Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Στο κενό η σκληρή δημοσιονομική προσπάθεια, λόγω της πανδημίας

Αργεντινή: Στο κενό η σκληρή δημοσιονομική προσπάθεια, λόγω της πανδημίας
Το έλλειμμα θα μπορούσε να εκτοξευθεί στο 5,5% -6,5% του ΑΕΠ για το σύνολο του 2020
Στο κενό καταλήγει η σκληρή δημοσιονομική προσπάθεια που κατέβαλε η Αργεντινή για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε ισχυρό δημοσιονομικό πλήγμα στην πολύπαθη οικονομία, καθώς οι δαπάνες έκτακτης ανάγκης αυξήθηκαν, ενώ τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν.
Η χώρα της Νότιας Αμερικής, η οποία  επαναδιαπραγματεύεται το χρέος των 65 δισ. δολαρίων και έχει αποκλειστεί από τις κεφαλαιαγορές μετά από αθέτηση πληρωμής τον Μάιο, είχε καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα.
Η Αργεντινή σημείωσε δημοσιονομικό έλλειμμα τον Μάιο περίπου 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων,το υψηλότερο όλων των εποχών.
Το έλλειμμα θα μπορούσε να εκτοξευθεί στο 5,5% -6,5% του ΑΕΠ για το σύνολο του 2020, σύμφωνα με αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters, από 2,2% -2,5%, επίπεδο στο οποίο διαμορφώνεται μέχρι στιγμής φέτος.
«Η πανδημία και η καραντίνα έχουν επιβαρύνει σημαντικά τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε μια εύθραυστη κατάσταση πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού», εξηγεί ο Isaias Marini, οικονομολόγος της συμβουλευτικής εταιρείας Econviews.
«Οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ το εισόδημα μειώθηκε εν μέσω ύφεσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η αριστερή κυβέρνηση του Προέδρου Albert Fernandez έδωσε πακέτα βοήθειας σε εργαζόμενους και οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, ενώ πάγωσε τα τιμολόγια κοινής ωφέλειας για να βοηθήσει τους ανθρώπους που πλήττονται από το lockdown.
Οι πρωτογενείς δαπάνες σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Μάιο σε 579,5 δισεκατομμύρια πέσος (8,23 δισεκατομμύρια δολάρια).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης