Τελευταία Νέα
Μπλε Φάκελος

Οι φούσκες μεγαλώνουν αλλά το εισόδημα παραμένει αμετάβλητο στις ΗΠΑ και διεθνώς

tags :
Οι φούσκες μεγαλώνουν αλλά το εισόδημα παραμένει αμετάβλητο στις ΗΠΑ και διεθνώς
Η αύξηση του δανεισμού έναντι της εργασίας και η εκτύπωση χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες έναντι της δημιουργίας παραγωγικής αξίας είναι η νέα παράδοξη κανονικότητα
Οι φούσκες διεθνώς μεγαλώνουν αλλά το εισόδημα δεν ακολουθεί την ίδια πορεία.
Οι φούσκες που έχουν προκαλέσει οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι ομοιόμορφες.
Όταν σκάσουν οι φούσκες πάλι δεν θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
Στην παγκόσμια οικονομία έχουν συμβεί παράδοξα πράγματα και ενώ σχεδόν τα πάντα φουσκώνουν, το εισόδημα δεν έχει αλλάξει.
Α δούμε ορισμένα στοιχεία.
Ο δείκτης μετοχών S&P 500 αυξήθηκε πέντε φορές από το χαμηλό του 2009 στις 667 μονάδες στο πρόσφατο υψηλό περίπου στα 3.386 μονάδες.
Το εισόδημά σας αυξήθηκε πέντε φορές από το 2009;
Πιθανώς όχι.
Τα σπίτια που πουλήθηκαν για 150.000 δολάρια το 2000 έχουν τώρα αξία 900.000 δολάρια, σχεδόν εξαπλάσια αύξηση από το 2000.
Το εισόδημά σας αυξήθηκε έξι φορές από το 2000;
Πιθανώς όχι.
Τα δίδακτρα των κρατικών πανεπιστημίων έχουν αυξηθεί περίπου 2,5 φορές από το 2004 έως το 2019.
Μήπως το εισόδημά σας αυξήθηκε 2,5 φορές από το 2004; Πιθανώς όχι.
Το μέσο εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών το 2000 ήταν περίπου 42.000 δολάρια.
Για να είναι ταυτόσημο το εισόδημα με την εξαπλάσια αύξηση στις αποτιμήσεις των κατοικιών, το εισόδημα έπρεπε να ανέρχεται στα 252.000 δολάρια το 2020.
Πόσα νοικοκυριά είδαν το εισόδημά τους να αυξάνεται από 42.000 δολάρια σε 252.000 δολάρια;
Όχι πολλά.
Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών το 2009 ήταν περίπου 50.000 δολάρια.
Για να είναι ταυτόσημο με την πενταπλάσια αύξηση των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο, αυτό το νοικοκυριό θα έπρεπε να έχει εισόδημα 250.000 δολάρια το 2020.
Πόσα νοικοκυριά είδαν το εισόδημά τους να αυξάνεται από 50.000 δολάρια σε 250.000 δολάρια;
Σίγουρα όχι πολλά.
Το νοικοκυριό που έχει εισόδημα 100.000 δολάρια το 2004 θα χρειαστεί να αυξήσει το εισόδημά του στα 250.000 δολάρια για να συμβαδίσει με την αύξηση των διδάκτρων στα κολέγια.
Πόσα νοικοκυριά αύξησαν το εισόδημά τους από 100.000 δολάρια σε 250.000 δολάρια τα τελευταία 15 χρόνια;
Σίγουρα όχι πολλά.
Με άλλα λόγια, αυτό που έχει μείνει στάσιμο τα τελευταία 20 χρόνια είναι οι μισθοί έναντι των φουσκών που έχουν προκαλέσει οι κεντρικές τράπεζες ωφελώντας μόνο το 0,1% των πολιτών δηλαδή τους πολύ πλούσιους.
Η εργασία και η αποτίμηση της εργασίας έχει χάσει έδαφος, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία έχουν αυξηθεί, υποχρεώνοντας πολλούς για να καλύψουν αυτές τις διαφορές να δανειστούν αυξάνοντας το ιδιωτικό χρέος.
Πριν από δύο γενιές, κανείς δεν ήξερε το όνομα του προέδρου της Federal Reserve. Τώρα αυτός ο πρόεδρος βρίσκεται στις ειδήσεις καθημερινά.
Οι εκθέσεις των προέδρων της Fed από τα μέσα ενημέρωσης υπερβαίνει κατά πολύ τις παρεμβάσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ή της πλειοψηφίας της Γερουσίας, ή ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Στην πραγματικότητα, το έθνος έχει εξαρτηθεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες και την περιορισμένη ατζέντα τους (επέκταση του πλούτου και της δύναμης του χρηματοπιστωτικού τομέα).
Η εκλεγμένη κυβέρνηση και η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών στον πραγματικό κόσμο έχουν μείνει πίσω στην παραγωγή πλούτου.
Η αύξηση της χρηματοδότησης μέσω νομισματικών εργαλείων και η παρακμή της αξίας της εργασίας είναι το αποτέλεσμα της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών που παράγουν «πλούτο» και επομένως «ανάπτυξη».
Κάποτε η κατανάλωση χρηματοδοτείτο από τους μισθούς της εργασίας και οι επενδύσεις θα χρηματοδοτούνταν από τις αποταμιεύσεις.
Αυτή η εποχή έχει παρέλθει.
Η αύξηση του δανεισμού έναντι της εργασίας και η εκτύπωση χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες έναντι της δημιουργίας παραγωγικής αξίας είναι η νέα παράδοξη κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης