Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Σκληραίνουν τη στάση τους οι ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, εντείνεται το γεωπολιτικό ρίσκο

Rabobank: Σκληραίνουν τη στάση τους οι ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, εντείνεται το γεωπολιτικό ρίσκο
Το ομόφωνο «ναι» για κυρώσεις κατά του Πεκίνου αυξάνει το γεωπολιτικό ρίσκο, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Εντείνεται το γεωπολιτικό ρίσκο, καθώς οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Κίνα, όπως υποστηρίζει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Την Τετάρτη 1 Ιουλίου ψηφίστηκε ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη Χονγκ Κονγκ.
Όπως ανέφερε η κινεζική εφημερίδα Global Times, πλέον επικρέμαται μια δαμόκλειος σπάθη άνωθεν των κεφαλών των επικριτών του Πεκίνου.
Την ίδια στιγμή, η τροχιά των σινοαμερικανικών σχέσεων διαγράφει ραγδαία επιδείνωση.
Φυσικά, οι αγορές είναι πολύ απασχολημένες με τα ενθαρρυντικά νέα που επιφυλάσσει η προοπτική εύρεση ενός εμβολίου κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στον απόηχο αυτών των νέων εκδηλώνουν ισχυρή ανοδική αντίδραση.
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος θέλησε να προβεί στην επιβολή «σκληρών» κυρώσεων εναντίον μελών του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…
Η απόφαση βρήκε έρεισμα στην κατάσχεση την Τετάρτη 1 Ιουλίου φορτίου με 11,8 τόνους ανθρώπινης τρίχας που προοριζόταν για την κατασκευή περουκών, το οποίο καταπώς φαίνεται προέρχεται από κέντρα «επιμόρφωσης» στο Σιντζιάνγκ, όπου κρατούνται όμηροι μουσουλμάνοι Ουιγούροι.
Φυσικά, το Πεκίνο εξοργίστηκε.
Όπως αναμενόταν, μέσα σε λίγες ώρες, η απόφαση αυτή εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, παρότι έχει ήδη εγκριθεί στη Γερουσία.
Να σημειωθεί πως αφορούσε κυρίως κινεζικές τράπεζες που συνεργάζονται με αξιωματούχους που εφαρμόζουν το νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ.
Συνταγματικά, η Γερουσία πρέπει τώρα να εγκρίνει ξανά το νομοσχέδιο, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν θα πάρει καθόλου χρόνο, δεδομένου του κλίματος που υπάρχει στην Ουάσιγκτον.
Στη συνέχεια, θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump και θα γίνει νόμος του κράτους.
Υπό αυτές τις συνθήκες κάθε μέλος του Κογκρέσου, κατά πάσα πιθανότητα, παραβίασε τον νόμο του Χονγκ Κονγκ με τις ενέργειές του.
Ως εκ τούτου, μπορεί να συλληφθεί αν επισκεφθεί την Κίνα.
Το νομοσχέδιο της Γερουσία αναφέρει επίσης ότι οποιοδήποτε ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που πραγματοποιεί «σημαντικές συναλλαγές» με οποιονδήποτε στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ή στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (NPC), ή στο Γραφείο Συνδέσμου Κίνας του Χονγκ Κονγκ, θα αποκοπεί επίσης από το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.
Πάντως, όσοι θεωρούν πως ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο Joe Biden θα κινηθεί διαφορετικά θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα λόγια της προέδρου της δημοκρατικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi:
«Ο νέος νόμος περί εθνικής ασφάλειας του Πεκίνου αποτελεί θανατηφόρο χτύπημα για τις ελευθερίες και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην υπόλοιπη Κίνα.
Οι κυρώσεις είναι αναγκαίες».
Με άλλα λόγια, το νήμα που κρατά τη δαμόκλειο σπάθη κρεμασμένη μάλλον θα σπάσει γρήγορα – πιο γρήγορα από την εύρεση ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed, που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 1 Ιουλίου, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, προς το παρόν, δεν επιθυμεί να υιοθετήσει το μέτρο του ελέγχου της καμπύλης απόδοσης, ενώ σίγουρα είναι κάθετα αντίθετα με τα αρνητικά επιτόκια. Όπως υποστηρίζει ο παρατηρητής της Fed, Philip Marey, η μόνη λογική εναλλακτική είναι η πρώτη.
Και όσο πιο γρήγορα ξεσπάσουν οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούσαμε να μάθουμε πώς θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης