Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises: Η αβεβαιότητα και ένα ακόμη lockdown, χαριστική βολή στην οικονομία των ΗΠΑ

tags :
Mises: Η αβεβαιότητα και ένα ακόμη lockdown, χαριστική βολή στην οικονομία των ΗΠΑ
Αν θέλετε να σκοτώσετε ξανά την οικονομία, συνεχίστε να απειλείτε με ένα ακόμη lockdown, τονίζει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο Mises, προς τους ηγέτες
Αν θέλετε να σκοτώσετε ξανά την οικονομία, συνεχίστε να απειλείτε με ένα ακόμη lockdown, τονίζει σε ανάλυσή του το αυστριακό Ινστιτούτο Mises, προς τους ηγέτες χάραξης πολιτικής, θέλοντας να τονίσει μεταξύ άλλων, και τη σημασία της ψυχολογίας από την πολιτική αβεβαιότητα στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
Την πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις επέβαλαν το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο όνομα της καταπολέμησης της εξάπλωσης του COVID-19, η αγορά εργασίας κατέρρευσε.
Σαράντα εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους, και τουλάχιστον 20 εκατομμύρια από αυτούς εξακολουθούν να είναι άνεργοι.
Τα έσοδα στην Αμερική μειώθηκαν σε τόσο χαμηλά επίπεδα που τα ομοσπονδιακά φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και παρέμειναν κάτω από το 25% τον Μάιο.
Αυτές είναι απώλειες ιστορικών διαστάσεων.
Μένει να δούμε αν η χώρα ξεκίνησε να δουλεύει ξανά πάνω σε κάτι που θα μπορούσε ρεαλιστικά να ονομαστεί «ανάκαμψη» τον Ιούνιο, όταν οι νέες νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμεναν ακόμη πάνω από το ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.
Αυτό παραμένει πολύ κακό δεδομένο.
Παρ 'όλα αυτά, συνεχίζουμε να ακούμε για το πώς, κάποια μέρα σύντομα, θα δούμε στοιχεία «ανάκαμψης σχήματος V» κατά την οποία οι θέσεις εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη θα επιστρέψουν.
Ωστόσο, αυτό που εξακολουθούμε να βλέπουμε είναι κυβερνήσεις – μια μικρή ομάδα κυβερνητικών στελεχών με κάποιους μη εκλεγμένους γραφειοκράτες που επί του παρόντος κυβερνούν με διατάγματα - να ανακοινώνουν έναν ακόμη γύρο κλεισίματος επιχειρήσεων και άλλων κυβερνητικών κανονισμών διατεθειμένων να μικροδιαχειριστούν κάθε πτυχή των καθημερινών αλληλεπιδράσεων μιας επιχείρησης με τους πελάτες της.
Αυτό είναι πιθανό να επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό, οποιαδήποτε ανάκαμψη σχήματος V που θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει δίνοντας στις επιχειρήσεις έναν ισχυρό λόγο για να αναβάλουν περαιτέρω τα σχέδια για την υλοποίηση προσπαθειών για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που σημειώθηκε τον Απρίλιο και το Μάιο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολλές επιχειρήσεις είναι απαγορευτικές οι προσλήψεις, αλλά οφείλεται επίσης και στην «αβεβαιότητα του καθεστώτος».
Η «αβεβαιότητα του καθεστώτος» είναι ένα φαινόμενο που σκοτώνει τον πλούτο, σκοτώνει τη δουλειά, στο οποίο οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ιδιοκτητών δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον λόγω ιδιότροπων, απρόβλεπτων και ασυνεχών κυβερνητικών παρεμβάσεων.
Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σε κάθε περίπτωση παρατείνει τις οικονομικές υφέσεις.
Όπως έδειξε ο οικονομικός ιστορικός Robert Higgs, η αβεβαιότητα του καθεστώτος ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη μακρά διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να εφαρμόζει ένα πραγματικό μπαράζ νέων κανονισμών και διάσωσης οπότε και υπήρχαν λίγα όρια στην κυβερνητική δράση και το νομικό περιβάλλον ήταν επιρρεπές να αλλάξει ουσιαστικά σε σύντομο χρονικό διάστημα ή σε μια σειρά διαδοχικών διαδικασιών.
Δεν προκαλεί έκπληξη, υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιχειρήσεις δίστασαν να συμμετάσχουν σε νέα σχέδια για επέκταση, ανάπτυξη, απασχόλησης ή επενδύσεων.
Τώρα, χάρη στον επόμενο "δεύτερο γύρο" lockdown του κράτους, οι επιχειρήσεις βρίσκονται και πάλι σε παρόμοια θέση.
Για παράδειγμα, ο κυβερνήτης του Κολοράντο Jared Polis ανακοίνωσε ότι το γραφείο του κυβερνήτη έκλεισε για άλλη μια φορά μπαρ και νυχτερινά κέντρα, μετά από λίγες μόνο εβδομάδες για να παραμείνει ανοιχτό.
Αυτό συμβαίνει μετά από μια μικρή αύξηση νέων κρουσμάτων στην πολιτεία.
Ποια ήταν η νομική διαδικασία για την υπαγόρευση σε αυτές τις επιχειρήσεις να πρέπει να παραμείνουν κλειστές;
Δεν υπήρχε.
Από όσα γνωρίζουμε, ο Polis αποφάσισε χθες 1/7 το πρωί στο ντους ότι θα ήταν σωστό να κλείσει ξανά τα μπαρ.
Δεν υπάρχει συζήτηση, κανένας έλεγχος και ισορροπία, καμία περίοδος για δημόσια σχόλια.
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ένας πολιτικός μπορεί απλώς να αποφασίσει να κλείσει τις επιχειρήσεις όποτε του το επιβάλλει η διάθεσή του και ο Polis δεν είναι ο μόνος. 
Κυβερνήτες κι άλλων πολιτειών έχουν αναλάβει παρόμοιες αποφάσεις, από την Καλιφόρνια έως τη Νέα Υόρκη ή το Τέξας και τη Φλόριντα.
Τα μπαρ, και άλλες επιχειρήσεις, κλείνουν και πάλι με κυβερνητικό διάταγμα.
Ή όπως στη Νέα Υόρκη, δεν τους επιτρέπεται να ανοίγουν καθόλου.
Κάποιοι παρατηρητές μπορεί να πουν "καλά, είναι μόνο μπαρ και μια μικρή μειοψηφία επιχειρήσεων.
Δεν είναι μεγάλη υπόθεση!"
Δεν είναι έτσι γιατί επειδή κλείνουν "μόνο" μπαρ, δεν σημαίνει ότι αργότερα δεν θα είναι όλα τα εστιατόρια, τα κουρεία και τα γραφεία.
Το πλέον άσχημο είναι ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός, ούτε απάντηση στο ερώτημα, σε ποιο αριθμό κρουσμάτων μια τοπική κυβέρνηση θα αποφασίσει να επεκτείνει το κλείσιμο». 
Είναι σαν να μην υπάρχουν αντικειμενικά πρότυπα ή καθοδήγηση από μια μυστική χούντα γραφειοκρατών που αποφασίζει την τύχη μιας επιχείρησης.
Όσοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό, αποφασίζουν προφανώς το κλείσιμο των επιχειρήσεων βάσει προσωπικών ιδιοτροπιών ή πολιτικών πιέσεων.
Το χειρότερο, αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβούν χωρίς καμία προειδοποίηση.
Ακόμα και μετά από μήνες συζητήσεων σχετικά με σχέδια αντιμετώπισης του COVID-19, οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ή καθιερώσει καθόλου πρότυπα για να κρίνουν εάν είναι απαραίτητο το κλείσιμο επιχειρήσεων ή το κλείσιμο επιχειρήσεων.
Έτσι, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αφήνονται να μαντέψουν τι θα μπορούσαν να κάνουν οι κυβερνήσεις στη συνέχεια, χωρίς ένα προγραμματισμό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «δέουσα διαδικασία» ή ακόμη και «νομοθετική διαδικασία».
Είναι απλώς θέμα ενός άνδρα ή μιας γυναίκας που εκδίδει αναφορές σχετικά με το εάν επιτρέπεται ή όχι σε έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης να χρησιμοποιήσει την περιουσία του. Επιπλέον, απλώς και μόνο επειδή είναι δουλειά κάποιου άλλου σήμερα, δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι δική σας δουλειά αύριο, αυτή που θα κλείσει.
Αυτή είναι η φύση της αβεβαιότητας του καθεστώτος.
Ένας γύρος κανονισμών τώρα, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ χειρότερο να ακολουθήσει.
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη σε σχήμα V.
Μετά από μια περίοδο «νέου ανοίγματος» μόνο για έναν μήνα, οι κυβερνήσεις πραγματοποιούν ήδη νέα κλεισίματα επιχειρήσεων και διεκδικούν την εξουσία να εμπλακούν σε αυτές τις διακοπές.
Είναι σαν το σύστημα να έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιεί την αβεβαιότητα του καθεστώτος και να καταστρέφει την απασχόληση και το εισόδημα.
Για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, δεν υπάρχει τέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης