Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ακόμη ένα πακέτο έριξε ο Μητσοτάκης στη μάχη κατά της ύφεσης

Ακόμη ένα πακέτο έριξε ο Μητσοτάκης στη μάχη κατά της ύφεσης
Με πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή
Με ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με μεγαλύτερους κερδισμένους τους επιχειρηματίες του τουρισμού που το καλοκαίρι δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές ούτε προκαταβολή φόρου.
Το νέο πακέτο ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τα πυρά της αντιπολίτευσης.
Η Φώφη Γεννήματα που κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση πως διαμορφώνει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, πως οδηγεί την οικονομία σε βαθιά ύφεση.
Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα πιο γενναιόδωρα απευθύνονται στις επιχειρήσεις του τουρισμού που για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα πληρώσουν ούτε εισφορές, ούτε προκαταβολή φόρου.
Έτσι, όλες οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών οι οποίες δουλεύουν κυρίως το καλοκαίρι δεν θα πληρώσουν φέτος ούτε προκαταβολή φόρου ούτε εργοδοτικές εισφορές για τους εργαζόμενους τους οποίους θα συνεχίσουν να απασχολούν.
Στο επίκεντρο του πακέτου μέτρων της κυβέρνησης βρίσκονται οι εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται και το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία.
Και αυτές είναι, όσες καταγράφουν το 50% του τζίρου το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Το δημόσιο θα καλύψει το 100% των εργοδοτικών εισφορών και για τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις ακόμη κι αν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συνεργασία» η γενική ισχύς του οποίου με κάλυψη το 60% των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος επεκτείνεται ως τον Οκτώβριο.
Ενάμισι δις. ευρώ είναι η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις μειώσεις στην προκαταβολή φόρου.
Για εποχικές επιχειρήσεις και για όσες η μείωση του τζίρου τους το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν τουλάχιστον 35% η προκαταβολή μηδενίζεται και μειώνεται στο μισό για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ.
Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η προκαταβολή μειώνεται από 30 έως 70% ανάλογα με την πτώση του τζίρου.
Έως ένα δις. ευρώ θα πέσει στην αγορά μέσω του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ενεργοποιηθεί τον Αύγουστο.
Τα ποσά που θα δοθούν θα υπολογιστούν με βάση τον τζίρο του Ιουνίου μια του Ιουλίου θα αφορούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή.
Στο ίδιο πλαίσιο, επεκτείνεται η αναστολή σύμβασης των εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα του τουρισμού.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, τις αερομεταφορές και τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις θα μπορούν εφόσον τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, να λάβουν τα 534 ευρώ, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση φέρνει πιο μπροστά ειδικό πρόγραμμα το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό ήταν στοχευμένα για τον κόσμο του τουρισμού ο οποίος με αυτά παίρνει μια γερή ανάσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης