Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ώθησαν αγορές, τράπεζες +6% και ΧΑ +3,21% στις 662 μον. - Ορατές οι 680-690 μον. - Στο 1,15% το 10ετές ομόλογο

Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ώθησαν αγορές, τράπεζες +6% και ΧΑ +3,21% στις 662 μον. - Ορατές οι 680-690 μον. - Στο 1,15% το 10ετές ομόλογο
Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τα αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου ωθούν την αγορά προς τις 680-690 μονάδες
(upd12) Με ισχυρή άνοδο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 662 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες με κέρδη έως +6% αλλά με χαμηλές συναλλαγές, ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών και παίρνοντας ώθηση από τα στοιχεία από τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενώ θετικά επέδρασαν και τα θετικά μηνύματα για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο, ότι στις δημοπρασίες περιορίστηκαν τα κέρδη των τραπεζών που ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά  το +8% ενώ επιλεγμένα μη τραπεζικά blue chips έκλεισαν στα υψηλά της ημέρας όπως ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,17%, ΟΠΑΠ +6,61%, Μυτιληναιος +4,67%, ΟΤΕ +3,91%,...

Ειδικότερα, ο αριθμός των μισθωτών θέσεων εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκε κατά 4,8 εκατ. τον Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για 3 εκατ. θέσεις εργασίας ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1939.
Ο αριθμός των μισθωτών θέσεων εργασίας ανέκαμψε κατά 2,5 εκατ. τον Μάιο, μετά τη βουτιά-ρεκόρ κατά 20,687 εκατ. τον Απρίλιο ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 11,1% από το 13,3% τον Μάιο.
Ο δείκτης Dax στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +2,8% ενώ κέρδη +1% καταγράφει ο Dow Jones στην Wall Street .
Εν τω μεταξύ, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού στέλνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNtech, οι οποίες ανακοίνωσαν πως οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ήταν θετικές καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση.
Από την άλλη, παρά τα ενθαρρυντικά νέα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για τη διάθεση του εμβολίου στον πληθυσμό καθώς η ανάπτυξη του και ο έλεγχος για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητας είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.
Εν τω μεταξύ, η επίσημη πρεμιέρα για τον ελληνικό τουρισμό ξεκίνησε χθες Τετάρτη 1/7 την ώρα που η πανδημία παραμένει ενεργή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση η επανεκκίνηση του τουρισμού, είναι ένα μεγάλο και πολυσύνθετο στοίχημα από τις υγειονομικές αρχές της χώρας οι οποίες με μία πολύ δύσκολη διαδικασία θα προσπαθήσουν να ελέγξουν και να κάνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.
Στην κυβέρνηση κινούνται με γνώμονα την πεποίθηση πως από την επιτυχία του εν λόγω εγχειρήματος θα κριθεί ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και κατ’ επέκταση το εύρος της ύφεσης που αναμφισβήτητα θα πλήξει την ελληνική οικονομία στη διάρκεια του 2020.
Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου συγκάλεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 662 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 650-660 μονάδων και με επόμενη την ισχυρή αντίσταση των 680-690 μονάδων ενώ οι 630 μονάδες αποτελούν την πρώτη στήριξη.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +5,79% με υψηλό ημέρας +8,64% και ακολούθησαν Πειραιώς +3,38%, Alpha Bank +2,64% και Eurobank +1,7%.
Μεγάλη επιτυχία σημειώθηκε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς το ομόλογο υπερκαλύφθηκε 1,4 φορές ζητούσε 500 εκατ και προσφέρθηκαν 686,737 εκατ ευρώ.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα 500 εκατ καλύφθηκαν από ιδιώτες επενδυτές ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,75%.
Από την άλλη, σήμερα κλείνει το ομόλογο, ύψους 250 εκατ., του ομίλου Tιτάν ενώ το εύρος επιτοκίου καθορίστηκε μεταξύ 2,875% έως 3,125%.
Στόχος της εταιρίας είναι η πρόωρη αποπληρωμή παλαιότερης (287,8 εκατ. ευρώ ) και η αναδιάρθρωση του δανεισμού της, μεταθέτοντας ημερομηνίες λήξης-αποπληρωμής.
Eπίσης οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την εκκίνηση των έργων στο Ελληνικό αναμένοντας την ομολογιακή έκδοση που ετοιμάζει η Lamda  ύψους 320 εκατ. ευρώ.
Στα τραπεζικά νέα, είναι πλέον αντιληπτό ότι ο Ηρακλής είναι η μοναδική λύση για την μείωση των NPEs καθώς οι τράπεζες τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια και το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τα κύρια ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες.
Το πιο πιθανό σενάριο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι να ακολουθήσει τον Ηρακλή… ο Ηρακλής 2, όπου το ελληνικό κράτος θα έχει παράσχει εγγυήσεις 22 δισεκ ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση τα NPEs θα υποχωρήσουν στο 3% με 4% ακριβώς στον μέσο όρο της ευρωζώνης και οι τράπεζες υποχρεωτικά θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Όντως πλήρως εξυγιασμένες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 7,5 με 9 δισεκ. ευρώ.
Το μόνο βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι θα απαιτηθούν από τις τράπεζες για τον Ηρακλή 2 περίπου 5 δισεκ. κεφάλαια να δαπανήσουν και αυτά δεν υπάρχουν καθώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι θα έχει μηδενιστεί από τον Ηρακλή.
Η μεγάλη χρηματιστηριακή ανάκαμψη θα ξεκινήσει μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών θα είναι όντως ευοίωνες, θα έχουν καταστεί επενδύσιμες ενώ θα είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν καθαρό και ευοίωνο μέλλον.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,15% - επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - και το ιταλικό 10ετές στο 1,23%  και με το μεταξύ τους spread στις -8 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση  καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 142 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 0,98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,58% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,04%.
Περί τις 16:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Εθνική στο +8,64%...αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +5,4%,ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ......ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +5,28% και ο Γενικός Δείκτης στο +3,36%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +3,21% στις 662 μονάδες έχοντας υψηλό στις 662,95 μονάδες και χαμηλό 645,12 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 30,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22,8 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 318 χιλ. ευρώ και όγκου 50 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 662 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 650 -660 μονάδων και ακολουθούν οι 680-690 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 381 μονάδες,  διασπώντας οριακά την πρώτη αντίσταση των 380 μονάδων και ακολουθούν οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 330 μονάδες .

Τραπεζικά νέα

Το Cocos, το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές, των 2 δισεκ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσε να παραταθεί 3 χρόνια τουλάχιστον αναφέρει πηγή στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών.
Εάν και υπάρχει ακόμη χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις καθώς στην 7η περίοδο έκδοσης του θα μετατραπεί σε μετοχές δηλαδή το 2022, ωστόσο όπως αναφέρει αρμόδια πηγή «το θέμα δεν μας απασχολεί καθώς όσο η Πειραιώς διατηρεί CET1 πάνω από 7% και πληρώνει τους τόκους 165,46 εκατ ετησίως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Η παράταση κατά 3 ή και περισσότερα χρόνια δεν θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια»
Το CET1 της Πειραιώς ανέρχεται σε 13,2% ή 5,8 δισεκ. και σε fully loaded 10,8% σε κάθε περίπτωση δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.
Η Πειραιώς θα πληρώσει τα 165,466 εκατ ευρώ για τις μετατρέψιμες ομολογίες σε μετοχές Cocos ύψους 2,040 δισεκ. ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου 2020.
Η Πειραιώς εμφανίζεται συνεπής στις πληρωμές καταβολής τόκων αλλά θα πρέπει να καταβάλλει συνολικά 496 εκατ τόκους για το διάστημα 2020 με 2022.
Η Πειραιώς για το διάστημα 2016 με 2025 της πιθανής παράτασης θα έχει πληρώσει σε τόκους 1,65 δισεκ. ευρώ και μαζί με το Cocοs 2,040 δισεκ. συνολικά 3,7 δισεκ. ευρώ.

H επικαιρότητα

Τη στιγμή που η επιδημία του κορωνοϊού θερίζει τον πλανήτη καθώς καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και θανάτων, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από την επιστημονική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική Pfizer σε συνεργασία με τη γερμανική BioNtech ανακοίνωσαν πως οι κλινικές δοκιμές εμβολίου τους έχουν θετικά αποτελέσματα καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους που χορηγήθηκε.
Αν και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν πως πρέπει να ακολουθήσουν ευρύτερες δοκιμές προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου, τα νέα ότι οι ασθενείς ανέπτυξαν αντισώματα απέναντι στον ιό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στις αγορές της Ασίας.
Πάντως, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να επιτίθεται.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων (περίπου 53.000), την ώρα που μια σειρά από Πολιτείες αναστέλλουν ή αναθεωρούν το σχεδιασμό τους για το άνοιγμα των οικονομικών και των κοινωνιών τους επιφέροντας μεγαλύτερο κόστος στην αμερικανική οικονομία.
Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί και η Ινδία, σε εφαρμογή έθεσε  η Αυστραλία το lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο υπουργός Υγείας, David Clark υπέβαλε την παραίτηση του ύστερα από μια σειρά παραβιάσεων της καραντίνας από ταξιδιώτες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 516.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 10,7 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια.
Στο κόκκινο είναι η αγωνία της κυβέρνησης και των αρμόδιων επιστημόνων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ιδιαίτερα μετά το χθεσινό άνοιγμα των συνόρων και την άφιξη των πρώτων τουριστών.
Τα πρώτα νέα πάντως είναι ενθαρρυντικά καθώς είναι αρνητικά τα αποτελέσματα των πρώτων 250 από τα συνολικά 5.889 τεστ που έγιναν χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου σε τουρίστες που εισήλθαν στην χώρα.
Όλοι οι αρμόδιοι ειδικοί και επιστήμονες επισημαίνουν πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων με την έλευση χιλιάδων τουριστών, αλλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα είναι αυτά και κατά πόσο θα επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο τονίζουν ότι το επόμενο 10ήμερο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η πορεία της επιδημίας, γεγονός που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η τουριστική περίοδος.
Από το πώς θα κυλήσει αυτή η τουριστική περίοδος εξαρτώνται και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας και κυρίως της στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.432 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 192.
Στον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan πετάει το μπαλάκι το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της από μουσείο σε τέμενος.
Το ΣτΕ της Τουρκίας απεφάνθη ότι οι προηγούμενες αποφάσεις για τη διατήρηση του καθεστώτος ήταν σύννομες, παραπέμποντας σε παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις.
Γνωμοδότησε ωστόσο ότι για την αλλαγή του καθεστώτος αρκεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος.
Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί σε 15 ημέρες.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα Πέμπτη 2/7 οι ασιατικές αγορές, καθώς η αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού αντιστάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με το Χονγκ Κονγκ και την κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,11%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +2,13%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,17% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +1,36%.

Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη καταγράφονται σήμερα Πέμπτη 2/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,με «όχημα» τα θετικά μηνύματα για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού αλλά και το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς ξεκίνησε σταδιακά η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο αριθμός των μισθωτών θέσεων εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκε κατά 4,8 εκατ. τον Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για 3 εκατ. θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1939.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 1,6%, καταγράφοντας κέρδη για τέταρτη συνεχή ημέρα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +2,8%, ο CAC στο Παρίσι στο +2,6%, ο MIB στο Μιλάνο στο +2,8%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +3,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1,2%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,1%, ο S&P στο +1,1% και ο Nasdaq στο +1% ενώ το ETF GREC κινείται στο +2,49% (20,14 δολ.).

Κέρδη στις τράπεζες αλλά με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική

Ανοδικά έκλεισαν οι  τράπεζες αν και στις δημοπρασίες περιορίστηκαν τα κέρδη τους, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και με την Εθνική να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,3530 ευρώ, με άνοδο +5,79% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7010 ευρώ, με άνοδο +2,64%, με όγκο 8,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5620 ευρώ, με άνοδο +3,38% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 682 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4240 ευρώ, με άνοδο +1,7% με όγκο 9,7 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6390 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2135 ευρώ, με άνοδο +2,4%  και όγκο 252 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ.

Σημαντική άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΑΔΜΗΕ..
Επίσης αμετάβλητη σχεδόν έκλεισε η Coca Cola παρότι από σήμερα 2/7 οι μετοχές της διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα ύψους 0,62 ευρώ ανά μετοχή.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,32 ευρώ με άνοδο +0,09% και κεφαλαιοποίηση στα 8,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,50 ευρώ, με άνοδο +3,91% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,6720 ευρώ, με άνοδο +6% και αποτίμηση 852 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,39 ευρώ, με άνοδο +4,14% και κεφαλαιοποίηση 554 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,95 ευρώ με άνοδο +6,61% και αποτίμηση 3 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,02 ευρώ, με άνοδο +3,57% και κεφαλαιοποίηση 909 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,04 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,95 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,7250 ευρώ με άνοδο +4,67% και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,64 ευρώ με άνοδο +4,33% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,1150 ευρώ, με άνοδο +2,62% και κεφαλαιοποίηση 214 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0635 ευρώ, με άνοδο +5,31% και κεφαλαιοποίηση 60 εκατ. ευρώ.

Νέα ισχυρή ανοδική κίνηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,15% και το Ιταλικό 1,23% και το μεταξύ τους spread -8 μονάδες βάσης  

Νέα ισχυρή ανοδική κίνηση καταγράφεται σήμερα 2 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα τα οποία προσεγγίζουν τα ιστορικά τους χαμηλά.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6,8 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,15% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,23%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,15% με το αμερικανικό 10ετές 0,68% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,53 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,24% με απόδοση αγοράς 0,23% και απόδοση πώλησης 0,25%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,86 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,92%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,16 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07% με απόδοση αγοράς 1,08% και απόδοση πώλησης 1,05%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,28 και μέση απόδοση 1,15% με απόδοση αγοράς 1,16% και απόδοση πώλησης 1,14%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,20%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,95 μονάδες βάσης και 1,20% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 139,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,31%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 150,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,47%
Το ιστορικό χαμηλό 1,47% σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης και στα ιταλικά ομόλογα

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ενώ ειδικά στην Ιταλία σημειώνονται αγορές.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 2 Ιουλίου 2020 στο 1,23%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/7/2020 στο -0,40% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,23% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,91%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης