Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας και Ιαπωνίας - Στο -0,75% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,38%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας και Ιαπωνίας - Στο -0,75% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,38%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (1/7) οι αγορές της Ασίας, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Κίνα και την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,75% στις 22.121,7 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,62% στις 5.943,4 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,08% στις 2.106,7 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο -0,11% και τις 4.900 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,71% στις 11.703,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, στο -0,01% και τις 1.338,9 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη +1,38% στις 3.025,9 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1% και τις 12.112,9 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας για την Ημέρα Ίδρυσης.
Οι αγορές στη Wall Street έκλεισε με νέα κέρδη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500 να ενισχύεται κατά +1,54% στις 3.100,2 μονάδες.
Παράλληλα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη της τάξεως του +0,85% στις 25.812,8 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο +1,87% και τις 10.058,7 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών τον Ιούνιο του 2020, δεχόμενη ώθηση από την αυξημένη εγχώρια ζήτηση.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες, έναντι 50,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή επιβράδυνση στις 50,5 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Caixin και Markit, η βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο οφείλεται στην ισχυρότερη ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, η οποία αντιστάθμισε τόσο την περιορισμένη ζήτηση από το εξωτερικό όσο και την πτώση στη στελέχωση των επιχειρήσεων.
«Η συνολική ζήτηση στον μεταποιητικό κλάδο ανέκαμψε με γρήγορο ρυθμό, αλλά η ζήτηση από το εξωτερικό παρέμεινε υποτονική», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Caixin, Wang Zhe, προσθέτοντας ότι «η παραγωγή επεκτάθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, αλλά ο ρυθμός ήταν βραδύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα».
«Αντίθετα, η ζήτηση κατέγραψε αξιοσημείωτη βελτίωση», υπογράμμισε ο κ. Wang, διευκρινίζοντας ότι «ο υποδείκτης συνολικών νέων παραγγελιών επεκτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων επέτρεψε στην παραγωγή να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα».
Στην Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Ιούνιο του 2020 απομακρύνθηκε από τα χαμηλά έντεκα ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα, η παραγωγή και η ζήτηση στον κλάδο παραμένουν υποτονικές.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 40,1 μονάδες, έναντι 37,8 μονάδων τον Μάιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου λειτούργησαν κάτω από την πλήρη χωρητικότητά τους εξαιτίας της αργής κινητικότητας στα βιβλία παραγγελιών, ενώ σημειώθηκε πτώση στον υποδείκτη που αφορά την παραγωγή.
Παράλληλα, η ζήτηση από το εξωτερικό παρέμεινε μειωμένη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ στον αντίποδα ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων κατέγραψε άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
«Η πιθανότητα μίας ανάκαμψης τύπου V στον μεταποιητικό κλάδο μοιάζει μικρή σε αυτό το στάδιο, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητας μία οικονομίας δύο ταχυτήτων εάν ο κλάδος υπηρεσιών, ο οποίος επικεντρώνεται κυρίως στην εγχώρια αγορά, δείξει περισσότερα σημάδια δραστηριότητας», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης