Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε επιφυλακή για κρούσματα κορωνοϊού στις πύλες εισόδου της Ελλάδας - Κλείνουν τα σύνορα για τους Σέρβους - Στους 192 οι νεκροί

Σε επιφυλακή για κρούσματα κορωνοϊού στις πύλες εισόδου της Ελλάδας - Κλείνουν τα σύνορα για τους Σέρβους - Στους 192 οι νεκροί
Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο - Στο 0,2 μειώθηκε ο δείκτης R0

(upd) Την ανησυχία τους για τα διάσπαρτα ανά την επικράτεια κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην άφιξη των χιλιάδων τουριστών και στον κίνδυνο που αυτοί μπορεί να συνιστούν για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ενώ η Ελλάδα αποφάσισε την Κυριακή (5/7/2020) να κλείσει τα σύνορα για τους Σέρβους λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης στο Βελιγράδι.
Καθημερινά γίνονται περίπου 6.000 τεστ συνολικά στις 30 πύλες εισόδου της χώρας μας, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.
Πάντως, τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η εικόνα εμφανίζεται να είναι διαχειρίσιμη, ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα διάσπαρτα κρούσματα,  αλλά και για την εστία της Ξάνθης, η οποία δεν λέει να «σβήσει» παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην περιοχή.
Πέρα όμως από την Ξάνθη, η οποία ανέφερε άλλα 10 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι η Ροδόπη, η Καστοριά, η Θεσπρωτία αλλά και  η Σύρος και η Κάρπαθος, όπου και εκεί αναφέρθηκαν κρούσματα τα τελευταία 24ωρα.

Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για τους Σέρβους τουρίστες από 6/7

Οι ελληνικές αρχές αναστέλλουν την είσοδο Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα για 10 μέρες σε πρώτη φάση, λόγω της έξαρσης του Covid -19 στη Σερβία.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, αναφέρει σε δήλωσή της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της.
Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου.
Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης», σημειώνει η κ. Πελώνη.
«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία», καταλήγει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ότι από αύριο Δευτέρα (6/7) στις έξι η ώρα το πρωί η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για τους πολίτες της Σερβίας.
«Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενημέρωσε την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα ότι η Ελλάδα θα κλείσει από αύριο τα σύνορα της για τους πολίτες της Σερβίας εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που θα υπάρχει ειδική άδεια» ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Ivica Dacic.
Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας κάλεσε τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν για την Ελλάδα να μην το πράξουν για να μην ταλαιπωρηθούν.
Ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Rasim Ljajic δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 ότι «η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στην Σερβία και με δεδομένο ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό πολλοί Σέρβοι τουρίστες».

Εννέα κρούσματα στις 5/7/2020 - Κανένας νέος θάνατος

Εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού και κανέναν θάνατο τις τελευταίες 24 ώρες ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020.
Από τα 9 κρούσματα  τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από τα υπόλοιπα, ένα εντοπίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.519 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι, αφού για ακόμη ένα 24ωρο δεν υπήρξε θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 χρόνια.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (54.5% άνδρες).
Από το σύνολο των 3.519 κρουσμάτων, 816 (23.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.933 (54.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 χρόνια (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 χρόνια (εύρος 35 έως 102 ετών).
Image

Πέτσας: Περισσότερα τεστ όσο προχωρά ο Ιούλιος και αυξάνονται οι αφίξεις

Επιδίωξη είναι όσο προχωρά ο Ιούλιος και αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των αφίξεων, να γίνονται περισσότερα τεστ, δήλωσε  ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σε καθημερινή βάση, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, γίνονται περίπου 6.000 τεστ στις συνολικά 30 πύλες εισόδου της χώρας μας, τα οποία είναι στοχευμένα.
Όπως είπε, «δεν κάνουμε έναν απλό δειγματοληπτικό έλεγχο.
Τα τεστ είναι στοχευμένα.
Έχουν ανάλυση κινδύνου και γι’ αυτό ζητάμε από τους επισκέπτες μας να συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο που δίνει τη διαδρομή τους ώστε να μπορεί να γίνεται σωστή ιχνηλάτηση και να βάζουμε στο σύστημα τα κρούσματα που είναι τα πιο επικίνδυνα».

Κικίλιας: Υπάρχει έλεγχος, ιχνηλάτηση, απομόνωση, ενημέρωση των πολιτών - Θα πάμε καλά αν τηρηθούν τα μέτρα

«Είμαι πεπεισμένος ότι εάν τηρήσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, αν φοράμε μάσκες στους χώρους που πρέπει, στα αεροδρόμια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν προσέχουμε όπως προσέξαμε την προηγούμενη περίοδο, θα τα καταφέρουμε και αυτό το καλοκαίρι», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σημειώνοντας πως θα έχουμε  κάποια κρούσματα, πολλά εκ των οποίων θα είναι ασυμπτωματικά και «θα τα αντιμετωπίσουμε οργανωμένα, με ψυχραιμία, με σχέδιο, δομημένα, χωρίς να πανικοβάλλουμε τον κόσμο».
Ο κ. Κικίλιας, ο οποίος βρίσκεται στην  Κρήτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «είμαστε εδώ για να ελέγξουμε ένα–ένα τα νοσοκομεία μας και τις δομές υγείας.
Θέλω να πω ότι προσλάβαμε στο νησί 500 υγειονομικούς για να ενισχύσουν την Κρήτη, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και υπάρχουν πιστώσεις και εγκρίσεις για άλλους 150.
Ελέγχουμε τα αεροδρόμιά μας, ελέγχουμε τα ξενοδοχεία μας και τους χώρους φιλοξενίας.
Η Κρήτη είναι ένα φιλόξενο νησί.
Είναι έτοιμη να δεχθεί τουρίστες, Έλληνες και ξένους».
Απευθυνόμενος στους τουρίστες, ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά «όπως εμείς οι Έλληνες αυτούς τους μήνες τηρήσαμε τα ιατρικά πρωτόκολλα, ακούσαμε τους ειδικούς και πετύχαμε αδιαμφισβήτητα μια πολύ μεγάλη επιτυχία, να έχουμε μία ασφαλή χώρα, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι τουρίστες μας».
Κάνοντας αναφορά στις ΜΕΘ και τη διαδικασία αύξησή τους, ο κ. Κικίλιας αφού σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε στην κρίση με 565 ΜΕΘ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφή εντολή να γίνουν τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε να αυξηθούν οι ΜΕΘ. Και εντός της κρίσης, φτάσαμε τις 1.017 κλίνες ΜΕΘ», πρόσθεσε ότι «τώρα προχωράμε σε ένα πρόγραμμα με δωρεές, με τον ιδιωτικό τομέα να συνεργάζεται με τον δημόσιο.
Στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε 1.200 μόνιμα κρεβάτια ΜΕΘ, προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ασφάλεια για τους πολίτες μας.
Αυτός είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα το επιτύχουμε.
Το αξίζουν οι Έλληνες».
Για την Κρήτη, επεσήμανε ότι θα αυξηθούν και στα νοσοκομεία του νησιού οι ΜΕΘ και «στο τέλος του χρόνου θα έχουμε στην Κρήτη 25 παραπάνω κρεβάτια ΜΕΘ».
Για το εάν ανησυχεί με αφορμή τα πρώτα δείγματα από τουρίστες που έρχονται στην πατρίδα μας με τον ιό, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε  πως «υπάρχει οργανωμένη Πολιτεία που έχει αποδείξει ότι βρίσκεται πάνω από κάθε κατάσταση που προκύπτει, άρα και πάνω από τις υγειονομικές καταστάσεις», συμπληρώνοντας πως «υπάρχει έλεγχος, ιχνηλάτηση, απομόνωση, ενημέρωση των πολιτών», «τα καταφέραμε στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού και αποδείξαμε ότι η χώρα είναι εδώ και έχει και διοίκηση και έχει φανταστικό, εκπληκτικό ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό.
Αλλά και οι πολίτες στήριξαν αυτή την προσπάθεια».
«Είμαι πεπεισμένος ότι εάν τηρήσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, αν φοράμε μάσκες στους χώρους που πρέπει, στα αεροδρόμια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν προσέχουμε όπως προσέξαμε την προηγούμενη περίοδο, θα τα καταφέρουμε και αυτό το καλοκαίρι.
Είναι μία πολύ όμορφη χώρα η Ελλάδα, καλούμε τον κόσμο να έρθει, αλλά να τηρήσει τους κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας αναφορά στην Ξάνθη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε συστηματικά στα χωριά γύρω-γύρω από την Ξάνθη ένα θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουμε με τοπικά lockdown, με κάποιες καραντίνες, με οδηγίες.
Το παρακολουθούμε όμως και θα παρακολουθήσουμε και ό,τι άλλο προκύψει».
Επανέλαβε ότι «από τη στιγμή που οι συμπολίτες μας αλλά και οι τουρίστες τηρήσουν τα μέτρα τα οποία έχουμε ζητήσει να τηρούνται, τα ιατρικά πρωτόκολλα και προστατεύσουν τους εαυτούς τους πρώτα, τις οικογένειες τους και τις ευπαθείς ομάδες, θα πάμε καλά.
Θα έχουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι, αλλά ένα καλοκαίρι όμορφο στην Ελλάδα και θα στηρίξουμε και τους ανθρώπους του τουρισμού που τόση πολλή ανάγκη το έχουν».
Τέλος, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι, εντός λίγων μηνών «έχουμε κάνει παραπάνω από 5.000 προσλήψεις στο χώρο της υγείας, διπλασιάζουμε τις ΜΕΘ και αναβαθμίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός ότι οι 2.500 επικουρικοί νοσηλευτές θα μείνουν όλοι στο Σύστημα Υγείας, θα μονιμοποιηθούν. Εξετάζουμε το πώς θα μετατρέψουμε θέσεις επικουρικών γιατρών σε Επιμελητές Β’, για να μείνουν κι αυτοί».

Ανατροπή από Αγγλία: Χωρίς καραντίνα οι ταξιδιώτες από Ελλάδα
    
Εντός της λίστας των χωρών από τις οποίες οι αφίξεις στην Αγγλία δε θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα συμπεριλήφθηκε τελικά η Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου πρωινές δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών Grant Shapps.
Συνολικά οι αφίξεις θα επιτρέπονται απρόσκοπτα από 59 χώρες από την επόμενη Παρασκευή 10 Ιουλίου.
Πέρα από την Ελλάδα στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Τουρκία. Από τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι δημοφιλείς προορισμοί για τους Βρετανούς εκτός λίστας εξαιρέσεων είναι μόνο η Πορτογαλία.
Οι αφίξεις από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε καραντίνα 14 ημερών.

Κορωνοϊός: Στο 0,2 έπεσε ο δείκτης R0 στην Ελλάδα

Για ελαφρά βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με την πανδημία κάνει λόγο η έβδομη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19.
Με βάση τα στοιχεία 25-30 Ιουνίου, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων πλέον διαμορφώνεται στα 16 κρούσματα ανά ημέρα, από 22 στην προηγούμενη έκθεση.
Σε ημερήσια βάση, αρκετά κρούσματα είναι εισαγόμενα, π.χ. 9 εισαγόμενα στις 30/6 και 3 στις 29/6, και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα.
Ειδικότερα, κρούσματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, η οποία εντός του Ιουνίου κατέγραψε άνω των 160 κρουσμάτων, στην Καστοριά, όπου καταγράφηκαν 2,5 κρούσματα κατά μέσο όρο τις τελευταίες 48 ώρες, στη Σύρο και στην Αττική.
Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ 6ης και 7ης έκθεσης, η Αττική παρέμεινε σταθερή, σε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό στους 9, και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,2, με τον μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται στους 6.
Εν γένει, πανελλαδικά δε διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ ή απλές κλίνες ούτε των θανάτων.
Συγχρόνως το Rt μειώθηκε περαιτέρω σε 0,2 από 0,5, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα ελαφράς βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 27,44 σε 29,59. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 3.900 τεστ ανά ημέρα, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Από το πλήθος των ελέγχων, το 0,5% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 3,4%, 0,8% και 0,8% αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ έκτης και έβδομης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 203 τεστ ανά θετικό κρούσμα, όταν π.χ. στην Αυστρία, την Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 119, 30 και 133 αντίστοιχα.
Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 5,39, στην Τσεχία 14,74 και στο Βέλγιο 6,94.
Η κινητικότητα του πληθυσμού παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας.
Ως μέτρο σύγκρισης λογίζεται η μέση κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο, οπόταν βρίσκονταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η παραμονή στην κατοικία βρίσκεται στο -16% -μειωμένη κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Αυξημένη κατά 5% εμφανίστηκε η κίνηση του πληθυσμού για τρόφιμα και φάρμακα στο +25% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Η μετακίνηση στα καταστήματα σημείωσε ελαφρά μείωση 5% και πλέον διαμορφώνεται στο +46%, συνεπώς συντηρείται θετική επίδραση του σταδιακού ανοίγματος των καταστημάτων.
Ελαφρά αύξηση σημείωσε η προσέλευση στην εργασία με +2% και διαμορφώθηκε στο +35%. Η χρήση των ΜΜΜ παρέμεινε σταθερή.
Αύξηση σημείωσε η κινητικότητα σε πάρκα και υπαίθριους χώρους με +4%.
Συνολικά η πληθυσμιακή κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 38%, με την τελευταία εβδομάδα να σημειώνεται αύξηση κατά 4%.

Έως τις 10/7 περιοριστικά μέτρα στην Ξάνθη

Έως τις 10 Ιουλίου θα είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στους δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου και Αβδήρων λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται ότι:
- Η προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνεται κατόπιν ραντεβού.
- Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα.
- Επιπλέον, απαγορεύονται οι ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις άνω των 8 ατόμων.
Αρμόδια για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων είναι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για επτά ημέρες, από την 03-07-2020 και ώρα 06:00 έως και την 06:00 ώρα της 10-07-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.
Ειδικότερα, στις Κοινότητες Εχίνου και Μύκης, επιπρόσθετα ισχύουν τα εξής:
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.
-Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.
-Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α' βαθμού και έως 8 άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.
 
Στο μικροσκόπιο Καστοριά, Ροδόπη, Λάρισα και Κάρπαθος

Στο μικροσκόπιο των ειδικών πάντως βρίσκεται η Καστοριά, όπου καταγράφηκαν 2 ακόμα κρούσματα, αλλά και η Λάρισα καθώς τρεις ασθενείς - Ρομά - εισήχθηχαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι στραμμένο και στην Κάρπαθο, όπου μετά τον Ελληνοαμερικάνο που βρέθηκε θετικός στον ιό και νοσηλεύεται πλέον στο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, θετική βρέθηκε και η σύζυγος του.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η ιχνηλάτηση των επαφών τους προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά νέα κρούσματα.

Για ποιους άνοιξε τις πύλες της η Ελλάδα

Από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της υποδεχόμενη πολίτες όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από 14 τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα:
-Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους των χωρών "Σένγκεν" (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας) των συνδεδεμένων στη Σένγκεν χωρών (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν) καθώς και της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
-Εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).
-Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα  και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.

Τι ισχύει για πτήσεις

Σημειώνεται ότι από 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

Χερσαία σημεία εισόδου

-Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
-Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Θαλάσσιες πύλες εισόδου

-Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους.
Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.
 
Yποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας PLF από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα έως 31/8

Η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in, προβλέπεται με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε και ισχύει από το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF).
Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/.
Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.  
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης