Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed (Πρακτικά): Στο 6,5% η ύφεση το 2020 στις ΗΠΑ - Τα μέτρα στήριξης μπορεί να είναι ανεπαρκή

tags :
Fed (Πρακτικά): Στο 6,5% η ύφεση το 2020 στις ΗΠΑ - Τα μέτρα στήριξης μπορεί να είναι ανεπαρκή
Fed (Πρακτικά Ιουνίου): Στο 6,5% η ύφεση το 2020 στις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού
Η Federal Reserve έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 9-10 Ιουνίου.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ψήφισαν να διατηρηθεί το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού αναφοράς στο εύρος 0% -0,25%, το οποίο έχει διαμορφωθεί από τα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η οικονομία των ΗΠΑ από τις επιπτώσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Παράλληλα η Fed εξέδωσε επίσης τις προσδοκίες της για διάφορα οικονομικά δεδομένα.
Η μέση πτώση του ΑΕΠ για το 2020 εκτιμάται στο 6,5%, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 5% το 2021 και 3,5% το επόμενο έτος.
Στις ομιλίες του μετά από τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ήταν προσεκτικός για την οικονομία, λέγοντας ότι οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες εν μέσω πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Fed ξεκίνησε δύο ακόμη προγράμματα, το ένα για να αγοράσει εταιρικά ομόλογα και το άλλο για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Αξιωματούχοι στη συνάντηση σημείωσαν ότι «η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής παρέμεινε κατάλληλη», αλλά δήλωσαν ότι η Fed θα πρέπει να ενισχύσει την καθοδήγηση που παρέχει στις αγορές.
Τα πρακτικά σημείωσαν την ανάγκη για «πολύ ευνοϊκή νομισματική πολιτική για κάποιο χρονικό διάστημα» και ανέφεραν ότι οι προϋποθέσεις για αυτό πρέπει να διατυπωθούν με σαφήνεια.
«Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι σχολίασαν ότι η Fed πρέπει να κοινοποιήσει μια πιο ρητή μορφή καθοδήγησης για την πορεία του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και να παράσχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις αγορές τίτλων του Δημοσίου», ανέφεραν τα πρακτικά.
«Οι αξιωματούχοι σχολίασαν ότι το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικό και ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές», ανέφεραν τα πρακτικά.
Παράλληλα οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η οικονομική βοήθεια που παρείχε το Κογκρέσο σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις «μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής».
Ττα μέλη συζήτησαν επίσης τον αντίκτυπο των αγορών περιουσιακών στοιχείων, τις οποίες η Fed έχει αυξήσει φέτος.
Αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι «περιορισμοί» στο τρέχον περιβάλλον καθιστούν τις αγορές λιγότερο αποτελεσματικές από ό, τι ήταν μετά την οικονομική κρίση το 2008.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι εξέτασαν το ενδεχόμενος μιας στρατηγικής ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων και ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για μια πιθανή στρατηγική να τίθενται όρια στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μέσω μιας δέσμευσης να πραγματοποιούνται όλες οι αναγκαίες αγορές για να παραμένουν σε συγκεκριμένα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης