέμα, αλλά ξέρουμε που είναι, ξέρουμε τα μέτρα, μπορούμε να το περιορίσουμε.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα διασπαρεί είναι το σημαντικό.
Πάνω από 50 κρούσματα πάντως, είναι θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος ερωτηθείς στο τι θα πρέπει να γίνει αν τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από πτήσεις του εξωτερικού, είπε ότι τότε θα πρέπει να εξεταστούν ξανά οι παράμετροι στο QR των επισκεπτών.

Μαγιορκίνης: Οδικώς θα έρθουν τα περισσότερα κρούσματα

Την εκτίμηση πως τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα θα έρθουν στην Ελλάδα οδικώς διατύπωσε ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στην έξαρση που καταγράφεται στις χώρες των Βαλκανίων.
Σε δηλώσεις του ο κ.Μαγιορκίνης είπε ότι ακόμα και αν γίνονταν τεστ σε όλους τους τουρίστες, δεν θα ήταν εφικτό να διαγνωστούν όλα τα κρούσματα.
«Αυτό οφείλεται στο ότι κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε περίοδο επώασης, άρα δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί ο ιός.
Τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού θα έρθουν οδικώς, λόγω του δεύτερου κύματος που επικρατεί στις βαλκανικές χώρες και πάνω» υποστήριξε ο κ.Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για την έλευση περίπου 10.000 εισαγόμενων κρουσμάτων, έκανε λόγο για διαχειρίσιμο αριθμό, τονίζοντας ότι «τα περισσότερα θα είναι ασυμπτωματικά και δεν θα κάνουν μεταδόσεις» και ότι δεν θα χρειαστούν και νοσηλεία.
Ο κ.Μαγιορκίνης είπε ότι θα είναι έσχατο μέτρο ένα τοπικό lockdown σε νησί.

230 πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 235 διεθνείς πτήσεις.
Βάσει των πληροφοριών αυτών στο αεροδρόμιο της Αθήνας αναμένονται 69 πτήσεις, της Κέρκυρας 21, των Χανίων 16, του Ηρακλείου 54, της Μυκόνου 10, της Σαντορίνης 4, τη Κω 8, της Ρόδου 14, της Θεσσαλονίκης 23, της Σκιάθου 2, της Ζακύνθου 5, του Ακτίου 2, της Καλαμάτας 1, της Κεφαλονιάς 2, της Πάρου 1,της  Καρπάθου 1 και της Σάμου 2.
 Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία.

Θεοχάρης (υπ.Τουρισμού): Είμαστε αισιόδοξοι – Ο ελληνικός τουρισμός θα αποδείξει πως είναι εδώ

Την αισιοδοξία του για την πορεία του ελληνικού τουρισμού εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας κατά την άφιξη της πρώτης διεθνούς πτήσης στο νησί.
«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα και δεν είναι τυχαίο που βρίσκομαι εδώ, στην Κέρκυρα, για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.
Από την Κέρκυρα ανοίγει ξανά η τουριστική σεζόν στη χώρα μας, ανοίγουν ξανά οι τουριστικές επιχειρήσεις για να υποδεχτούν κόσμο και θα ξαναγυρίσουμε σε μια κανονικότητα που όλοι επιθυμούμε.
Η τουριστική σεζόν δε θα είναι ίδια με πέρσι.
Όμως, οι προτεραιότητες έπρεπε να ήταν άλλες.
Ο άνθρωπος, η υγεία όλων μας, ήταν πάντα στο επίκεντρο των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πλέον, με το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού που επιχειρούμε, θα αποδείξουμε πως όπως η χώρα μας πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έτσι και τώρα θα πρωτοπορήσει στο άνοιγμα του τουρισμού.
Είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι εδώ και είναι αναβαθμισμένο.
Θα είμαστε πάντα δίπλα, έτοιμοι να δράσουμε για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.
Χτες κάναμε μια μεγάλη συμφωνία με έναν επιχειρηματικό κολοσσό, την TUI, η οποία θα φέρει στη χώρα μας πάρα πολλούς επισκέπτες, τουλάχιστον τους μισούς από όσους έφερε πέρσι, σε πείσμα όσων μας επικρίνουν και είναι απαισιόδοξοι.
Είμαστε εδώ και ο ελληνικός τουρισμός θα αποδείξει πως είναι εδώ» είπε ο κ.Θεοχάρης.
Ο υπουργός Τουρισμού μετά την Κέρκυρα, θα επισκεφθεί τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Ρόδου και του Ηρακλείου ενώ θα παραμείνει στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τουριστικούς φορείς των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου και με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Πέτσας για άνοιγμα τουρισμού: Είμαστε έτοιμοι – Αν προσέξουμε, θα τα καταφέρουμε

Τη θέση ότι αν προσέξουμε θα καταφέρουμε διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο σημερινό άνοιγμα των συνόρων που σηματοδοτεί και επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν.
«Τρεις μήνες πριν κανείς δεν πίστευε ότι θα ανοίγαμε τα σύνορά μας, αλλά τα καταφέραμε.
Συνεχίζουμε προσεκτικά μέχρι τις 15 Ιουλίου, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετοί περιορισμοί στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Πέτσας, αναφέροντας ότι οι σημερινές εικόνες από τα αεροδρόμια της χώρας είναι αυτές που περιμέναμε και θέλαμε να δούμε και τονίζοντας ότι ελπίζουμε σε αντίστοιχες εικόνες στην πορεία του καλοκαιριού.
«Να δούμε πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό κομμάτι, αν προσέξουμε θα τα καταφέρουμε.
Είμαστε έτοιμοι» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό.

Για ποιες χώρες άνοιξε τις πύλες της η Ελλάδα

Την ακτινογραφία του επόμενου βήματος της αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών προς τη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα για τους επισκέπτες:

- Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους των χωρών "Σένγκεν" (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας) των συνδεδεμένων στη Σένγκεν χωρών (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν) καθώς και της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
- Εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).
«Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται», τόνισε ο κ. Πέτσας.
- Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα  και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.
«Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πτήσεις

-  Από 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

Χερσαία σημεία εισόδου

- Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
- Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Θαλάσσιες πύλες εισόδου

- Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους.
Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.
 
Συμφωνία Θεοχάρη με την TUI για προσέλκυση 1,5 εκατ. τουριστών για το 2020

Συμφωνία για την προσέλκυση 1,5 εκατομμυρίων τουριστών για το 2020 υπέγραψαν χθες 30/6 στην Κω ο υπουργός Τουρισμού  Χάρης Θεοχάρης και ο επικεφαλής του Ομίλου TUI Sebastian Ebel.
«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως σήμερα στην Κω υπέγραψα μια πολύ σημαντική στρατηγική συμφωνία με την TUI.
Σε αυτήν:
Βάζουμε κοινό στόχο να φέρουμε το 50% των περσινών τουριστών που έφερε η εταιρία στη χώρα μας.
Υπενθυμίζουμε πως πέρσι ήρθαν μέσω της TUI 2,8 με 3 εκ. επισκέπτες.
Υλοποιούμε τον στόχο αυτόν μέσω της συνδιαφήμισης, στην οποία η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα με την οποία η εταιρία θα συνεργαστεί.
Σχεδιάζουμε κοινές δράσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κρίσιμο ζήτημα για την επιτυχία της χρονιάς.
Επιπρόσθετα, εντείνουμε τις ενέργειες για την επέκταση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στην χώρα μας.
Δίνουμε έμφαση στον στρατηγικό μετασχηματισμό με δράσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Θα σχεδιάσουμε νέους πλόες κρουαζιέρας για φέτος και τις επόμενες χρονιές.
Εστιάζουμε σε δράσεις ψηφιοποίησης και εμπειρίας απαλλαγμένης από το χαρτί.
Η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για τις προσπάθειες της χώρας μας να κερδίσει το χαμένο έδαφος της φετινής χρονιάς.
Δίνει το σήμα σε κάθε επαγγελματία του τουρισμού πως συμφέρει να ανοίξουν φέτος και επιτρέπει να ατενίζουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία το μέλλον» είπε ο κ.Θεοχάρης.
Από την πλευρά του ο CEO της TUI Sebastian Ebel υποστήριξε ότι θα απογοητευτεί «αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 50% με την Ελλάδα».

Yποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας PLF από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα έως 31/8

Η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in, προβλέπεται με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε και ισχύει από το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF).
Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/.
Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.  
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Καμπάνια της ΓΓΠΠ σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με δεδομένο ότι από 1η Ιουλίου “ανοίγουν” 41 πύλες εισόδου στη χώρα (27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια), ήδη προχώρησε στην έκδοση 9 Οδηγιών για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό, με κεντρικό μήνυμα: «Απολαύστε τη Διαμονή σας - Μείνετε Ασφαλείς», «Enjoy your stay and stay safe».
Η καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.
Στις οδηγίες, η ΓΓΠΠ τονίζει ότι οι τουρίστες θα πρέπει:
- Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών
- Να φορούν μάσκα
- Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά
- Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους
- Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων
- Όταν βήχουν να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο
- Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας
- Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και
- Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες  
Μάλιστα, οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό και ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια είναι:
- Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ). - Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική - ήδη από την είσοδο στοαεροδρόμιο - ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου.
- Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
- Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ'όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
- Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο.
Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων ενώ θα γίνονται επίσης τακτικές ενημερώσεις ηχητικές μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων.
- Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
- Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων καθώς και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας αναχώρηση, άφιξη .
Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
- Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
- Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις.
Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια. Επίσης, σε κάποια αεροδρόμια, όπου αυτό είναι εφικτό θα γίνεται πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος.
Αναφορικά με τις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, καλό θα είναι οι επιβάτες να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες ταξιδεύουν, από τις οποίες  θα ενημερώνονται για τους κανόνες που ισχύουν στον προορισμό τους.

Μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο

Πάντως η ανησυχία των επιστημόνων παραμένει για τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα κυρίως στην περιοχή της Ξάνθης, όπου και εντοπίστηκαν τα 12 από τα 15 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 29/6 ο ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται πως στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έχουν καταγραφεί περισσότερα από 160 κρούσματα από τις αρχές Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, μετά από σύσκεψη στον θάλαμο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αποφασίστηκε η μερική άρση της καραντίνας στην Κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης και η για επτά (7) ημέρες εφαρμογή πλαισίου μέτρων ως εξής:
1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.
2. Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
3. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.
4. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α' βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.
Πέρα όμως από την Ξάνθη, οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους και στην περιοχή της Καστοριάς, όπου πριν από 3 μήνες υπήρξε έξαρση της επιδημίας


Στους 192 οι νεκροί στην Ελλάδα - 20 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 30/6 20 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.409, εκ των οποίων το 54,9% άνδρες αφορά άνδρες.
Τα 766 (22,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.900 (55,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών, τρεις (33,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 88,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παάλληλα 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης