Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές λόγω προσδοκιών για ταχύτερη ανάκαμψη - Στο +1,8% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +5,7%

tags :
Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές λόγω προσδοκιών για ταχύτερη ανάκαμψη - Στο +1,8% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +5,7%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +4,2% στις 26.444 μονάδες
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (6/7) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,83% στις 22.714,4 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,65% στις 2.187,9 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +4,2% στις 26.444 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +1,74% και τις 12.116,7 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +5,71% στις 3.332,8 μονάδες, ενώ εξίσου ισχυρή ήταν η άυξηση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +4,09% και τις 12.941,7 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύεται κατά +0,21% στις 4.984 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -0,71% και τις 6.014,6 μονάδες.
Τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσαν αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, καθώς τον Ιούνιο του 2020 σημειώθηκε άνοδος κατά 4,8 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανάμενεν αύξηση κατά 3 εκατομμύρια θέσεις.
Στην Ιαπωνία, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη χώρα σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνεχίστηκε για ακόμα έναν μήνα.
Ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες, έναντι 26,5 μονάδων τον Μάιο, με τη μηνιαία μεταβολή του δείκτη να είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Την ίδια στιγμή, η Markit δημοσίευσε τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας, σύμφωνα με τα οποία η δραστηριότητα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών για τον Ιούνιο του 2020.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 58,4 μονάδες, έναντι 55 μονάδων τον Μάιο του 2020, με τις συνολικές νέες παραγγελίες να αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Αύγουστο του 2010 και τις νέες εξαγωγές να επεκτείνονται για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο.
Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης PMI, στον οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίης, διαμορφώθηκε στις 55,7 μονάδες, έναντι 54,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας την ενίσχυση της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης PMI που αφορά τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα κινήθηκε κοντά στο επίπεδο της σταθερότητας για τον Ιούνιο του 2020, και συγκεκριμένα στις 49,6 μονάδες, έναντι 43,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με τα επίπεδα απασχόλησης να παραμένουν ως επί το πλείστον σταθερά.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις εμφανίστηκαν λιγότερο απαισιόδοξες όσον αφορά την πορεία της δραστηριότητάς τους για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με τον αντίστοιχο υποδείκτη να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.
«Η μάχη ανάμεσα στα εμπόδια του Covid-19 και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών συνεχίζεται», σχολίασε η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan, αναφερόμενο στις τελευταίες κινήσεις των αγορών.
Αργότερα εντός της εβδομάδας οι αναλυτές αναμένουν τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών Αυστραλίας και Μαλαισίας, εκτιμώντας ότι η πρώτη θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο -0,25% και ότι η δεύτερη θα προχωρήσει σε νέα μείωση.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος που σημειώνεται στις αγορές ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα πρώιμη έτσι ώστε να διατηρηθεί, καθώς οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν αβέβαιες.
«Το εάν το ράλι μπορεί να συντηρηθεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές θα αντιδράσουν εάν τα βελτιωμένα στοιχεία σταθεροποιηθούν ή αντιστραφούν», τόνισε ο αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης