Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διορία 30 ημερών στην Bundesbank για το QE - Το Βερολίνο παρακάμπτει την Καρλσρούη

tags :
Διορία 30 ημερών στην Bundesbank για το QE - Το Βερολίνο παρακάμπτει την Καρλσρούη
Η γερμανική κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να συζητά εάν θα ανακοινώσει δημοσίως την απόφασή της ή θα επιτρέψει απλώς να περάσει η προθεσμία
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας πρόκειται να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τον επόμενο μήνα, αναιρώντας μια εκρηκτική απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας που είχε απειλήσει να αποσταθεροποιήσει το κυριότερο σύστημα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το QE.
Η Bundesbank θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά έως τις 5 Αυγούστου, όταν το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι θα έπρεπε να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα, εκτός εάν η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας αποδίκνυαν ότι είχαν ελέγξει πλήρως τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο των αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται η Bundesbank αργότερα αυτό το μήνα θα αποφασίσει επισήμως εάν η ΕΚΤ πληροί τις απαιτήσεις του δικαστηρίου.
Βέβαια, η γερμανική κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να συζητά εάν θα ανακοινώσει δημοσίως την απόφασή της ή θα επιτρέψει απλώς να περάσει η προθεσμία, μια ένδειξη για το πώς η δικαστική απόφαση την έχει θέσει σε μια δυσάρεστη θέση να υποστηρίξει μια πολιτική στην οποία συχνά αντιτάχθηκε.
Ο Jens Weidmann, πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έχει αντισταθεί πολλές φορές τα τελευταία εννέα χρόνια στις ολοένα και πιο μη συμβατικές πολιτικές της.
Ενώ το συνταγματικό δικαστήριο στην Καρλσρούη αποφάνθηκε ότι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί παράνομα τις κυβερνήσεις, έδωσε στη γερμανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο τρεις μήνες για να διασφαλίσει ότι η ΕΚΤ παρείχε μια «εκτίμηση αναλογικότητας» του καθεστώτος αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Διαφορετικά, ανέφερε, η Bundesbank θα έπρεπε να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα εκ μέρους της ΕΚΤ και να καταρτίσει σχέδια για την πώληση άνω των 500 δισ. ευρώ που κατείχε.
Ο Peter Huber, ένας από τους δικαστές που συνέταξε την απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι δεν θα καθορίσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του και θα αφήσει στην Bundesbank να αποφασίσει.
«Η Bundesbank δεσμεύεται από την απόφασή μας, αλλά πρέπει να καθορίσει με δική της ευθύνη εάν η αιτιολογία της ΕΚΤ πληροί τις απαιτήσεις μας ή όχι», δήλωσε ο Huber.
Τελικά, η Bundesbank έπαιξε ζωτικό ρόλο στην επίλυση του νομικού προβλήματος ενεργώντας ως διαμεσολαβητής μεταξύ πολιτικών στο Βερολίνο και της ΕΚΤ, οι οποίοι αρνήθηκαν να απαντήσουν απευθείας στα εθνικά θεσμικά όργανα λόγω ανησυχίας για την ανεξαρτησία της.
Εκτός από τη συζήτηση σχετικά με την «αναλογικότητα» της αγοράς ομολόγων της στην τελευταία συνεδρία της νομισματικής πολιτικής πριν από ένα μήνα, η ΕΚΤ παρείχε στην Bundesbank μη δημοσιευμένα πρακτικά προηγούμενων συνεδριάσεων όπου ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εμβληματικής της πολιτικής.
Μέσα σε λίγες μέρες από τη διαβίβαση αυτών των εγγράφων από την Bundesbank σε πολιτικούς στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz έγραψε επιστολή στον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου, Wolfgang Schäuble, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ είχε εκπληρώσει τις απαιτήσεις του δικαστηρίου.
Αυτό ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα από μια πρόταση του γερμανικού κοινοβουλίου που δήλωσε ότι «η έκθεση της ΕΚΤ σχετικά με την εφαρμογή της αξιολόγησης της αναλογικότητας είναι διαφανής και ότι πληροί τις προϋποθέσεις της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου της 5ης Μαΐου».
Η πρόταση υποστηρίχθηκε από τα περισσότερα από τα κύρια πολιτικά κόμματα της Γερμανίας - μόνο η αριστερή Die Linke απείχε και η δεξιά εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το καταψήφισε.

www.bankingnewss.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης