Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Nέα βουτιά για τη λίρα, καλπάζει ο πληθωρισμός

Τουρκία: Nέα βουτιά για τη λίρα, καλπάζει ο πληθωρισμός
Το εύθραυστο το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας βυθίζει τη λίρα
Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα επεφύλασσαν οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου, καθώς το νόμισμα «βλέπει» ξανά τα χαμηλά του Μαΐου.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό σχόλιό του ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας εκφράζεται κυρίως μέσω εξωτερικών χρηματοδοτικών κινδύνων.
Ως εκ τούτου, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους όσον αφορά την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, με τον πληθωρισμό να καλπάζει.
Το νόμισμα, που σημείωσε πτώση ρεκόρ στις 7 Μαΐου, έφτασε μέχρι και στις 6,865 λίρες έναντι του δολαρίου, κλείνοντας, εντέλει, στις 6,88 λίρες ανά δολάριο στο τέλος της ημέρας.
Νωρίτερα την Παρασκευή 3 Ιουλίου, ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός τον Ιούνιο ανέβηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 12,6% σε ετήσια βάση – μακριά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Ως εκ τούτου, οι αναλυτές κάνουν ήδη λόγο για αύξηση των επιτοκίων.
Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα η τουρκική κεντρική τράπεζα σταμάτησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εν όψει πτώση 13% της λίρας το 2020.
Image

Fitch: Εύθραυστο το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας - Μεγάλοι οι εξωτερικοί κίνδυνοι

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας εκφράζεται κυρίως μέσω εξωτερικών χρηματοδοτικών κινδύνων, αναφέρει σε σχόλιό της η Fitch Ratings, η οποία πρόσφατα επιβεβαίωσε σε «ΒΒ-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, χωρίς να μεταβάλλει τις σταθερές προοπτικές (outlook).
Το εξωτερικό χρέος του ιδιωτικού τομέα παρέμεινε ανθεκτικό παρά την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά η πτώση των συναλλαγματικών διαθεσίμων (FX) από τα τέλη Φεβρουαρίου αύξησε σημαντικά τους κινδύνους και τις εξωτερικές πιέσεις, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
«Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα (συμπεριλαμβανομένου του χρυσού) μειώθηκαν στα 90 δισεκ. USD στις 26 Ιουνίου από 106 δισεκ. USD στα τέλη του 2019.
Αν υπολογίσουμε τα ακαθάριστα αποθεματικά μείον τις ανταλλαγές χρέους, υπήρξε μια πολύ πιο έντονη πτώση, από 87 δισεκ. USD στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 σε 33 δισεκ. USD. (…)
Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα εξακολουθούν να αυξάνονται. (…)
Προβλέπουμε σταθεροποίηση του ισοζυγίου πληρωμών της Τουρκίας το β’ εξάμηνο 2020, αλλά υπάρχουν σημαντικοί αρνητικοί κίνδυνοι.
Δεδομένου του χαμηλού επιπέδου αποθεματικών, δεν αναμένουμε περαιτέρω μεγάλες παρεμβάσεις από την κεντρική τράπεζα και πιστεύουμε ότι ο κύκλος χαλάρωσης των επιτοκίων πολιτικής πλησιάζει στο τέλος του», σχολιάζεται.
Image

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης