Αγωνία για τουρισμό, φόβοι για νέα κρούσματα κορωνοϊού – Κρίσιμο 10ήμερο - Αρνητικά στον ιό τα πρώτα 250 τεστ σε τουρίστες

Αγωνία για τουρισμό, φόβοι για νέα κρούσματα κορωνοϊού – Κρίσιμο 10ήμερο - Αρνητικά στον ιό τα πρώτα 250 τεστ σε τουρίστες
Στους 192 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό
(upd3) Στο κόκκινο είναι η αγωνία της κυβέρνησης και των αρμόδιων επιστημόνων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ιδιαίτερα μετά το χθεσινό άνοιγμα των συνόρων και την άφιξη των πρώτων τουριστών.
Τα πρώτα νέα πάντως είναι ενθαρρυντικά καθώς είναι αρνητικά τα αποτελέσματα των πρώτων 250 από τα συνολικά 5.889 τεστ που έγιναν χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου σε τουρίστες που εισήλθαν στην χώρα.
Όλοι οι αρμόδιοι ειδικοί και επιστήμονες επισημαίνουν πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων με την έλευση χιλιάδων τουριστών, αλλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα είναι αυτά και κατά πόσο θα επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο τονίζουν ότι το επόμενο 10ήμερο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η πορεία της επιδημίας, γεγονός που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η τουριστική περίοδος.
Από το πώς θα κυλήσει αυτή η τουριστική περίοδος εξαρτώνται και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας και κυρίως της στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων.
Και όλοι αναγνωρίζουν ότι η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού κάθε άλλο παρά μια εύκολη υπόθεση θα είναι, αν κρίνει κανείς όχι μόνο από τον αριθμό των περιορισμένων πτήσεων αλλά και από το ότι σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία δεν πρόκειται να ανοίξουν για την φετινή σεζόν.

Πέτσας: Η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της στον κόσμο – Αναμενόμενα τα αυξημένα κρούσματα

Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι είναι αναμενόμενο τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν αυξημένα κρούσματα.
«Η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο.
Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ημερών στην ΕΕ διαμορφώθηκε μία λίστα χωρών από τις οποίες θα υποδεχόμαστε επισκέπτες», ανέφερε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι «με αυτά τα δεδομένα ελήφθησαν και οι αποφάσεις που αφορούν στις διεθνείς πτήσεις, καθώς και για τα χερσαία και θαλάσσια σημεία εισόδου στη χώρα».
Ο κ.Πέτσας είπε πως σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μόνιμους κατοίκους της ΕΕ, αναφέροντας ότι εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα και για όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους εργασίας, υγείας και επανένωσης οικογενειών.
«Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενών είναι πάντα καλοδεχούμενοι απ' όπου κι αν προέρχονται.
Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους της Αλγερίας, της Αυστραλίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, του Μαρόκου, του Μαυροβουνίου, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Κορέας, της Ρουάντας, της Σερβίας, της Ουρουγουάης, της Ταϋλάνδης, της Τυνησίας» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας πως «για τους κατοίκους της Κίνας το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων εξετάζεται με βάση την αμοιβαιότητα».
Παράλληλα ο κ. Πέτσας, ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πτήσεις μπορεί να γίνονται προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, δεν επιτρέπονται, μέχρι τις 15/7, απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία».
«Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες πύλες εισόδου είναι ανοιχτά τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας» είπε ο κ.Πέτσας.

Καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία

«H Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της στις τουριστικές ροές κάτω από συγκεκριμένους κανόνες και με όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών μας.
Στο πλαίσιο αυτό όλοι οι ταξιδιώτες  με προορισμό της Ελλάδας από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα «passenger locator form» η οποία είναι διαθέσιμη στο app visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία.
Έτσι οι επισκέπτες μπορούν να συμπληρώνουν το plf ακόμα και στο check in ή ακόμα και μετά την άφιξή τους στη χώρα μας.
Για την προστασία της υγείας όλων, Έλληνες μηχανικοί και γιατροί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων με βάση το οποίο επισκέπτες θα υπόκεινται σε στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό του.
Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

5.889 τεστ την πρώτη ημέρα

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο χθες σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5889 τεστ τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα», τόνισε στη διάρκεια του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.    
«Σημειώνεται πως επειδή ακριβώς τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα.
Επομένως είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους.
Σκοπός είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα.
Παρακολουθούμε στενά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου έτσι ώστε τα βήματα και το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες να επιβραδύνονται.
Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρωπινης ζωής.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων» επεσήμανε ο κ.Πέτσας.

Παγώνη (πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών): Επιτυχημένο το πρώτο τεστ από τις αφίξεις τουριστών

Τη θέση ότι επιτυχημένο ήταν το «πρώτο τεστ» όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών μέσω διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διατύπωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των 4.000 τεστ που έγιναν χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου στους τουρίστες που εισήλθαν στη χώρα θα είναι γνωστά σήμερα το απόγευμα.
«Σήμερα θα ξέρουμε.
Θα έχουμε την πρώτη εικόνα» είπε η κα.Παγώνη, τονίζοντας πάντως πως μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μετά την άφιξη των πρώτων τουριστών θα έχουμε σε 15 μέρες από σήμερα.
Ωστόσο, υποστήριξε πως τους ειδικούς δεν τους ανησυχούν τόσο τα νησιά.
«Ναι μεν οι άνθρωποι στα νησιά θέλουν τον τουρισμό ωστόσο φοβούνται αν υπάρξει κάποιο κρούσμα πώς αυτό θα αντιμετωπιστεί.
Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενα κρούσματα σε νησί θα αντιμετωπιστούν.
Έχουν ενημερωθεί οι γιατροί.
Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα.
Πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στον ελληνικό επιστημονικό κόσμο» τόνισε η κα.Παγώνη, η οποία παραδέχτηκε πως ανησυχία υπάρχει για τις μεγάλες πόλεις, για τα φαινόμενα διεξαγωγής πάρτι και συνωστισμού.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα από εδώ και πέρα, η κα.Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά πρόκειται να αυξηθούν, απ’ ότι φαίνεται με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, χαρακτήρισε εντούτοις αυτό το σενάριο αναμενόμενο. «Με βάση τα δεδομένα αλλά και τα μέτρα που έχουμε πάρει, πιστεύουμε πως δεν θα φτάσουμε να δούμε να γίνονται εδώ αυτά που βλέπουμε στην Αμερική.
Δεν είναι κάτι τραγικό.
Πιστεύω θα είναι αντιμετωπίσιμα» είπε η κα.Παγώνη.
Οι επισήμονες υποστηρίζουν πως το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας αποτελεί ένα δύσκολο πείραμα και συνιστά ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο όμως η χώρα πρέπει να πάρει.
Όπως αναφέρουν ο σχεδιασμός που έχει γίνει έως σήμερα με το σύστημα QR που επί της ουσίας συνιστά τον στοχευμένο έλεγχο των τουριστών είναι εξαιρετικός, ενώ υπογραμμίζουν πως συναγερμός θα σημάνει αν δούμε περισσότερα από 50 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

 
Για ποιους άνοιξε τις πύλες της η Ελλάδα

Από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της υποδεχόμενη πολίτες όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από 14 τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα:
- Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους των χωρών "Σένγκεν" (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας) των συνδεδεμένων στη Σένγκεν χωρών (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν) καθώς και της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
- Εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).
- Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα  και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.

Τι ισχύει για πτήσεις

Σημειώνεται ότι από 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

Χερσαία σημεία εισόδου

- Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
- Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Θαλάσσιες πύλες εισόδου

- Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους.
Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.
 
Yποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας PLF από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα έως 31/8

Η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in, προβλέπεται με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε και ισχύει από το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF).
Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/.
Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.  
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.
Κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα εισόδου τουριστών στην Ελλάδα υπήρξαν και αρκετοί ταξιδιώτες που δεν είχαν συμπληρώσει την εν λόγω φόρμα, πρόβλημα πάντως που ξεπεράστηκε καθώς την συμπλήρωσαν χειρόγραφα επί τόπου κατά την άφιξη τους, στις πύλες εισόδου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να κάνουν το τεστ.


Περιοριστικά μέτρα στον Εχίνο

Πάντως η ανησυχία των επιστημόνων παραμένει για τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα κυρίως στην περιοχή της Ξάνθης, όπου και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 160 κρούσματα από τις αρχές Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, μετά από σύσκεψη στον θάλαμο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αποφασίστηκε την περασμένη Δευτέρα 29/6 η μερική άρση της καραντίνας στην Κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης και η για επτά (7) ημέρες εφαρμογή πλαισίου μέτρων ως εξής:
1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.
2. Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
3. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.
4. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α' βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.
Πέρα όμως από την Ξάνθη, οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους και στην περιοχή της Καστοριάς, όπου πριν από 3 μήνες υπήρξε έξαρση της επιδημίας

Στους 192 οι νεκροί στην Ελλάδα - 23 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1/7 23 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3432, εκ των οποίων το 55% άνδρες αφορά άνδρες.
Τα 777 (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.906 (55,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 4 (44.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 88,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS