Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απόσυρση των διεθνών επενδυτών από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές - Τι συμβαίνει, γιατί ανησυχούν;

Απόσυρση των διεθνών επενδυτών από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές - Τι συμβαίνει, γιατί ανησυχούν;
Η αβεβαιότητα επιταχύνει τις διαδικασίες ρευστοποίησης των διεθνών Ευρωπαίων διαχειριστών από τις τραπεζικές μετοχές
Η αβεβαιότητα σχετικά με την κλίμακα των πιθανών χρηματοοικονομικών απωλειών που προκαλούνται από  την πανδημία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες ρευστοποίησης των διεθνών και Ευρωπαίων διαχειριστών από τις τραπεζικές μετοχές ενώ οι θέσεις τους πια έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Αυτά παρατηρούν οι Financial Times σε προσφατο άρθρο τους.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας τα πράγματα  δεν είναι  πολύ  διαφορετικά.
Απλώς η αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες πραγματοποιήθηκε μάλλον σε προηγούμενο χρόνο.
Οι επενδύσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι της τάξης των 900 εκατ. ευρώ  ενώ οι επενδύσεις σε τράπεζες δεν ξεπερνούν σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις τα 15 εκατ. ευρώ.
Κάτι το οποίο σημαίνει πως τα ελληνικά αμοιβαία παραμένουν υποεπενδυμένα σε μετοχές τραπεζών παρά το γεγονός πως αρκετές εταιρίες διαχείρισης ανήκουν σε τραπεζικούς ομίλους.
Το ποσοστό αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει εκτός και εάν συμβούν καινούρια κοσμοϊστορικά γεγονότα που να μεταβάλλουν προς το καλύτερο τα δεδομένα για τις τράπεζες κάτι που δεν θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.
Οι ενεργοί  παγκόσμιοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν μειώσει την έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες από 2,6% στις αρχές του 2018 σε μόλις 1,1%, ρεκόρ χαμηλό σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων Copley Fund Research όπως αναφέρει το διεθνές δημοσίευμα.
Η εταιρεία συμβούλων εξέτασε δεδομένα από 406 παγκόσμια μετοχικά κεφάλαια με συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρονολογούνται από τον Ιανουάριο του 2011.
Αυτή η ομάδα 406 κεφαλαίων έχει αποσύρει 981 εκατομμύρια δολάρια από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα μόνο τους τελευταίους έξι μήνες.
Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να πει με σχετική ασφάλεια πως οι τράπεζες δεν αποτελούν μια πρώτης τάξεως επένδυση ιδιαίτερα τώρα που τα πράγματα δυσκολεύουν για τον κλάδο.
Οι παγκόσμιοι επενδυτές αποσύρονται από τις τράπεζες καθώς εκτιμούν επιδείνωση των  χρηματοοικονομικών συνθηκών για επιχειρήσεις και ιδιώτες,  στο πλαίσιο της πανδημίας και των προβλημάτων που αυτή έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία.
Η δημοτικότητα της HSBC έχει αποδυναμωθεί δραματικά μεταξύ των παγκόσμιων διαχειριστών μετοχών. 
Η HSBC στοχεύει στη μείωση του ετήσιου κόστους κατά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια με ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 35.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν έχει ακόμη κερδίσει τους αναλυτές της City. Δεκατέσσερις αναλυτές που καλύπτουν την HSBC έχουν επί του παρόντος σύσταση «πώλησης», ενώ μόνο πέντε δίνουν σύσταση αγοράς σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Σε ρεκόρ χαμηλής πτήσης σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις των ξένων διαχειριστών βρίσκονται τράπεζες όπως οι Standard Chartered, ING BNP Paribas , Banco Santander. 
Ο Jason Napier, αναλυτής της UBS, δήλωσε ότι είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να γνωρίζουν πόσοι από τους πελάτες τους θα αποδειχθούν οικονομικά βιώσιμοι όταν τα κυβερνητικά προγράμματα πάψουν να υπάρχουν
Οι τράπεζες ελληνικές και ξένες έχουν να αντιμετωπίσουν νέα κόκκινα δάνεια κάτι το οποίο διαμορφώνει καινούρια δεδομένα για τους διαχειριστές.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης