Εν μέσω έντασης οι ΗΠΑ στέλνουν δύο αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα - Ασκήσεις πραγματοποιεί η Κίνα

Εν μέσω έντασης οι ΗΠΑ στέλνουν δύο αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα - Ασκήσεις πραγματοποιεί η Κίνα
Στο νότια Σινική Θάλασσα τα αεροπλανοφόρα USS Nimitz και USS Ronald Reagan πραγματοποιούν επιχειρήσεις και ασκήσεις
Ασκήσεις εκτελούν δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, ενώ η Κίνα επίσης πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν επικριθεί από το Πεντάγωνο και γειτονικά της κράτη.
Κίνα και ΗΠΑ κατηγορούν η μία την άλλη ότι κλιμακώνουν την ένταση σε μια στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων αναφορικά με μια σειρά ζητημάτων, από τον νέο κορωνοϊό μέχρι το εμπόριο και το Χονγκ Κονγκ.
Στο νότια Σινική Θάλασσα τα αεροπλανοφόρα USS Nimitz και USS Ronald Reagan πραγματοποιούν επιχειρήσεις και ασκήσεις για να «στηρίξουν έναν ανοικτό και ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πολεμικό ναυτικό, χωρίς διευκρινίσει πού ακριβώς διεξάγονται οι ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια περιοχή το 90% της οποίας διεκδικεί η Κίνα παρά τις αντιδράσεις των γειτόνων της.
«Στόχος είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους και τους συμμάχους μας ότι είμαστε δεσμευμένοι στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε ο υποναύαρχος George M. Wikoff, στην εφημερίδα Wall Street Journal, που πρώτη ανέφερε τη διεξαγωγή των ασκήσεων.
Ο George M. Wikoff δήλωσε ότι οι ασκήσεις δεν αποτελούν απάντηση σε αυτές που διεξάγει η Κίνα, τις οποίες το Πεντάγωνο χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα «αντιπαραγωγικές ως προς τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης και διατήρηση της σταθερότητας».
Η Κίνα απέρριψε την Παρασκευή 3/7 την κριτική των ΗΠΑ για τις δικές της ασκήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης.
Ακόμη, η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει προγραμματίσει πέντε ημέρες ασκήσεων από την 1 Ιουλίου κοντά στα Νησιά Παρασέλ, που διεκδικούν το Βιετνάμ και η Κίνα.
Σημειώνεται ότι τις σχεδιαζόμενες κινεζικές ασκήσεις έχουν επικρίνει το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή και θα επηρεάσουν τη σχέση του Πεκίνου με τις γειτονικές χώρες.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS