Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αγορές, θετικά μηνύματα για εμβόλιο, αγορά εργασίας ΗΠΑ - Κέρδη έως +0,45% ο S&P 500, σε ιστορικά υψηλά o Nasdaq, στο +2,84% ο DAX

Άνοδος στις αγορές, θετικά μηνύματα για εμβόλιο, αγορά εργασίας ΗΠΑ - Κέρδη έως +0,45% ο S&P 500, σε ιστορικά υψηλά o Nasdaq, στο +2,84% ο DAX
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα διεθνή  χρηματιστήρια σήμερα 2/7, με «όχημα» τα θετικά μηνύματα για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού
Ανοδικά κινήθηκαν τα διεθνή  χρηματιστήρια σήμερα 2/7, με «όχημα» τα θετικά μηνύματα για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και το ρεκόρ που κατέγραψαν οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο.
Τη στιγμή που η επιδημία του κορωνοϊού θερίζει τον πλανήτη καθώς καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και θανάτων με νέα ημερήσια παγκόσμια ρεκόρ όσον αφορά τις νέες μολύνσεις από τον ιό, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από την επιστημονική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική Pfizer σε συνεργασία με τη γερμανική BioNtech ανακοίνωσαν πως οι κλινικές δοκιμές εμβολίου τους έχουν θετικά αποτελέσματα καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους που χορηγήθηκε.
Αν και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν πως πρέπει να ακολουθήσουν ευρύτερες δοκιμές προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου, τα νέα ότι οι ασθενείς ανέπτυξαν αντισώματα απέναντι στον ιό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στις αγορές της Ασίας.
Πάντως, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να επιτίθεται.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων (περίπου 53.000), την ώρα που μια σειρά από Πολιτείες αναστέλλουν ή αναθεωρούν το σχεδιασμό τους για το άνοιγμα των οικονομικών και των κοινωνιών τους επιφέροντας μεγαλύτερο κόστος στην αμερικανική οικονομία.
Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, όπου οι θάνατοι στη Βραζιλία ξεπέρασαν τους 60.000 ενώ το Μεξικό ξεπέρασε σε θανάτους λόγω της επιδημίας την Ισπανία ενώ σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί και η Ινδία, η οποία τις τελευταίες 12 ημέρες είδε τα κρούσματα στην χώρα να αυξάνονται κατά 200.000.
Ισχυρά κέρδη σημειώνουν και εταιρείες των κλάδων που εξαρτώνται πιο άμεσα από την πλήρη επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι εταιρείες διαχείρισης κρουζιέρας και οι αεροπορικές.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ανέκτησε 4,76 εκατ. θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, μετά τις μαζικές απώλειες των προηγούμενων μηνών εν μέσω του «κλειδώματος» της κοινωνικής και οικονομικής ζωής για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,36% στις 25.827 μονάδες.
Ο δείκτης  S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,45% στις 3.130 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +0,52% στις 10.257 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 27,68 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε άνοδο +2,84% στις 12.608 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +2,88% στις 19.886 μονάδες.
Image

Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς ξεκίνησε σταδιακά η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο αριθμός των μισθωτών θέσεων εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκε κατά 4,8 εκατ. τον Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για 3 εκατ. θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1939.
Ο αριθμός των μισθωτών θέσεων εργασίας ανέκαμψε κατά 2,5 εκατ. τον Μάιο, μετά τη βουτιά-ρεκόρ κατά 20,687 εκατ. τον Απρίλιο.
Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 11,1% από το 13,3% τον Μάιο.
Η μείωση είναι μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.
Όσον αφορά τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, ανήλθαν στα 1,427 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων (1,38 εκατ. )
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 59 χιλ. στα 19,3 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 9,7% τον Μάιο, στα 54,6 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 53,1 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές τον Μάιο μειώθηκαν 4,4% στα 144,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,9% στα 199,1 δισ. δολάρια.
Οι συνολικές εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 32% από τον Μάιο του 2019, ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν χαμηλότερα 25%, καθώς η πανδημία επιβραδύνει το εμπόριο παγκοσμίως.
Στα εταιρκά νέα της ημέρας ξεπέρασε τις προσδοκίες η αμερικανική ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, στις παραδόσεις οχημάτων το δεύτερο τρίμηνο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι παρήγαγε πάνω από 82.000 οχήματα και παρέδωσε 90.650 παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχε παραδώσει 88.400 οχήματα.

Κέρδη στις ευρωαγορές εν μέσω αισιοδοξίας για εμβόλιο

Έντονα ανοδικά συνέχισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης, ακολουθώντας τα κέρδη σε Ασία και ΗΠΑ, με τους επενδυτές να αντλούν ώθηση από τις ελπίδες για ένα εμβόλιο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής.
Ένας άτυπος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των τραπεζών της χώρας, καθώς η ροή των πιστώσεων εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού έχει σταματήσει.
Image
Η κυβέρνηση της Ιταλίας ρίχνει το φταίξιμο στις τράπεζες για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στα επείγοντα δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι εποπτικές αρχές της χώρας κατηγόρησαν 16 τράπεζες ότι παρεμπόδισαν την πρόσβαση σε δάνεια που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι σε τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα.
Τις Unicredit, Intesa SanPaolo, Banca Sella και Findomestic.
Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας και μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης της ήταν να βασιστεί στις τράπεζες για να στηρίξουν τις προβληματικές εταιρείες μέσω κρατικών εγγυήσεων.
Σύμφωνα με τον Carlo Bonomi, πρόεδρο του ιταλικού επιχειρηματικού λόμπι Confindustria, το σύστημα των κρατικών εγγυήσεων δεν λειτουργεί σωστά, κατηγορώντας για υπερβολική γραφειοκρατία.
Τον Απρίλιο, αμέσως μετά την υιοθέτηση μέτρων διάσωσης έκτακτης ανάγκης, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις κάλεσαν αμέσως τις τράπεζές τους να δώσουν δάνεια, αλλά δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν οικονομική υποστήριξη.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, τα οποία ενημερώθηκαν στα τέλη Μαΐου, οι τράπεζες παρείχαν δάνεια περίπου 10 δισ. ευρώ, αλλά οι αιτήσεις ανήλθαν σε 50 δισ. ευρώ.
Η τραπεζική αρχή δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στην καινοτομία των μέτρων και στον υπερβολικό αριθμό αιτημάτων.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Μάιο από το 7,3% του Απριλίου, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Στο σύνολο της ΕΕ των 27 κρατών - μελών, η ανεργία αυξήθηκε τον Μάιο στο 6,6% από 6,5%.
Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, πολλές μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης προχώρησαν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Κατά 0,6% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές παραγωγού κινήθηκαν 0,5% χαμηλότερα, σε μηνιαία βάση.
Τον Απρίλιο του 2020, οι τιμές είχαν κινηθεί 2,0% αρνητικά στην ευρωζώνη και 1,9% στην ΕΕ, σε μηνιαία βάση.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι τιμές στην ευρωζώνη και την ΕΕ έκαναν βουτιά 5% και 4,6% αντίστοιχα.
Μεταξύ των κρατών-μελών, τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση είχε το Βέλγιο (-4,6%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο είχε η Ελλάδα, όπου οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 1,2% σε μηνιαία βάση.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας, αισιοδοξία για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Στο +0,11% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +2,13%

Με  κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (2/7) οι αγορές της Ασίας, καθώς η αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού αντιστάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με το Χονγκ Κονγκ και την κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,11% στις 22.145,9 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,66% και τις 6.032,7 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,36% στις 2.135,3 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,7% στις 4.948,7 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +2,48% στις 25.033,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο +0,87% στις 11.805,1 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +2,13% στις 3.090,5 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,29% και τις 12.269,4 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης