Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η πανδημία ευκαιρία για την Epsilon Net – Το σχέδιο για τη μετάταξη στην Κύρια Αγορά

Η πανδημία ευκαιρία για την Epsilon Net – Το σχέδιο για τη μετάταξη στην Κύρια Αγορά
Τηλεργασία για μηχανογράφηση εταιρειών κάνουν τη διοίκηση να αισιοδοξεί για το μέλλον της εταιρείας
Έτοιμη για το επόμενο βήμα της αναβάθμισης των μετοχών της από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του ΧΑ μέσω αύξησης κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών επενδυτών είναι η Epsilon Net.
Συγκεκριμένα στις 7/7 θα σταματήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας στην ΕΝ.Α. και στις 8/7 θα ξεκινήσει η δημόσια πρόσφορά.
Όλες οι διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις 15/7 όπου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση όλων των μετοχών (παλιών και νέων) στην Κύρια Αγορά.
Ανώτατη τιμή διάθεσης είναι τα 2,80 ευρώ και η εταιρεία θα εκδώσει 2,224 εκατ. μετοχές.
Στην περίπτωση που η έκδοση καλυφθεί πλήρως και στο ανώτατο όριο τιμής, θα αντληθούν 6,2 εκατ. ευρώ και το νέο σύνολο μετοχών θα είναι 13,4 εκατ. τεμάχια.
Παράλληλα το ποσοστό του βασικού μετόχου Γιάννη Μίχου θα μειωθεί από το 84,78% στο 70,71%.
Σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους η πανδημία εξελίσσεται σε ευκαιρία για εταιρείες όπως η Epsilon Net.
Η διοίκηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον καθώς η εταιρεία είχε ανιχνεύσει την τάση για τηλεργασία από το 2015 και άρχισε να επενδύσει σε αυτή, όταν άρχισε να φαίνεται πως τα κινητά τηλέφωνα «αντικαθιστούν» τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Σήμερα φαίνεται πως με την πανδημία αυτή η τάση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον.
Η εταιρεία με τις εφαρμογές που προσφέρει μία επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί από απόσταση και να βλέπει παραγγελίες, τιμολόγια, πωλήσεις κ.α.
Σύμφωνα με τη διοίκηση η εταιρεία είναι σε υψηλό επίπεδο τεχνολογίας σε αυτά τα προϊόντα σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα λόγω της μηχανογράφησης των επιχειρήσεων στοχεύει να γίνει πάροχος της ΑΑΔΕ και έχει υποβάλει σχετικό φάκελο.
Η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικών βιβλίων και παραστατικών, αποτελεί μία μεγάλη πηγή για αύξηση των εσόδων της εισηγμένης, η οποία έχει ήδη χιλιάδες λογιστές για πελάτες της και εκτιμά πως πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εξωτερικό λογιστή θα επιλέξουν το ίδιο σύστημα με του λογιστή τους αφού εκτός από την ΑΑΔΕ θα συνδέονται απευθείας και με το λογιστή.
Στην επόμενη τριετία εκτιμάται από την εταιρεία πως θα είναι μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων, οι οποίες θα μπουν στη μηχανογράφηση.
Παράλληλα το υπουργείο δίνει φορολογικά κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ένα επιπλέον λόγο να έρθουν στις εταιρείες που θα πιστοποιηθούν ως πάροχοι ηλεκτρονικής πληροφόρησης.
Ο όμιλος της Epsilon Net εμφάνισε το 2019 πωλήσεις 17,97 εκατ. ευρώ από 16,23 εκατ. ευρώ με τη διοίκηση να σημειώνει πως το 60% είναι επαναλαμβανόμενο έσοδο.
Όσο αυξάνεται ο τζίρος θα αυξάνεται το EBITDA καθώς έχει ώριμες επενδύσεις η εταιρεία πλέον ανέφερε η διοίκηση, σημειώνοντας παράλληλα πως θέλει η κερδοφορία να είναι όσο πιο καθαρή γίνεται και να εμφανίζεται στις ταμειακές ροές γι΄αυτό και είναι πιο συντηρητική στα άυλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι αρκετά χαμηλά (4,8 εκατ. ευρώ το 2019).
Τα EBITDA ανήλθαν στα 3,2 εκατ. ευρώ από 2,38 εκατ. ευρώ το 2018 και τα καθαρά κέρδη στα 1,41 εκατ. ευρώ από 1,04 εκατ. ευρώ.
Για το 2020 και με στοιχεία εξαμήνου η διοίκηση ανέφερε πως καταγράφεται οριακή μείωση 1% στις πωλήσεις αλλά θεωρεί πως θα καλυφθεί η πτώση και θα ενισχυθούν οι πωλήσεις στους επόμενους μήνες.

Πού θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Η διοίκηση εκτιμά πως στα επόμενα 2 έτη θα επενδυθούν 12-15 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν:
1. Συμμετοχή σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας. Η Εταιρεία σκοπεύει να συμμετάσχει στο μετοχικό ή εταιρικό κεφάλαιο εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό.
Η συμμετοχή θα πραγματοποιείται μέσω αγοράς υφιστάμενων μετοχών ή/και εταιρικών μεριδίων ή/και μέσω συμμετοχής σε αυξήσεις κεφαλαίων ή/και μέσω συμμετοχής σε ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου.
Οι εταιρείες στις οποίες η Εταιρείας σκοπεύει να συμμετάσχει θα διαθέτουν:
▪ εξειδικευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία και προϊόντα σε συμπληρωματικούς τομείς με εκείνους που ήδη δραστηριοποιείται ο Όμιλος, ή
▪ πελατολόγιο από Μεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις, που είτε δεν χρησιμοποιούν κάποια από τα προϊόντα λογισμικού και υπηρεσιών που διαθέτει ο Όμιλος είτε έχουν παρωχημένες τεχνολογικά λύσεις λογισμικών εμπορικών εφαρμογών, ERP, CRM και WMS και για αυτό το λόγο θα είναι πιθανοί πελάτες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου.
Οι βασικοί στόχοι των εν λόγω συμμετοχών είναι οι εξής:
▪ Η ανάπτυξη σε νέες Κάθετες αγορές
▪ Η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου με συμπληρωματικά προϊόντα ή/και υπηρεσίες.
▪ Η ενίσχυση του πελατολογίου με Μεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέργειες πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών της Εταιρείας (σταυροειδείς πωλήσεις). Η Διοίκηση της Εταιρείας δηλώνει ότι οι υποψήφιες προς εξαγορά εταιρείες ουδεμία σχέση θα έχουν με τα διοικητικά, διαχειριστικά και εποπτικά όργανα και ανώτερα διοικητικά στελέχη της Εταιρείας.

2. Ανάπτυξη νέων προϊόντων λογισμικού για Κάθετες αγορές για την Ελλάδα ή/και το εξωτερικό:
Η Εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τη σειρά προϊόντων της που ανταποκρίνονται στις ανάγκες επιχειρήσεων και οντοτήτων σε Κάθετες Αγορές, νέες ή/και υφιστάμενες.
3. Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις πληροφορικής με στόχο την εξεύρεση συνεργατών για την επέκταση του Ομίλου στο εξωτερικό
Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν θα έχουν δικαίωμα στο μέρισμα για τη χρήση 2019. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης