Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση οι αγορές, ανησυχία για τον κορωνοϊό - Στο -1% ο DAX, τεχνικό πρόβλημα στην Xetra - Tα futures της Wall έως -0,2%

Υπό πίεση οι αγορές, ανησυχία για τον κορωνοϊό - Στο -1% ο DAX, τεχνικό πρόβλημα στην Xetra - Tα futures της Wall έως -0,2%
Στη Γερμανία τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο
(upd) Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα διεθνή χρηματιστήρια, με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ να περιορίζει την αισιοδοξία εν όψει της δημοσιοποίησης μιας σειράς οικονομικών στοιχείων.
Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν έως 0,2%, εν αναμονή των πρακτικών της Fed.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 30,5 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει πτώση 1% στις 12.192 μονάδες.
Νωρίτερα είχε προκύψει τεχνικό πρόβλημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης Xetra.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,5% στις 6.130 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει πτώση 0,9% στις 4.891 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1,1% στις 19.157 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.179 μονάδες με πτώση 0,7%.
Στη Γερμανία τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο, αντανακλώντας την ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση μετά την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού.

Μετ' εμποδίων η διαπραγμάτευση στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω τεχνικού προβλήματος στην πλατφόρμα Xetra

Μετ' εμποδίων πραγματοποιείται η διαπραγμάτευση σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των τεχνικών προβλημάτων στη γερμανική πλατφόρμα συναλλαγών Xetra.
Τα τεχνικά προβλήματα επηρέασαν τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Bιέννης, της Λουμπλιάνα, της Πράγας, της Βουδαπέστης, του Ζάγκρεμπ, της Μάλτας και της Σόφιας, τα οποία χρησιμοποιούν το σύστημα Xetra T7, δήλωσε εκπρόσωπος της Deutsche Boerse.

ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν 2,37 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο 2020 (ADP)

Tη δημιουργία 2,37 εκατ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο ADP.
Πρόκειται για αριθμό μικρότερο των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές έκαναν λόγο για 2,9 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, τον Απρίλιο χάθηκαν 19,5 εκατ. θέσεις και 2,8 εκατ. θέσεις τον Μάιο.
Ωστόσο, το Ινστιτούτο προχώρησε σε αναθεώρηση των στοιχείων του Μαϊου, σε δημιουργία 3,065 εκατ. θέσεων.
Οι προσλήψεις στις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο, δήλωσε ο Ahu Yildirmaz, αντιπρόεδρος και συν-επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών ADP. «Καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει αργά, βλέπουμε μια σημαντική ανάκαμψη σε βιομηχανίες που βίωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας.
Στην πραγματικότητα, το 70% των θέσεων εργασίας που προστέθηκαν αυτό το μήνα, ήταν στους κλάδους αναψυχής και της φιλοξενίας, εμπορίου και κατασκευών», εξήγησε.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 2/7 θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις κααστάσεις μισθοδοσίας εκτός γεωργικού τομέα.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποχώρηση της ανεργίας στο 12,3% τον Ιούνιο, από 13,3% τον Μάιο και 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 4 μηνών σκαρφάλωσε ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιούνιο 2020 - Στις 47,4 μονάδες ο δείκτης PMI

Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα    
Περαιτέρω βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/7) στοιχεία της Markit, καθώς οι χώρες της ενιαίας νομισματικής ένωσης προχώρησαν σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες, έναντι 39,4 μονάδων τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Μάλιστα, τα τελικά στοιχεία για τον Ιούνιο ξεπέρασαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για 46,9 μονάδες, με τον δείκτη ωστόσο να παραμένει κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο τομέας καταναλωτικών αγαθών επέστρεψε σε θετική έδαφος μετά την περιορισμένη δραστηριότητα των προηγούμενων μηνών, ενώ αντίθετα οι τομείς ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών παρέμειναν σε τροχιά συρρίκνωσης.
Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν βελτίωση στη δραστηριότητά τους τον Ιούνιο, με την πλειοψηφία να σημειώνει τους καλύτερους δείκτης PMI από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι δείκτες PMI που αφορούν τη Γαλλία και την Ιρλανδία επεκτάθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 52,3 και τις 51 μονάδες αντίστοιχα, με την πρώτη να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών.
Παράλληλα, οι δείκτης που σχετίζονται με την Ελλάδα και την Ισπανία βρέθηκαν ακόμα πιο κοντά σε τροχιά σταθερότητας, και συγκεκριμένα στις 49,4 και τις 49 μονάδες αντίστοιχα, σκαρφαλώνοντας αμφότερες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4ων μηνών.
Ωστόσο, η συνολική παραγωγή του κλάδου παρέμεινε υποτονική εξαιτίας της μείωσης στις νέες παραγγελίες, ενώ οι νέες πωλήσεις προς το εξωτερικό διεύρυναν το πτωτικό σερί των τελευταίων μηνών.
Η στελέχωση του κλάδου υποχώρησε για 14ο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι επιχειρήσεις συνέχισαν να λειτουργούν κάτω από την πλήρη χωρητικότητά τους για ακόμα έναν μήνα.

Δυσοίωνα μηνύματα για την πορεία της πανδημίας

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από την παγκόσμια «μάχη» κατά του κορωνοϊού, καθώς αν και έχουν περάσει 6 μήνες από το ξέσπασμα της επιδημίας, τα κρούσματα και οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία.
Την περασμένη Κυριακή 28/6 καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων σε μια ημέρα, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι ενώ τον πρώτο μήνα της επιδημίας αναφέρονταν λιγότερα από 10.000 κρούσματα, τον τελευταίο μήνα αναφέρθηκαν σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο τον Ιούνιο, αναφέρονταν περισσότεροι από 4.700 θάνατοι το 24ωρο, κάτι που σημαίνει ότι 196 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους την ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 18 δευτερόλεπτα.
Αλλά τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ.
Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (περισσότερα από 47.000) που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας και ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε και πάλι τους 1.000 (κάτι που είχε να συμβεί από τις 10/6) τη στιγμή που ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Αnthony Fauci υποστηρίζει πως αν δεν ληφθούν μέτρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει τα 100.000 την ημέρα.
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων την Ευρώπη, ενώ ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας για την Ινδία όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς σε αυτόν καταγράφηκαν περισσότερα από 400 χιλιάδες κρούσματα (σχεδόν το 70% του συνόλου) και 12.000 θάνατοι.
Στην Κίνα, αν και μειώθηκαν δραστικά οι νέες μολύνσεις, παραμένει το lockdown στην επαρχία της Anxin (σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο) όπου και θα σφραγιστούν κατοικίες και χωριά μέχρι νεωτέρας, στην Αυστραλία σε lockdown μπαίνουν από σήμερα 1/7 περίπου 300.000 κάτοικοι της Μελβούρνης ενώ σε lockdown έχει τεθεί και το Λέστερ στην κεντρική Αγγλία.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη ανοίγει από σήμερα τα σύνορα της και σε πολίτες 14 τρίτων – χωρών (ανάμεσα τους Καναδάς, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) σε μια προσπάθεια να σώσει ότι σώζεται από την φετινή τουριστική σεζόν σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης στην οικονομία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 511.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 10,5 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 5,4 εκατομμύρια.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας και Ιαπωνίας - Στο -0,75% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,38%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (1/7) οι αγορές της Ασίας, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Κίνα και την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,75% στις 22.121,7 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,62% στις 5.943,4 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,08% στις 2.106,7 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο -0,11% και τις 4.900 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,71% στις 11.703,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, στο -0,01% και τις 1.338,9 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη +1,38% στις 3.025,9 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1% και τις 12.112,9 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας για την Ημέρα Ίδρυσης.
Οι αγορές στη Wall Street έκλεισε με νέα κέρδη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500 να ενισχύεται κατά +1,54% στις 3.100,2 μονάδες.
Παράλληλα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη της τάξεως του +0,85% στις 25.812,8 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο +1,87% και τις 10.058,7 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών τον Ιούνιο του 2020, δεχόμενη ώθηση από την αυξημένη εγχώρια ζήτηση.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες, έναντι 50,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή επιβράδυνση στις 50,5 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Caixin και Markit, η βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο οφείλεται στην ισχυρότερη ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, η οποία αντιστάθμισε τόσο την περιορισμένη ζήτηση από το εξωτερικό όσο και την πτώση στη στελέχωση των επιχειρήσεων.
«Η συνολική ζήτηση στον μεταποιητικό κλάδο ανέκαμψε με γρήγορο ρυθμό, αλλά η ζήτηση από το εξωτερικό παρέμεινε υποτονική», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Caixin, Wang Zhe, προσθέτοντας ότι «η παραγωγή επεκτάθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, αλλά ο ρυθμός ήταν βραδύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα».
«Αντίθετα, η ζήτηση κατέγραψε αξιοσημείωτη βελτίωση», υπογράμμισε ο κ. Wang, διευκρινίζοντας ότι «ο υποδείκτης συνολικών νέων παραγγελιών επεκτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων επέτρεψε στην παραγωγή να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα».
Στην Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Ιούνιο του 2020 απομακρύνθηκε από τα χαμηλά έντεκα ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα, η παραγωγή και η ζήτηση στον κλάδο παραμένουν υποτονικές.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 40,1 μονάδες, έναντι 37,8 μονάδων τον Μάιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου λειτούργησαν κάτω από την πλήρη χωρητικότητά τους εξαιτίας της αργής κινητικότητας στα βιβλία παραγγελιών, ενώ σημειώθηκε πτώση στον υποδείκτη που αφορά την παραγωγή.
Παράλληλα, η ζήτηση από το εξωτερικό παρέμεινε μειωμένη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ στον αντίποδα ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων κατέγραψε άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
«Η πιθανότητα μίας ανάκαμψης τύπου V στον μεταποιητικό κλάδο μοιάζει μικρή σε αυτό το στάδιο, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητας μία οικονομίας δύο ταχυτήτων εάν ο κλάδος υπηρεσιών, ο οποίος επικεντρώνεται κυρίως στην εγχώρια αγορά, δείξει περισσότερα σημάδια δραστηριότητας», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης